UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 tontti kuului mademoiselle Haartmanille.

Palovakuutukset

Palovakuutuksen otti merimies Fredrik Kaukola vuonna 1877. Tontilla oli kolme rakennusta, joista asuinrakennus sijaitsi Pohjankadun varressa ja tontin itärajalla. Rakennus oli hirrestä, hyväkuntoinen, rakennettu lähimenneisyydessä. Se oli osittain laudoitettu ja maalattu punamullalla. Katto oli lautaa. Huoneita oli kymmenen: kaksi salia, neljä kamaria, keittiö, leivintupa ja sauna sekä eteinen ja yksi kuisti. Tulisijoja oli kuusi kaakeliuunia ja kolme liettä, joissa yhdessä oli rautahella, leivinuuni ja saunan uuni.

Ulkorakennus, joka sijaitsi tontin peräosassa, sen länsirajalla, oli rakennettu osaksi kauan sitten, osaksi myöhemmin. Rakennus oli laudoittamaton ja maalaamaton ja siinä oli lautakatto. Tiloja oli puuliiteri, makasiini, kaksi latoa ja navetta. Lisäksi navettarakennusta vastapäätä, tontin itärajalla, oli erillinen, neliöpohjainen talli hirrestä ja sen kyljessä uudehko, lautainen käymälä. Käymäläosa oli maalattu punamullalla. Lisäksi vakuutettiin portti ja osa aidasta.

Muutospiirustukset

Vuoden 1906 syksyltä on kaksi Arvo Tuomokosken laatimaa muutospiirustusta. Muutos koski asuinrakennuksen pohjoispäätä, jossa on ollut leivintupa, sauna ja lautaeteinen rakennuksen päässä. Leivintuvasta ja saunasta oltiin ensin tekemässä kamareita ja entisen leivintuvan viereiseen huoneeseen suunniteltiin isoa liettä, jossa ei olisi leivinuunia. Vähän myöhemmin haluttiin huoneeseen kuitenkin tehdä leivinuunillinen tulisija. Päädyssä olleen eteisen paikalle tehtiin hirrestä pieni keittiö ja eteinen.

Vuonna 1910 tehtiin muutoksia ulkorakennuksissa. Pihan perälle jo aikaisemmin tehty pieni ulkorakennus oli tarkoitus purkaa. Tilalle tehtiin tontin levyinen ulkorakennus, joka liitettiin osaksi tontin länsirajalla olevaa ulkorakennusta. Tontin itärajalla ollut aitta purettiin.

Vuonna 1937 tehtiin rakennuksessa kahdesta kamarista hellahuoneet. Vuonna 1958 haluttiin kadun varren päädyssä olleet keittiö ja kamari yhdistää viereiseen hellahuoneeseen, josta tuli asunnon keittiö. Vanhat lämmitysuunit purettiin, sillä keittiöön tuli liesikattila. Kahden huoneen ja keittiön asuntoon tehtiin myös WC.

Vuonna 1983 korjattiin ja muutettiin asuinrakennusta perusteellisesti. Kaikki tilat yhdistettiin yhdeksi huoneistoksi, jonne tehtiin myös sauna ja pesutilat sekä uusi keittiö. Lisäksi kuisteja uusittiin. Suunnitelmat laati Markus Bernoulli.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkä- ja lyhytnurkkainen, satulakattoinen asuinrakennus, rakennettu kahdessa vaiheessa, vanhempi osa siirretty paikalle 1800-luvun puolivälissä

Ulkorakennus
Pitkänurkkainen, saumarimavuorattu aitta ja piirurunkoinen vaja, satulakatto. Ulkorakennus on jatkunut tontin takarajaan asti, mutta muut osat on purettu.

Portti
Vanhan malliseksi tehty umpiportti.