Näe & koe

Kesäteatterit Raumalla 2024

Rauman kesäteatteri: Ihmisen poika

Rauman kesäteatterissa musiikkinäytelmä Yö-yhtyeen hiteillä!

Ihmisen poika on Mikko Kivisen ja Otto Kanervan käsikirjoittama uusi musiikkikomedia. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat eristäytyneeseen kyläyhteisöön, jossa aika on pysähtynyt. Kylän henkinen johtaja pitää yhteisöä tiukasti otteessaan ja ”ennen kaikki oli paremmin”.

Kaupan valikoima on niukka ja maitokin myydään joko pusseissa tai suoraan omaan astiaan. Kaikki nykyaikainen on pahasta ja yhteisön elämää värittävät erilaiset kiellot sekä rajoitukset. Lauantaitanssien sijaan vietetään lauantaiseisojaisia, koska ”eihän Olli Lindholmkaan tanssinut”.

Ainakin näennäisesti asukkaat ovat tyytyväisiä ja yhteiselo rauhallista. Kaikki on kuitenkin vaarassa muuttua, kun ulkopuolisen maailman tuulahdukset murtautuvat kylän muurien sisäpuolelle. Kuinka käy, kun yhteisön harmoniseen ulkokuoreen alkaa ilmestyä säröjä?

Ihmisen poika toteutetaan yhteistyössä Yö-yhtyeen kanssa. Musiikin sovitukset ovat esityksen suunnittelevana kapellimestarina toimivan Mikko Kangasjärven käsialaa, joka tunnetaan myös Yön pitkäaikaisena kosketinsoittajana ja musiikkituottajana.

Rooleissa nähdään jälleen upeasti laulavia ja taitavia näyttelijöitä, jotka kaikki nähdään ensimmäistä kertaa Rauman kesäteatterin lavalla. Näyttelijäkaartin muodostavat Kai Hyttinen, Sanna Saarijärvi, Päivi Pylvänäinen, Kalle Pylvänäinen, Annica Milán ja Valtteri Lehtinen.

Rauman kesäteatterin tapaan lavalla nähdään tietysti myös huippumuusikoista koostuva livebändi.

Fåfänga, Suvitie (katettu katsomo)
Esitykset ajalla: 13.6.–10.8.2023
Teatterin lippumyymälä, Alfredinkatu 2, Rauma, puh. 02 8376 9900, raumanteatteri@raumanteatteri.fi
www.raumanteatteri.fi

Kuuskajaskarin kesäteatteri

Kuuskajaskarin loma- ja linnakesaari (katettu katsomo)
Esitykset ajalla:
www.kuuskajaskari.fi

Mantereenpään kesäteatteri

Puuluntie 388 B
Esitykset ajalla:

Lapin Patolampiteatteri: Mutta kuka on isä?

Käsikirjoitus: Pulmu Elonen ja Anja Hämäläinen. Ohjaus: Hanna Turunen.

Juhlavuoden kunniaksi uudelleen toteutettu farssi vuodelta 2007!

Jokaisessa suvussa on ne oudot tyypit, hassut tyypit ja mustat lampaat. Mitä jos olisi sellainen suku, jossa ei oikein muita olekaan? Ja mitä jos kaikki sukulaissuhteet eivät edes ole selvillä? Tällaisessa sopassa saatetaan päätyä pohtimaan ”Mutta kuka on isä?”. Australiassa asuva rikas mies kutsuu suvun kokoon selvittääkseen ketkä ovat hänen huomattavan perintönsä arvoisia. Kun yli kaksikymmentä omalaatuista sukulaista ja vierailijaa menevät ja tulevat, selvittävät ja sekoilevat, on farssi valmis. Selviääkö perinnön kohtalo? Entä selviääkö kuka on isä, tai kenen isää edes etsitään?

Esitysten kesto on noin 2 h 15 min väliajan kanssa.

Tarhakuja 5, Lappi (katettu katsomo)
Esitykset ajalla: 20.7.–4.8.2023
Liput: liput@patolampiteatteri.fi, 040 839 1084 (puhelut klo 9–18, WhatsApp-sovellus)
www.patolampiteatteri.fi

Rauman Iltanäyttelijät: Mooseksen perintö

Käsikirjoitus: Heikki Luoma. Ohjaus: Riikka Selin.

Juhlanäytelmämme on suosituimpiin suomalaisiin televisiodraamoihin kuuluva Mooseksen perintö. Mukaan olemme saaneet vanhoja tekijöitä vuosienkin takaa sekä muutaman uuden kasvon.

