Matkailutoimijoille

Tällä sivulla ilmoitamme Rauman matkailun ajankohtaisista asioista alueen matkailutoimijoille.

Sivun aiheet:

Nouda Rauman kesän esitemateriaalia omaan toimipisteeseen

Rauma kesä 2021 -esitteitä. Kukkia esitteiden takana.

Rauman matkailun kesän esitemateriaali on tullut painosta. Kesä 2021 -esite sisältää Vanhan Rauman sekä Sammallahdenmäen kartat, Rakastunut Raumaan -yritykset sekä paljon kesämatkailuvinkkejä. Raumanmeri-karttaesitteen pääpaino on saaristossa ja siitä löytyykin muun muassa saaristoliikenteen aikataulut sekä saariston kartta palveluineen.

Voit hakea haluamasi määrän omaan toimipisteeseen asiakkaille jaettavaksi Palvelupiste Pyyrmanista (Valtakatu 2 A). Palvelupiste Pyyrmanin matkailuneuvonta on avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 9–16, tiistaisin kello 9–17 ja perjantaisin kello 9–15.

Ilmoita lähiruokayrityksesi mukaan #GastroSatakunta -ruokamatkailukohteeksi

GastroSatakunta ruokamatkailukohde -logo.

#GastroSatakunta on Satakunnan ruokamatkailua edistävä kampanja. Kampanjaan ovat tervetulleita kaikki kohteet, jotka ainakin osittain myyvät lähiruoka-aineita, -tuotteita tai tarjoavat näistä valmistettua ruokaa tai juomaa.

Kampanjan tarkoituksena on rakentaa Google Maps -kartta, jota seuraamalla asiakas voi löytää itselleen uusia ruokamatkailun kohteita Satakunnasta.

Mukaan ilmoittautuneet saavat postitse veloituksetta #GastroSatakunta tarrat ja julisteet, jotka voidaan laittaa näkyvälle paikalle toimipisteissä.

Kampanjaa ja karttaa markkinoidaan Visit Satakunta -kanavien välityksellä (nettisivut ja some) ja toki toivomme, että kaikki mukaan lähtevät yritykset käyttävät aihetunnistetta markkinoinnissaan ja erityisesti sosiaalisen median päivityksissään. Kampanjan ytimenä on aihetunniste #GastroSatakunta.

Ilmoittaudu heti mukaan Satakuntatalaiseksi Ruokamatkailukohteeksi e-lomakkeella: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/11667/lomakkeet.html

#GastroSatakuntaa tehdään yhteistyössä Pro Agria Länsi-Suomen, MKN Länsi-Suomen, Sikses Parasta -hankkeen ja Satakunnan Matkailuyrittäjät ry:n (Visit Satakunta) kanssa.

Rauman kaupungin verkkosivuille koottu koronatietopaketti yrittäjille

Rauman kaupungin verkkosivuilla on Koronavirustietoa yrityksille -sivu, jolle on koottu yrityksille ja yrittäjille hyödyllistä tietoa eri toimijoilta koronaviruksen aiheuttamiin tilanteisiin. Sivun osoite on www.rauma.fi/koronatietoa-yrityksille.

Visit Finland -webinaarit matkailutoimijoille

Visit Finland järjestää monia maksuttomia webinaareja matkailutoimijoille. Aiheet vaihtelevat markkinakohtaisista tilannekatsauksista uusiin tuotesuosituksiin ja verkkokaupan perustamiseen. Tutustu webinaaritarjontaan Visit Finlandin nettisivuilla.

Hyödynnä raumalaisten Doerz-verkkokauppa

Kuvituskuva: kuvakaappaus Visitrauman verkkokaupasta

Raumalaisille matkailutuotteille ja -palveluille on tammikuussa 2020 avattu yhteinen verkkokauppa, joka antaa paikallisille matkailuyrityksille ja -toimijoille erinomaisen mahdollisuuden myydä matkailupalveluita yksittäisille matkailijoille. Matkailijat taas löytävät raumalaiset matkailupalvelut helposti yhdestä ja samasta kauppapaikasta. Tuotteita voi ostaa milloin tahansa ja missä tahansa. Sivusto toimii myös markkinointikanavana Raumalle suuntautuvan matkan suunnitteluvaiheessa.

Verkkokauppa on osa Rauman matkailun kehittämistä. Vastuullisuusnäkökulmasta se mahdollistaa paikallisen kulttuurin ja perinteen tuottamisen sekä myymisen matkailijoille. Yrityksille se antaa uuden jakelukanavan ja mahdollisuuden hinnoitella palvelunsa uudella tavalla myös yksittäisille matkailijoille.

Verkkokauppa on helppo ja nopea ottaa käyttöön. Järjestelmään lisätyn tuotteen minimihinta on 10 €. Maksut kulkevat Doerz:sin kautta. Doerz tilittää maksut palvelun tarjoajalle, tilityksestä vähennetään komissio eli myyntipalkkio. Rauman kaupunki ei peri verkkokaupasta maksua, mutta muistathan tietoja täyttäessäsi merkitä, että toimit Visitrauman alueella.

Palvelun tuottaa Doerz Co Oy, ja verkkokaupan toimintaa koordinoi Rauman kaupungin matkailupalvelut.

www.doerz.com/visitrauma

Kannattaa myös tutustua muiden palveluntarjoajien toteutuksiin osoitteessa doerz.com.

Yhteinen lahjakorttikauppa Rauman alueen yrityksille

Rauman seudun paikalliset toimijat yhdistävät voimansa yritysten auttamiseksi. Tue raumalaista -verkkokauppa on yrityksille riskitön alusta lahjakorttimyyntiin. Yritykset voivat ilmoittautua mukaan osoitteessa www.tueraumalaista.fi.

Rauman Yrittäjät, Rauman kaupunki, Rauman Kauppakamari ja Rauman Nuorkauppakamari ovat yhteisen hankkeen takana. Paikallisena veturina sivustolle toimii mainostoimisto Mediakumppanit ja järjestelmän ylläpito tulee turkulaiselta Viestintäliigalta.

Mukaan lähteminen on tehty yrittäjille mahdollisimman helpoksi ja nopeaksi. Verkkokaupassa yritykset voivat myydä lahjakortteja tuotteisiinsa tai palveluihinsa yhteisessä markkinapaikassa, ilman mittavia investointeja tai sopimuksia maksupalveluiden tarjoajien kanssa.

Vastuullisuus matkailussa

Rauma valittiin mukaan Visit Finlandin valtakunnalliseen vastuullisen matkailun kehittämistyön pilottitoteutukseen. Matkailukohteille suunnatun Sustainable Finland -kehittämispolun avulla matkailukohteet toimivat systemaattisesti ja pitkäjänteisesti kestävän matkailun edistämisessä. Vastuullisuustrendi on tullut jäädäkseen matkailualalle ja sen merkitys kasvaa koko ajan. Kestävä matkailukohde on koko alueen myyntivaltti ja tulevaisuuden kysytyin kohde. Lue ajankohtaisjuttu vastuullisesta matkailusta.

Rauman matkailu järjesti lokakuussa 2019 kaksi vastuullisen matkailun työpajaa Rauman matkailutoimijoille. Jos et päässyt osallistumaan työpajoihin, mutta haluaisit vielä mukaan, ota yhteyttä irene.villanen@rauma.fi.

Matkailu on merkittävä tulonlähde ja työllistäjä Rauman seudulla

Matkailutoimiala tuotti Rauman seutukunnalle vuonna 2018 välitöntä tuloa 64,4 miljoonaa euroa ja sen työllistävä vaikutus oli 466 henkilötyövuotta. Luvut ovat noin kolmannes koko Satakunnan vastaavista luvuista. Rauman seutukuntaan kuuluvat Rauma, Eurajoki, Eura ja Säkylä.

– Raumalla matkailu on merkittävä tulonlähde ja työllistäjä. Se työllistää erityisesti nuoria ja opiskelijoita, mikä on Raumallakin tärkeää. Verrattuna muuhun Satakuntaan, meillä matkailutulon vaihtelut ovat muuta maakuntaa huomattavasti pienempiä. Se on yksi todiste siitä, että matkailulla on aluerakennetta tasapainottava merkitys, matkailupäällikkö Irene Villanen kertoo.

Tuloksia selvitettiin Matkailutulo ja -työllisyys Satakunnassa 2018 -tutkimuksessa, joka toteutettiin yhdessä Varsinais-Suomen vastaavan tutkimuksen kanssa. Maakuntatasolla matkailun vaikutuksia tutkittiin laajemmin eli välittömän matkailutulon lisäksi laskettiin alan kerrannainen vaikutus talouteen ja työllisyyteen. Koko Satakunnan matkailutulo vuonna 2018 oli yli 320 miljoonaa euroa ja työllistävä vaikutus 1913 henkilötyövuotta.

– Matkailu lisää paikallisten hyvinvointia ja mahdollistaa monipuolisemman palvelurakenteen paikkakunnalle. Tutkimus todistaa myös matkailun taloudellisen merkityksen suuremmaksi ja nopeammin kasvavaksi kuin rekisteröidyt yöpymiset antavat ymmärtää, Villanen sanoo.

Matkailutulo ja -työllisyys Varsinais-Suomessa sekä Turun ja Vakka-Suomen seutukunnissa 2014–2019 -tutkimus on tehty osana Turun, Porin, Rauman ja Uudenkaupungin Lounaisrannikkoyhteistyötä (LOURA). Tutkimuksen tekivät tutkijat Ari Karppinen ja Saku Vähäsantanen. Tutkimukseen on käytetty vuonna 2011 kehitettyä alueellisesti räätälöityä matkailutulon ja -työllisyyden ALMAnum-mallia, joka on sovellettavissa useisiin maakuntiin ja seutukuntiin.

Tutkimuksen aineisto: Lyhennetty ALMAnum matkailumalli Satakunta kesäkuu 2019

Esitemateriaali

Matkailuesitteitä.

 

Rauman esitteitä voi vapaasti hakea Rauman matkailuneuvonnasta omaan kohteeseen.

  • Rauma-esite on matkailun pääesite. Esitteestä on viisi kieliversiota; suomi, englanti, ruotsi, saksa, ranska.
  • Raumanmeri 2021 -karttaesite esittelee Rauman saariston tarjoamia mahdollisuuksia. Esite on kaksikielinen (suomi/englanti).
  • Kesä 2021 -esite kokoaa kesävinkit matkailijalle. Esite on kaksikielinen (suomi/englanti).
  • Vanha Rauma & Sammallahdenmäki -karttaesitteestä on kaksi kieliversiota; suomi ja englanti.
  • City-opas kartta on peruskartta keskustan alueesta.

Visitrauma.fi

Jos huomaat, että sivuilla on virheellistä tietoa tai jotkin tiedot ovat mielestäsi puutteellisia, otathan yhteyttä niin korjataan tiedot. Otamme mielellämme vastaan myös uusia kuvia, joihin saamme täydet käyttöoikeudet.

Lähettäessäsi meille materiaalia (esim. pdf-tiedoston) Visitrauma.fi-sivuille, varmistathan, että materiaali on mahdollisuuksien mukaan saavutettava.