UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Tontin omisti vuonna 1756 Tuomas Kalli. Vuonna 1800 tontti kuului entiselle palovartijalle Joh. Ullströmille. Hänellä oli myös vähän peltoa. Veroluettelossa talon todettiin olevan arvoton ja omistajan köyhä.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1900 on Arvi Leikarin laatima muutospiirustus, jonka mukaan kallion päällä, tontin länsirajalla olevaa asuinrakennusta laajennettiin pihan puolelta leivintupasiivellä. Toinen pieni laajennus tehtiin pihan puolelle, jotta saatiin lisätilaa pieneen keittiöön. Rakennuksessa oli muutoksen jälkeen leivintuvan ja keittiön lisäksi iso sali, kolme isompaa ja yksi hyvin pieni kamari. Sisäänkäyntejä oli kaksi. Ulkorakennuksia oli aikaisemmin ollut kolme erillistä. Nyt niistä kaksi pientä hirsirakennusta yhdistettiin lautaosilla ja tontin pohjoisrajalle muodostui yksi iso ulkorakennus. Samalla purettiin pois toisen vanhan hirsirakennuksen kyljessä ollut pieni lautaosa. Tontin itärajalla ollut kolmihuoneinen hirsinen ulkorakennus sai uuden käymälän ja vajan käsittävän lautasiiven. Rakennusten ulkoasu muuttui korjauksen yhteydessä. Asuinrakennus oli pystylaudoitettu, ja siinä oli ristijakoiset ikkunat, joissa oli hillityt uusrenessanssivaikutteiset vuorilaudoitukset. Ulkorakennukset olivat myös pystylaudoitettuja.

Vuodelta 1908 on Leonard Ahdin laatima suunnitelma koristeellisesta uusrenessanssiportista. Seuraavana vuonna tehtiin pihan puolelle uusi pieni kuisti.

Vuonna 1929 tehtiin asuinrakennuksen siiven itäpäähän aikaisemmin lisätystä huoneesta keittiö. Vuonna 1936 tehtiin rakennuksen päätyhuoneesta hellahuone. Saman pohjoispään huoneen alle tuli pesuhuone, jonka yhteyteen tuli myös WC.

Vuonna 1970 tehtiin muutoksia. Tiloja yhdisteltiin niin, että rakennukseen tuli kolme huoneistoa. Isoimpaan niistä tehtiin myös sauna sisälle. Kaikkiin asuntoihin tuli pienet WC-komerot. Rakennuksen alle, korkeaan sokkelikerrokseen tuli pesuhuone.

Muutoksia tehtiin myös vuonna 1980. Tontin pohjoisrajalla olevaan ulkorakennukseen tehtiin leipomo. Tontille rakennettiin lisäksi uusi ulkorakennus. Vuonna 1986 oli asuinrakennuksen uudistamisen vuoro. Kuisteja uusittiin ja lämpöeristettiin. Toisesta kuistista tuli WC. Saunan paikkaa vaihdettiin rakennuksen sisällä. Myös toiseen asuntoon tehtiin peseytymistilat ja keittiö uudistettiin. Ullakolle tehtiin lämmintä varastoa.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, myöhempi lyhytnurkkainen eteläsiipi rakennettu vuonna 1900, jolloin rakennus vuorattiin peiterimalaudoituksella: Uusrenessanssi-ikkunakehykset, satulakatto. Ulkoasu Arvi Forsmanin suunnittelema vuonna 1900

Ulkorakennus
Ulkorakennus, kellari. Muutettu leipomoksi vuonna 1980 (Markus Bernoulli)

Ulkorakennus
Autovaja, rakennettu vuonna 1980

Portti
Uusi portti 1980, noudatti vanhaa tyyliä.