Näe & koe

Koristeellisia puutaloja, idyllisiä katunäkymiä – ihastuttava Vanha Rauma valittiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin hoidetusta vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista.

Vilkasta elämää

Tämä vireä 800 asukkaan kaupunginosa on säilynyt elävänä kokonaisuutena, kaupungin sydämenä, jossa asutaan ja tehdään työtä ympäri vuoden. Alueen vilkkaan arkielämän tärkeä ilmentymä on kauppatori, joka on saanut uudet upeat katupinnoitteet sekä torikatokset. Vanhaa Raumaa on viime vuosina kehitetty muutenkin mittavasti.

Ihastuttavia putiikkeja

Alueelle houkuttelevat idylliset kahvilat viihtyisine kesäterasseineen sekä toistasataa monipuolista erikoisliikettä.

Viehättävät keskiaikaiset piirteet

Lähes 30 hehtaarin laajuisen Vanhan Rauman kaupunkirakenteessa on edelleen nähtävissä keskiaikaisia piirteitä, kuten kapeat ja mutkittelevat kadut ja kujat sekä epäsäännölliset tontit. Tiiviisti rakennetulla alueella on noin 600 rakennusta, joista suurin osa on yksityisomistuksessa. Kaupunkikuvalle tunnusomaisia ovat pihoja rajaavat komeat portit ja lauta-aidat. Jokaisella talolla on oma värikäs tarinansa, jota tämänkin päivän asukkaat osaltaan jatkavat.

Parhaiten Vanha Rauma avautuu jalankulkijalle. Kulkija voi haistaa syreenin tuoksun tai savupiipuista nousevan tunnelmallisen puulämmityksen savun. Samalla voi tarkastella puuseppien taidokasta työtä julkisivujen yksityiskohdissa sekä pihojen porteissa. Joissakin Vanhan Rauman rakennuksissa on säilynyt piirteitä 1700-luvulta, toisissa taas 1800-luvun alusta. Suurin osa rakennuksista on kuitenkin saanut nykyisen uusrenessanssityylisen ulkoasunsa 1890-luvun vilkkaana korjauskautena.

Pyhän Ristin kirkko

Puutaloidyllin lisäksi alueeseen kuuluvat kiinteästi Raumanjoen polveilevat rantamaisemat ja erityisesti 1400-luvun lopussa rakennettu Rauman Pyhän Ristin kirkko. Se on entinen fransiskaaniluostarin kirkko, jonka kaksilaivaisen harmaakivikirkon kuorissa voit ihastella näyttäviä keskiaikaisia seinä- ja holvimaalauksia.

Uniikki pitsikaupunki

Pitsinnypläys on Raumalla vanha perinne. Raumalla on nyplätty ainakin 1700-luvun puolivälistä lähtien ja tykkimyssyjen muotikausi muodostui Rauman pitsin varsinaiseksi loistokaudeksi. Vuodesta 1971 lähtien Raumalla on vietetty pitsiviikkoa, jonka pitsinäyttelyt keräävät alan harrastajia ja vieraita ympäri Suomea ja kauempaakin. Jos olet kiinnostunut nypläyksestä, tutustu www.raumalace.fi – sivustoon.