Näe & koe

Kylmäpihlajan majakka ja satama-allas

Meren ja tuulen karaisema Kylmäpihlajan majakkasaari on aivan avomeren äärellä. Karusta olemuksestaan huolimatta tämä tyrnien värittämä saari kuhisee elämää, etenkin lintujen pesimäaikana. Kesäaikaan Kylmäpihlajalle pääsee vaivattomasti säännöllisen vesibussiliikenteen ansiosta.

Nykyään matkailukohteena toimiva Kylmäpihlajan majakka valmistui vuonna 1953. Se on Suomen viimeinen miehitetyksi rakennettu majakka, joka toimi myös luotsiasemana.

Majakan torni kohoaa merenpinnasta 36 metrin korkeuteen. Sen tornissa on näköalatasanne, josta on upea näkymä avomerelle. Myös majakan hotellihuoneet sijaitsevat tornissa. Käytettävissä saarella ovat majoituksen lisäksi mm. ravintola-, kahvila-, kokous- ja saunapalvelut.

Kylmäpihlajan majakka on avoinna kesäaikana päivittäin vesibussin liikennöidessä saarelle sekä tilauksesta ryhmille myös touko- ja syyskuussa. Talvisin majakka on suljettu.

Kesän 2024 saaristoliikenteen aikataulut julkaistaan myöhemmin.

Reaaliaikaista kuvaa Kylmäpihlajalta (ls24.fi).

Omatoimiretkeilijälle

Kylmäpihlajan aallonmurtajan suojassa on rauhallinen retkisatama. Omalla veneellä kulkevilta ei peritä laiturimaksua päivävierailujen aikana. Omatoimiretkeilijän käytössä saarella ovat kaksi nuotiopaikkaa ja savustuspönttöä.

Kylmäpihlajan majakkasaari on suosittu lintukohde. Rantakivikossa saaren koillisnurkalla on suojaseinä nimenomaan lintujen tarkkailua varten. Tutki myös Kylmäpihlajassa vieraileville, etenkin lapsille, suunnattua Kylmäpihlajan sähköistä lintukirjaa (pdf).

Syvennä tietojasi Kylmäpihlajasta: