Näe & koe

Museot

Rauma on todellinen museoiden ystävien kaupunki. Museoissa on nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Museoissa pääsee tutustumaan muun muassa pitsinnypläykseen ja merenkulun historiaan sekä kaupunkiasumiseen eri aikoina Vanhan Rauman sydämessä. Kohteiden tarkat aukioloajat sekä pääsymaksut löydät kohteiden omilta nettisivuilta.

Rauman merimuseon eteisaula, jossa punaiset matot ja iso ruori.

Rauman merimuseo

Rauman merimuseo sijaitsee vuonna 1900 valmistuneessa Rauman vanhassa merikoulussa. Merimuseo esittelee kaupungin rikkaan merenkulkuperinteen. Museossa valokeila kohdistuu laivojen lisäksi myös merimiehiin. Navigointisimulaattori Jennyllä pääsee seilaamaan ympäri maailman meriä.

Kohde soveltuu hyvin myös kokous- ja juhlakäyttöön ruokailuineen.

Kalliokatu 34, Rauma Puh. 02 822 4911 info@rmm.fi
Vanha Raatihuone ja kukat.

Vanha Raatihuone

Torin laidalla sijaitseva raatihuone, vuodelta 1776, toimii nykyisin museona. Siellä on pitsinnypläykseen liittyvää esineistöä sekä vaihtuvia näyttelyjä. Vanha Raatihuone edustaa lähinnä barokkityyppiä, mutta rakennuksen perusmuoto, kaksikerroksinen tornilla varustettu raatihuone, on tuttu jo keskiajan kaupungeista.

Vanha Raatihuone sulkee ovensa 1.3.2024 restauroinnin vuoksi. Museo avautuu jälleen yleisölle vuonna 2026.

Kauppakatu 13, Rauma Puh. 044 793 3532 raatihuone@rauma.fi
Marela laivanvarustajan kotimuseon koristeellinen ulkoverhous.

Marela

Kauppias- ja laivanvarustajasukujen kotimuseo, jonka päärakennus on saanut nykyisen uusrenessanssivuorauksensa 1800-luvun lopulla. Tuolloin talo oli johtaviin porvareihin kuuluvan Gabriel Granlundin omistuksessa. Sisätilojen koristeelliset kaakeliuunit, ovet, kattojen maalaukset ja paneloinnit kertovat vauraudesta ja museosisustus vanhan laivanvarustajaperheen elämäntavasta.

Marela on Rauman museon kohde sekä Ajan Jäljet -kohde.

Kauppakatu 24, Rauma Puh. 044 567 9183 marela@rauma.fi
Rauman taidemuseo ja Hauenguanon kaivo.

Rauman taidemuseo

Rauman taidemuseo toimii Vanhassa Raumassa Pinnalan talossa. Museon rakennukset ja idyllinen pihapiiri muodostavat yhden Vanhan Rauman parhaiten säilyneistä talokokonaisuuksista. Historiallisessa miljöössä museo esittelee taiteen erilaisia ilmiöitä nykytaiteesta taiteen historiaan. Ohjelmassa on vaihtuvia näyttelyitä, tapahtumia ja  työpajoja.

Kuninkaankatu 37, Rauma Puh. 02 822 4346 taidemuseo@rauma.fi
Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon juhlasali.

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo esittelee raumalaisen tehtailijapariskunnan ainutlaatuisen edustuskodin ja taidekokoelman. Koti avattiin museona vuonna 1988. Tunnelmallisessa kotimuseossa yhdistyvät edustuskodin tyylikkyys ja pitkäaikaisen asumisen myötä syntynyt kodikkuus. Kotimuseon Galleriassa voi tutustua menneisiin ja meneillään oleviin nykytaiteen Lönnström-projekteihin.

Syväraumankatu 41, Rauma Puh. 045 261 0504
Kirsti-museo ja omenapuunkukat.

Kirsti

Kirstin kotimuseon pihapiiri rakennuksineen kertoo 1700-luvun ja 1800-luvun alkupuolen rakennustavasta. Talon omistajana on ollut merimiehiä, työmiehiä ja käsityöläisiä. Kirsti ehti olla 200 vuotta saman suvun omistuksessa ennen kuin se 1970-luvulla siirtyi museolle. Museo esittelee omistaja- ja vuokralaisperheiden asumista 1900-luvulla.

Kirsti on Rauman museon kesäkohde sekä Ajan Jäljet -kohde.

Pohjankatu 3, Rauma Puh. 044 793 3529

Kotiseutumuseo Muina

Kotiseutumuseo Muinassa voi kokea talonpoikaisen pihapiirin tunnelmaa aidossa maalaisympäristössä. Museon kokoelmissa on 1800 maalaiselämään kuuluvaa esinettä 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta. Rauman keskustasta matkaa Muinaan on noin 8 km.

Ajan Jäljet -kohde.

Muinantie 7, Vasarainen Puh. 02 534 6056

Lapin kotiseutumuseo ja kirkkotallit

Entinen lainamakasiini, kirkkotallit ja Jokisen talo sijaitsevat samalla mäellä. Lainamakasiinissa on vanhaa talonpoikaisesineistöä, aseita, valokuvia ja pienoismalleja. Harvinaisissa 1900-luvun alussa rakennetuissa kirkkotalleissa on puolestaan esillä maatalouskalustoa, koneita, sepän työvälineitä ja Jokisen talossa koti-irtaimistoa, sota-ajan esineitä sekä vanhan kaupan artikkeleita.

Ajan Jäljet -kohde.

Museotie, Lappi Puh. 044 387 2136
Kodisjoen kotiseutumuseo Makasiini ulkoapäin.

Kodisjoen museot

Kodisjoen kirkon vieressä sijaitseva vanha lainajyvämakasiini on pieni ja viehättävä kotiseutumuseo, jonka laajan kokoelman on kerännyt paikallinen museomies Erik Iso-Ettala. Kokoelma kertoo maalaiselämästä ja elinkeinoista pääosin vuosien 1850-1950 välillä. Museon erikoisuus ovat Iso-Ettalan tekemät tarkat piirustukset esineistä ja niiden käytöstä, sekä paikallisista taloista, aitoista ja uuneista. Vieressä vuonna 1906 valmistuneessa kauniissa puukirkossa on pieni kirkkomuseo, joka pääsee tutustumaan kirkon ollessa auki.

Sepän torppa on seppä Isak Grundströmin (1842–1921) entinen asuinrakennus, joka toimii nykyisin museona. Torpan yhdessä huoneessa on kyläsuutarin verstas sekä monipuolista esineistöä.

Rauman keskustasta Kodisjoelle on  noin 18 km.

Rauman museon kesäkohde. 

Kodisjoentie 1445 / Kodisjoentie 1449 C, Kodisjoki Puh. 044 567 9183
Vanhoja puhelimia puhelinmuseossa.

Puhelinmuseo

Puhelinmuseo on kattava ja pieni vanhoja puhelimia ja puhelintekniikkaa esittelevä museo keskellä idyllistä Vanhaa Raumaa. Avoinna mm. Pitsiviikolla heinäkuussa sekä tilauksesta.

Eteläpitkäkatu 22, Rauma Puh. 044 010 5372 info@raumanpuhelinmuseo.fi