Näe & koe

Raumalla on runsaasti erilaisia opastettuja yleisökierroksia, joilla tutustutaan muun muassa UNESCOn maailmanperintökohteiden kiehtovaan maailmaan. Opastukset ovat pääsääntöisesti ulkona, joten turvaväleistä voidaan huolehtia.

Vanhan Rauman opastetut kävelykierrokset ajalla 30.6.–29.8.

Vanhan Rauman kävelykierros. Ryhmä Isoraastuvankadulla.

Vanha Rauma on ollut UNESCOn maailmanperintölistalla jo 30 vuotta, eikä suotta. Vanhan Rauman ainutlaatuinen puukaupunkialue on upea kokonaisuus historiaa ja nykyaikaa. Alueeseen tutustuu parhaiten opastetulla kävelykierroksella. Opas johdattaa ryhmän kapeille ja mutkitteleville kujille kertoen tämän kulttuurihistoriallisesti arvokkaan alueen elämästä. Matka vie raumalaiseen kulttuuriin ja menneeseen aikaan, merimiesten ja käsityöläisten kotikulmille.

Vanhan Rauman opastetut 1,5 h kävelykierrokset järjestetään keskiviikkoisin ja sunnuntaisin ajalla 30.6.–29.8.2021. Keskiviikkoisin kierrokselle lähdetään klo 17.00 ja se on suomeksi. Sunnuntaisin kierros alkaa klo 11.30 ja se on kaksikielinen (suomi/englanti).  Opastukselle lähdetään Vanhan Raatihuoneen edestä (Kauppakatu 13) Kauppatorin laidalta. Oppaana toimivat Rauman auktorisoidut oppaat.

Lipun hinta on 10 € / henkilö (alle 15-vuotiaat maksutta). Lippu ostetaan ennakkoon elämysten verkkokaupasta (doerz.com) tai Vanhan Raatihuoneen museokaupasta (Kauppakatu 13).

Vanhan Rauman kiehtovat teema- ja rooliopastukset ajalla 30.6.–29.8.

Vanhan Rauman opastetuilla teema- ja rooliopastuksilla pääset perehtymään alueen ainutlaatuisiin piirteisiin yksityiskohtaisemmin. Opastetuilla teemakierroksilla tutuksi tulevat Vanhan Rauman talojen tarinat, taiteilija Kerttu Horilan upeat teokset sekä liikemies Alfred Kordelinin ja murrekirjailija Hj. Nortamon vaikutus raumalaiseen kulttuuriin. Rooliopastuksilla oppaana on 1800-luvun lopulta kaupungin kauneuskomitean sielu Catherine Westerling, rouva Söderlund kultaiselta purjelaivakaudelta, pappilan piika Ida 1900-luvun alusta ja lady Hilda – sailor´s lonely wife.

Teema- ja rooliopastukset lauantaisin:

  • 3.7. teemakierros: Taiteilija Kerttu Horilan teokset
  • 10.7. rooliopastus englanniksi: Sailor´s lonely wife
  • 17.7. rooliopastus: Rouva Catherine Westerling
  • 24.7. teemakierros: Talot tarinoivat
  • 31.7. rooliopastus: Rouva Söderlund
  • 7.8. teemakierros: Alfred Kordelin
  • 14.8. rooliopastus: Ida fölis Vanhas Raumas
  • 21.8. teemakierros: Hj. Nortamo
  • 28.8. rooliopastus: Rouva Catherine Westerling

Vanhan Rauman teema- ja rooliopastukset järjestetään lauantaisin ajalla 30.6.–29.8.2021. Kävelykierrokselle lähdetään Vanhan Raatihuoneen edestä (Kauppakatu 13) Kauppatorin laidalta klo 14.00. Kierroksen kesto on 1,5 h. Oppaana toimivat Rauman auktorisoidut oppaat.

Lipun hinta on 10 € / henkilö (alle 15-vuotiaat maksutta). Lippu ostetaan ennakkoon elämysten verkkokaupasta (doerz.com) tai Vanhan Raatihuoneen museokaupasta (Kauppakatu 13).

Sammallahdenmäen opastetut kierrokset ja bussikuljetukset ajalla 30.6.–29.8.

Ryhmä Sammallahdenmäellä oppaan kanssa.

Sammallahdenmäki valittiin UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 1999 Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Sammallahdenmäen opastetulla kävelykierroksella opas johdattaa ryhmän metsäpolkuja pitkin tähän pronssikaudelta säilyneeseen muinaisjäännösalueeseen. Vajaan kilometrin mittaisella alueella sijaitsee 36 muodoltaan ja kooltaan erilaista hautaröykkiötä, joista tunnetuimmat ovat lähes nelikulmainen hautaröykkiö Kirkonlaattia ja Huilun pitkä raunio. Tarinat pronssikauden elämästä elävöittävät opastusta.

Sammallahdenmäen opastetut kierrokset järjestetään torstaisin ajalla 30.6.–29.8.2021. Retki sisältää bussikuljetuksen Rauman keskustasta Sammallahdenmäelle ja takaisin sekä noin tunnin mittaisen opastetun kierroksen alueella. Opastus on kaksikielinen (suomi/englanti). Oppaana toimivat Rauman auktorisoidut oppaat.

Bussikuljetus Sammallahdenmäelle lähtee Rauman linja-autoaseman tilausliikennelaiturista (Tallikedonkatu 13) klo 14.00 ja paluu samaan paikkaan on viimeistään klo 16.15.

Lipun hinta on 10 € / henkilö (alle 15-vuotiaat maksutta). Lippu ostetaan ennakkoon elämysten verkkokaupasta (doerz.com) tai Vanhan Raatihuoneen museokaupasta (Kauppakatu 13).

Opastukset Rauman Vanhalla hautausmaalla ja Kordelinin kappelissa ajalla 27.6.–15.8.

Alfred Kordelinin kappeli kevätauringossa.

Kordelinin kappeli täyttää tänä vuonna 100-vuotta. Se vihittiin käyttöön 4. toukokuuta 1921. Rauman Vanhalla hautausmaalla sijaitseva siunauskappeli rakennettiin maanviljelysneuvos Alfred Kordelinin (1868–1917) muistoksi. Kappeli rakennettiin vuosina 1919–1921.

Rauman seurakunta järjestää opastuksia Vanhalla hautausmaalla ja Kordelinin kappelissa sunnuntaisin ajalla 27.6.–15.8.2021. Lähtö opastukselle on kello 17.00 Kordelinin kappelin luota (Kaunisjärvenkatu 4). Opastuksen kesto on noin 50 minuuttia. Opastukset ovat maksuttomia, eikä niihin tarvita ennakkoilmoittautumista. Oppaana toimivat Rauman auktorisoidut oppaat.

Kordelinin kappeliin voi poiketa myös arkisin kesän aikana. Kappelin ovi on auki arkisin klo 8–15. Vierailijoita pyydetään huomioimaan, että kappeli toimii edelleen siunauskappelina.