Maalaiskomedian juonen käänteissä käydään läpi juonittelua, rakkautta, kommelluksia ja hurttia huumoria. Huoltamoyrittäjä P.A. Turpeinen törmää vinttiä siivotessaan kassakaappiin, josta löytyy isänsä testamentti. Yhtäkkiä mies onkin rikas, mikä herättää Kuusniemellä kuohuntaa…

Vasaraisten koulun piha, Nihattulantie 487
Esitykset ajalla: Ensi-ilta 29.6
Puh. 050 5544 707, iltanayttelijat@gmail.com
www.raumaniltanayttelijat.com

Kesäteatterit Rauman seudulla 2024

Kuivalahden kesäteatteri, Eurajoki: Naisluola

Käsikirjoitus: Markku Hyvönen. Ohjaus: Tomi Aalto.

Lämminhenkinen komedia seniorikoti Naisluola on pilottihanke traumatisoituneille naisille, jotka haluavat elää vanhuuden auvoisat vuotensa ilman miehiä. Kaunis ajatus, mutta kun sähkön hinta on korkealla ja yrittäjäpariskunnan suhde ajautumassa karille, on jotakin tehtävä.

Rahat on vähissä ja kahvitkin on keitettävä sukkahousujen läpi. On tartuttava viimeiseen oljenkorteen: Naisluolaan otetaan uusi asukki. Mies.

Tämän jälkeen kukaan tai mikään ei ole entisensä.

Särkäntie 199, Eurajoki (katettu katsomo)
Esitykset ajalla: 28.6.–14.7.
Puh. 050 558 1128
www.kuivalahti.com/kesateatteri

Tuiskulan kesäteatteri, Köyliö: Köyliönsaaren Kertte

Jos jostakin Köyliö tunnetaan, niin murhamies Lallista, piispa Henrikistä ja Lallin vaimosta, jota Eevan tavoin on luonnehdittu heikkoutensa kautta: ’Kerttu, kavala emäntä’. Köyliöläiset ovat kautta aikojen kääntäneet Lallin tunnettuutta edukseen ja Lallin tekoa on lähestytty myös oman aikakautensa eläjän epäluulona vierasta valloittajaa kohtaan, ensimmäisen patriootin puolustautumisena jopa. Legenda Lallin kohtalosta on kuitenkin karu ja sen todenperäisyydestä tutkijat edelleen kiistelevät, mikä on mielenkiintoista ilmiönä.

Jospa vuoden 1156 tapahtumilla onkin ollut toisenlainen tausta ja seuraukset, mihin olemme historiankirjoituksessamme tottuneet? Kirjailija Paula Havaste on Vihat-romaanisarjassaan kertonut vaihtoehtoisesta tapahtumien kulusta, oman aikakautensa ihmisten elämänpiiriä ja ympäröivää maailmaa tarkkanäköisemmin tulkitsevan tarinan uhrautuvaisuudesta ja suuresta rakkaudesta. Joka tapauksessa Havasteen saaga on köyliöläisittäin vapauttava ja uskottava.

Kristilliseen tulkintaan perustuva tarina piispantappajasta on ymmärrettävä, mutta ohittaa suomalaisen 1100-luvun eläjää ympäröivän maailman, sen että jumaluutta oli ihmisiä ympäröivässä luonnossa ja usko kaiken tarkoitukseen haettiin sen luomista merkeistä, oksista poluilla tai äänistä puissa. Pakanuuskin oli uskoa joihinkin ulkopuolisiin voimiin ja niiden ehdoilla ja ohjaamina elettiin.

Ilmiintie 27, Tuiskula, Köyliö (katettu katsomo)
Esitykset ajalla: 28.6.–14.7.
Puh. 02 554 6370
www.tuiskula.info

Pyhäjärvi-Teatteri, Eura: Avioliittosimulaattori – kesäinen musiikkikomedia

Avioliittosimulaattori on musiikkikomedia, jossa itä kohtaa lännen. Morsianehdokas idästä saapuu varsinaissuomalaiselle tilalle ensivierailulle poikaystävänsä luo. Mutkia on matkassa sekä kielimuurien että toimintatapojen johdosta. Vähiten pakkaa ei sekoita molempien osapuolien sukulaiset, jotka totta kai haluavat kertoa asioihin mielipiteensä. Kestääkö rakkaus?

Näytelmän aikana kuullaan livemusiikkia.

