UNESCOn maailmanperintökohteet

Historiaa

Tontti kuului vuonna 1800 suojelusmies Joh. Skönbergille. Hänellä oli myös peltoa.

Muutospiirustukset

Tontin rakennuksesta on säilynyt E. Ikäläisen vuonna 1897 laatima muutospiirustus. Tontilla oli ennen muutosta kaksi erillistä asuinrakennusta, toinen Vanhankirkonkadun ja toinen Isopoikkikadun varressa. Pihalla oli pieni ulkorakennus ilmeisesti vanha aitta, jonka kyljessä oli käymälä. Vanhankirkonkadun puoleisen rakennuksen päässä oli vanha aitta, ja Isopoikkikadun varren rakennuksen päässä sijaitsi pieni lautavaja. Vanhankirkonkadun puoleinen rakennus oli pohjaltaan paritupa, jossa olivat tupa ja sali, näiden välissä eteinen ja eteiskamari. Salin päässä oli päätykamari. Toisessa asuinrakennuksessa olivat iso asuinhuone, eteinen ja eteiskamari sekä eteisestä erotettu pieni keittiö. Nyt rakennukset haluttiin yhdistää, Vanhankirkonkadun siipeä leventää pihan puolelta ja Isopoikkikadun siipeä jatkaa. Jatkamisesta oli kuitenkin luovuttava. Rakennukseen tuli kolme keittiötä, joista yhdessä oli leivinuuni. Sekä keittiötilojen lisäksi rakennettiin seitsemän asuinhuonetta ja kaksi eteistä. Sisäänkäyntejä tuli kolme, kaikkien eteen tuli pieni kuisti. Ulkorakennusosat purettiin, ja pihalle rakennettiin uusi ulkorakennus, jossa oli karjasuojia, vajoja sekä käymälät. Tämä rakennus sai uusrenessanssivuorauksen ja T-jakoiset ikkunat. Ikkunoiden kehyslaudoituksessa on lilja aihe. Myös portti suunniteltiin samantyyliseksi. Vuonna 1900 avattiin rakennuksen kulmaan liikehuoneen ovi. Vuonna 1928 tehdään oven viereen Vanhankirkonkadun sivulle näyteikkunat kahden asuinhuoneen ikkunan tilalle.

Vuonna 1971 tehdään rakennuksessa muutoksia. Päärakennuksessa on ennen ollut kaksi myymälää, yksi kahden huoneen ja keittiön asunto, yksi huoneen sekä yksi erillinen huone. Nyt rakennukseen jää vain yksi asunto, jossa on kaksi huonetta. Keittiöön tulee moderni tiskipöytä ja lämminvesivaraaja, mutta puuliesikin säilyy. Asuntoon tulevat myös WC ja sauna. Yksiö liitetään toisen myymälän varastotiloiksi. Tähän myymälähuoneistoon tulee myös pieni WC, toinen myymälä jää vaille mukavuuksia. Puulämmitys säilyy koko talossa. Muutaman vuoden kuluttua, vuonna 1975, esitetään jälleen muutoksia. Viimeksi varastotiloiksi muutetut huoneet muutettiin jälleen huoneen ja keittiön asunnoksi. Vuonna 1981 yhdistettiin tiloja, niin että rakennukseen tuli yksi asunto, hopeasepän työhuone sekä myymälä. Toisen liikehuoneiston ovi ja ikkuna poistettiin ja paikalle tuli taas asuinhuoneen ikkunat. Sisällä oleva sauna siirrettiin uuteen paikkaan. Vuonna 1984 tehtiin vanhan mallinen portti. Vuonna 1994 korjattiin ulkorakennus.

Nykytilanne

Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuin- ja liikerakennus, vanhaa rakennusrunkoa levennetty vuonna1897, tällöin myös tehty uusrenessanssivuoraus (E. Ikäläinen), kulmaovi vuonna 1900, vuonna 1928 näyteikkunoita, satulakatto

Ulkorakennus
Ulkorakennus laudasta

Portit
Uusittu vanhaan malliin E. Ikäläisen suunnitelmaa seuraten.