UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1756 alueella oli Reilanderin kaksi tonttia, sekä kaalimaa, joka kuului useille kaupunkilaisille. Vuonna 1800 tontin omistaja oli porvarinleski Kaisa Grönqvist, joka oli köyhä.

Muutospiirustukset

Vuodelta 1903 on taloa koskeva muutospiirustus. Sen tekijä on Arvi Forsman. Rakennuksia tontilla oli kolme samoilla paikoilla kuin nykyisinkin. Kadunvarren asuinrakennuksessa oli kolme peräkkäistä huonetta: kaksi kamaria, keittiö ja pieni eteinen. Kamarien kaakeliuunit haluttiin nyt siirtää huoneen nurkista määräysten mukaiselle paikalle rakennuksen keskelle. Muutokseen liittyi myös rakennuksen korotus. Lautakuisti uusittiin entistä vähän laajemmaksi, ja keittiön ja eteisen välinen seinä purettiin. Julkisivu sai nykyisen uusrenessanssivuorauksensa ja aiheeseen sopivan ajoportin.

Vuonna 1906 tehtiin muutoksia toisessa, pihan puolella tontin itärajalla olevassa asuinrakennuksessa. Leivintuparakennus oli ollut lähtökohdaltaan paritupa tai yksittäistupa, jota oli jatkettu kamarilla. Rakennukseen liittyi lautakuisti ja toisessa päädyssä oleva lautavaja. Nyt tehtiin pihan puolelle kuistin paikalle uloke, johon tuli keittiö ja sisäänkäynti. Rakennus saatiin näin jaettua kahdeksi asunnoksi. Leivinuunin paikka siirtyi alkuperäisestä paikastaan toiseen huoneeseen. Rakennusta korotettiin. Myös ulkorakennusta korotettiin ja siihen tehtiin käymäläosasto. Myöhemmin samana vuonna on tehty toinen suunnitelma, jossa haluttiin avata kolme ikkunaa naapuritontin puolelle. Toisen asunnon sisäänkäynti järjestettiin nyt entisen vajan kautta, kun edellisessä suunnitelmassa oli ajateltu ovea suoraan pihalta leivintupaan.

Vuonna 1951 tehtiin kadunvarsirakennukseen WC. Samassa yhteydessä laajennettiin myös kuistiosaa. Vuonna 1995 tehtiin Amblan ja Taka-Amblan tonteille yhteinen, vanhan tyylinen portti, jonka suunnitteli Jukka Koivula.

Nykytilanne

Kadunvarren asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, uusrenessanssivuoraus ja korotus vuonna 1903 (Arvi Forsman), satulakatto

Pihalla oleva asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, myöhäisempi pystyvuoraus, muutospiirustus vuodelta 1906

Ulkorakennus
Pystylaudoitettu ulkorakennus

Portti
Naapuritontin kanssa yhteinen portti, jossa yhteisen ajoportin lisäksi oli molemmille tonteille oma käyntiportti, sovellettu vanhaa porttityyppiä 1990-luku (Jukka Koivula). Lähtökohtana on käytetty Arvi Forsmanin porttisuunnitelmaa vuodelta 1903.