Vohlastentie 1, Kauttua, Eura (katettu katsomo)
Esitykset ajalla: 2.7.–14.7.
Puh. 050 383 2228
www.pyhajarviteatteri.fi

Sieravuoren kesäteatteri, Eura: Autiotalo – musikaali

Sieravuoren Kesäteatteri ja Suomen Musiikkiteatteri yhdessä esittävät kesällä 2024 Sieravuoren idyllisellä aitanpihalla Autiotalo – musikaalin!

Autiotalo-musikaali kertoo Dingo-yhtyeen ja sen keulakuvan Neumannin uskomattoman tarinan. Musikaali kertoo 80-luvun rock-ilmiöstä Suomessa, jolloin Dingo aiheutti maanlaajuisen rockhysterian.
Dingo rikkoi vuosien 1984-1986 aikana kaikki siihen asti tehdyt levy-ja konserttimyyntien ennätykset Suomessa.

Tarina alkaa, kun Pertti Nieminen niminen nuorukainen lähtee merille. Kun hän palaa Suomeen ja perustaa kavereidensa kanssa Dingon, loppu onkin suomalaisen rock-musiikin historiaa. Yhtyeen musiikista pitivät kaiken ikäiset, niin teinit kuin eläkeläiset. Fanit seurasivat yhtyettä joka paikkaan; odottivat porttikongeissa, pyrkivät hotellihuoneisiin ja keikkabusseihin. Yhtyeen jäsenillä ei ollut yksityiselämää. Musikaali kertoo myös yhtyettä fanittavan perheen tarinaa. Mitä perheen miehet ajattelevat, kun naiset hullaantuvat yhtyeeseen täysin? Perheen fanihysteriasta ei kommelluksia ja hauskuutta puutu. Lopulta Dingon menestys paisuu liian suureksi, sen kulut kasvavat ja suosion lieveilmiöt alkavat häiritä. Dingo päättää lopettaa ollessaan suosionsa aallonharjalla. Musikaalissa kuullaan yhtyeen suosituimmat kappaleet kuten Autiotalo, Sinä ja Minä, Nahkatakkinen tyttö, Levoton tuhkimo, Lähetyssaarnaaja, Valkoiset tiikerit ja Rio Ohoi. Kuullaanpa esityksessä myös joku Porirockin muukin helmi.

Pääosassa Neumannina loistaa useista Sieravuoren musikaaleista tuttu Erik Kraemer. Muissa rooleissa nähdään mm. Evita Aaltonen, Mirjam Paaso, Tatu Mönttinen, Jussi Ojanen, Timo Järvensivu, Miika Raeniemi, Kasperi Kinnunen.

Sieravuorentie 117, Honkilahti, Eura
Esitykset ajalla: Ensi-ilta 4.7.2024
Puh. 040 823 1245
www.sieravuori.fi

Santtion kesäteatteri, Pyhäranta: Viulunsoittaja katolla

Rakastettu Viulunsoittaja katolla musikaali tuo kauniiseen Pyhärannan Santtion kesäteatterimaisemaan lähes 40 näyttelijää ja tunnettuja musikaalikappaleiden helmiä kuten Rikas mies jos oisin ja Nousee päivä, laskee päivä. Suuria tunteita ja voimaannuttavaa huumoria sisältävä klassikko sai ensiesityksensä jo vuonna 1964.

Pääosassa maitomies Tevjenä oopperalaulaja ja Dallapé-orkesterin solisti Juha Hostikka, joka on nähty myös Porin Teatterin Evita ja Paradox -musikaaleissa. Goldea esittää mm. kesällä 2023 Samppalinnan Kesäteatterissa ihastuttanut näyttelijä Heidi Viljanen sekä Rabbina mm. Porin sekä Vaasan teattereista tuttu Ilkka Aro.

Vuonna 1905 ukrainalaisessa Anatevkan kylässä perinteet ovat arvossaan. Maitomies Tevje vaalii juutalaisia juuriaan, vaikka konfliktit leimahtelevat ja ilma tihenee painostavaksi tsaarin santarmien lähestyessä. Tevje käy jatkuvaa lempeän huumorin sävyttämää pohdintaa totuttujen tapojen ja uuden ajan tuulien välillä – tasapainoillen kuin viulunsoittaja katolla.

Santtionranta, Pyhäranta
Esitykset ajalla: 16.7.–4.8.2023
Liput: NetTicket.fi / teatetrifake@gmail.com / puh. 050 339 0027
Teatteriyhditys Fake ry, www.teatterifake.fi