Museot

Rauma on todellinen museoiden ystävien kaupunki. Museoissa on nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Museoissa pääsee tutustumaan muun muassa pitsinnypläykseen ja merenkulun historiaan sekä kaupunkiasumiseen eri aikoina Vanhan Rauman sydämessä. Kohteiden tarkat aukioloajat sekä pääsymaksut löydät kohteiden omilta nettisivuilta.

Rauman merimuseo ruorit

Rauman merimuseo

Rauman merimuseo sijaitsee vuonna 1900 valmistuneessa Rauman vanhassa merikoulussa. Merimuseo esittelee kaupungin rikkaan merenkulkuperinteen. Museossa valokeila kohdistuu laivojen lisäksi myös merimiehiin. Kohde soveltuu hyvin myös kokous- ja juhlakäyttöön ruokailuineen. Tilaisuuksiin on mahdollista yhdistää opastettu tai itsenäinen museokierros.

Tilat

  • Seminaarisali: max 60 hlöä (yksi pöydistä on 16 hlön kapteeninpöytä)
  • Purjelaivasali: max 36 hlöä
  • Winefred-seurustelutila (tornin alakerrassa): max 12 hlöä
  • Harbinger-kabinetti (tornin yläkerrassa): max 10 hlöä
Vanha Raatihuone ja kukat

Vanha Raatihuone

Torin laidalla sijaitseva raatihuone, vuodelta 1776, toimii nykyisin museona. Siellä on pitsinnypläykseen liittyvää esineistöä sekä vaihtuvia näyttelyjä. Vanha Raatihuone edustaa lähinnä barokkityyppiä, mutta rakennuksen perusmuoto, kaksikerroksinen tornilla varustettu raatihuone, on tuttu jo keskiajan kaupungeista.

Vanha Raatihuone on Rauman museon kohde sekä Ajan Jäljet -kohde.

Marela laivanvarustajan kotimuseon koristeellinen ulkoverhous

Marela

Kauppias- ja laivanvarustajasukujen kotimuseo, jonka päärakennus on saanut nykyisen uusrenessanssivuorauksensa 1800-luvun lopulla. Tuolloin talo oli johtaviin porvareihin kuuluvan Gabriel Granlundin omistuksessa. Sisätilojen koristeelliset kaakeliuunit, ovet, kattojen maalaukset ja paneloinnit kertovat vauraudesta ja museosisustus vanhan laivanvarustajaperheen elämäntavasta.

Marela on Rauman museon kohde sekä Ajan Jäljet -kohde.

Rauman taidemuseo ja Hauenguanon kaivo

Rauman taidemuseo

Rauman taidemuseota ylläpitää Rauman taidemuseon Säätiö, joka edistää kulttuuria ja taidetta Raumalla. Taidemuseossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä.

Taidemuseo toimii pääosin Pinnalan kiinteistössä, joka on yksi Vanhan Rauman parhaiten säilyneitä talokokonaisuuksia.

Lönnströmin kotimuseo

Lönnströmin museot

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo esittelee raumalaisen tehtailijapariskunnan ainutlaatuisen edustuskodin ja taidekokoelman. Koti avattiin museona vuonna 1988. Kotimuseon galleriassa Lönnströmin taidemuseon näyttely.

Kirsti museo ja omenapuunkukat

Kirsti

Kirstin kotimuseon pihapiiri rakennuksineen kertoo 1700-luvun ja 1800-luvun alkupuolen rakennustavasta. Talon omistajana on ollut merimiehiä, työmiehiä ja käsityöläisiä. Kirsti ehti olla 200 vuotta saman suvun omistuksessa ennen kuin se 1970-luvulla siirtyi museolle. Museo esittelee omistaja- ja vuokralaisperheiden asumista 1900-luvulla.

Kirsti on Rauman museon kesäkohde sekä Ajan Jäljet -kohde.

Kotiseutumuseo Muina

Kotiseutumuseo Muinassa voi kokea talonpoikaisen pihapiirin tunnelmaa aidossa maalaisympäristössä. Museon kokoelmissa on 1800 maalaiselämään kuuluvaa esinettä 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta. Rauman keskustasta matkaa Muinaan on noin 8 km.

Ajan Jäljet -kohde.

Lapin kotiseutumuseo ja kirkkotallit

Entinen lainamakasiini, kirkkotallit ja Jokisen talo sijaitsevat samalla mäellä. Lainamakasiinissa on vanhaa talonpoikaisesineistöä, aseita, valokuvia ja pienoismalleja. Harvinaisissa 1900-luvun alussa rakennetuissa kirkkotalleissa on puolestaan esillä maatalouskalustoa, koneita, sepän työvälineitä ja Jokisen talossa koti-irtaimistoa, sota-ajan esineitä sekä vanhan kaupan artikkeleita.

Ajan Jäljet -kohde.

Kodisjoen museot

Raumalta 18 km:n päässä sijaitsevalla Kodisjoella on kaksi museokohdetta, vanhassa viljamakasiinissa sijaitseva kotiseutumuseo sekä Sepän torppa, jossa on mm. kyläsuutarin verstas.

Rauman museon kesäkohde sekä Ajan Jäljet -kohde.

Puhelinmuseo

Puhelinmuseo

Puhelinmuseo on kattava ja pieni vanhoja puhelimia ja puhelintekniikkaa esittelevä museo keskellä idyllistä Vanhaa Raumaa. Avoinna mm. Pitsiviikolla heinäkuussa sekä tilauksesta.