UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Vuonna 1800 tontin omisti kaupunginvouti Thomas Welin.

Muutospiirustukset

Vanhin säilynyt muutospiirustus on vuodelta 1900. Sen on laatinut Arvi Forsman. Piirustuksesta ilmenee, että ennen muutosta huoneita on ollut portin vieressä kaksi kamaria, keskellä keittiö, jossa iso leivinuuni, kapea eteinen, ja sen toisella puolella vielä kamari, joka on kapeampi kuin muu rakennuksen runko. Pihan puolella oli kaksi pientä kuistia. Tontin itärajalla oli ulkorakennus, jossa oli kaksi hirsistä ja kaksi lautarakenteista huonetta. Tontin perällä, sen etelärajalla, on vielä toinen ulkorakennus.

Muutoksessa asuinrakennuksen runkoa levennettiin pihan puolelta ja tontin itärajaa pitkin tehtiin siipi. Piirustuksen mukaan näyttää siltä, että entisillä paikoillaan säilyivät vain kadun varren ja päätyjen seinät. Kaikkien väliseinien paikkoja muutettiin. Rakennukseen tuli kaksi huoneistoa, joista toisessa oli kadun varressa kaksi pientä kamaria sekä pihan puolella keittiö ja kamari. Sisäänkäynnin edessä oli pieni kuisti. Toisessa huoneistossa oli kadun varrella kaksi kamaria, uudessa siivessä kamari ja leivinuunilla varustettu keittiö. Tässä asunnossa oli myös eteinen, josta lähtevät ullakon portaat. Tontin itärajalla oleva ulkorakennus purettiin ja etelärajalla ollutta rakennusta jatkettiin uudella käymäläosalla, johon tuli molempia asuntoja varten oma käymäläosasto ja alle ruuma.

Kadun puolelle oli jossakin vaiheessa tullut liikkeen sisäänkäynti ja näyteikkuna. Vuonna 1940 näyteikkunoita tehtiin yksi lisää ja portin viereinen huone yhdistettiin myymälään. Vuonna 1971 ulkorakennus purettiin ja asuinrakennuksen siipeä jatkettiin matalalla pulpettikattoisella osalla, johon tuli sauna, huone keskuslämmityskattilaa varten sekä autovaja.

Vuonna 1995 suunniteltiin muutoksia asuinrakennuksen Vanhankirkonkadun puoleisessa osassa. Ajatuksissa on keittiötilojen uudistaminen, uuden WC:n tekeminen, uusi kuisti sekä liikehuoneiston sisäänkäynnin sulkeminen katusivulla. Ullakkokerrokseen haluttiin rakentaa aula, kolme makuutilaa, WC- ja pesutila sekä vaatehuone. Kaikki ullakon tilat on tarkoitus ottaa asumiskäyttöön. Pihan puolelle tulisi kaksi uutta ikkuna-uloketta. Suunnitelmat laati Markus Bernoulli.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, uusrenessanssivuoraus 1900 (Arvi Forsman), näyteikkunoita. Laajennusosa, talousrakennussiipi 1971 (Toivo Heljala).

Portti 1900-luvun alkupuolella yleistynyttä tyyppiä.