Matkailutoimijoille

Tällä sivulla ilmoitamme Rauman matkailun ajankohtaisista asioista alueen matkailutoimijoille.

Sivun aiheet:

Rauman kesän tapahtumatarjonnasta kerätään tietoja 28.3. asti

Nuoret katusoittajat Kuninkaankadulla puhallinsoittimien kanssa.

Rauman tulevan kesän tapahtumien tietoja kootaan parhaillaan yhteen. Tällä hetkellä tiedossa olevia kesätapahtumia voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella 28.3. asti.

– Olemme kaikki ohjelma- ja tapahtumajärjestäjät tilanteessa, jossa seuraamme koronatilannetta, mutta samalla teemme järjestelyjä tulevien tapahtumien eteen. Haluamme olla valmiina, kun tapahtumien järjestäminen on taas mahdollista. Näin poikkeustilanteessa alustavistakin suunnitelmista kannattaa jo tässä vaiheessa kertoa, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors rohkaisee.

Varmistuneita tapahtuma-, ohjelma- ja näyttelytietoja tuodaan esiin sähköisissä kanavissa, kuten nettisivuilla ja tapahtumakalenterissa. Tiedot tulevat osaksi Pitsiviikon ohjelmakokonaisuutta ja matkailuneuvonta hyödyntää tapahtumatietoja asiakaspalvelutilanteissa sekä markkinoinnissa.

– Odotamme tulevasta matkailukesästä yhtä vilkasta kotimaanmatkailijoiden suhteen kuin viime kesästäkin, matkailuneuvoja Jenna Ylipuranen sanoo.

Kesätapahtumia voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella.

Matkailun digitaalisen markkinoinnin koulutuskokonaisuus keväällä 2021

Koulutuksissa käydään läpi parhaimmat keinot eri internetmarkkinoinnin keinoista, joilla laitat kassan kilisemään. Jokaisessa koulutuksessa myös tehdään kouluttajan opastuksella tehokkaimmat keinot oman yrityksesi markkinointiin. Tästä koulutuksesta saavat irti niin aloittelijat kuin jo pidemmälle ehtineet. Kouluttajana toimii Ilkka Kauppinen, joka on toiminnassaan keskittynyt matkailun digitaalisen myynnin ja markkinoinnin konsultointiin.

Luvassa on kolmen tason koulutusta:

  • Osio 1: Internetmarkkinoinnin perusteet
  • Osio 2: Somemarkkinoinnin next level
  • Osio 3: Markkinoinnin suppilot Facebookissa

Tutustu koulutuskokonaisuuteen ja aikatauluun (pdf). Koulutukset ovat maksuttomia ja ne toteutetaan etänä. Ilmoittautumislinkki digitaalisen markkinoinnin koulutuksiin: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/11420/lomake.html.

Matkailun digitaalisen markkinoinnin koulutuskokonaisuus järjestetään yhteistyössä Satakunnan Matkailuyrittäjät ry:n Matkalle Satakuntaan -hankkeen, Visit Porin, Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin sekä SAMKin matkailuhankkeiden kanssa.

Lisätietoja: SAMK, Soile Vahela, soile.vahela@samk.fi, puh. 044 710 3990 tai Satakunnan matkailuyrittäjät ry Terja Wahlberg, puheenjohtaja@visitsatakunta.fi, puh. 040 516 3633.

Matkailuwebinaari – aiheena ympärivuotisuus 17.3.2021

Seutukaupunkien yritysverkostot-hankkeen yhtenä kasvualana on matkailu. Hanke järjestää kevään 2021 aikana webinaarien sarjan, joiden aiheena ovat ympärivuotisuus, digitaalisuus ja vastuullisuus.

Ensimmäinen webinaari on 17.3. klo 13.00–14.15 ja aiheena on ympärivuotisuus. Webinaari striimataan Ylä-Savosta Sonkajärveltä Ruukin Tuvalta. Teamsin avulla webinaarissa otetaan yhteyttä matkailuyrityksiin Etelä-Pohjanmaalle Kauhajoelle (eBikes Adventure) sekä Varsinais-Suomeen Saloon (Hotel & Cafe Mathildedal). Tapahtumassa näkee myös päivänvalon matkailujulkaisu, jossa seutukaupunkien matkailuyrittäjät kertovat yritystoiminnan kehittämisen omista hyvistä käytänteistään liittyen edellä mainittuihin teemoihin.

Ohjelma ja ilmoittautuminen webinaariin (seutukaupunkiosaajat.fi).

Matkailun mahdollisuudet – rahoitusinfo ja työpaja 24.3.2021

Ravakka valmistelee uutta paikallista kehittämisohjelmaa tulevalle EU-ohjelmakaudelle. Uusi strategia tulee ohjaamaan sitä, millaisia asioita Ravakka voi vuoden 2023 jälkeen edistää rahoituksella ja toiminnalla. Ravakka järjestää helmi-maaliskuussa viisi teematilaisuutta, joista yksi on suunnattu alueen matkailutoimijoille. Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 24.3. klo 13–15. Tilaisuudessa kuullaan Leader-rahoituksen mahdollisuuksista 2021–2022 ja siellä on mahdollista jakaa oma näkemys matkailun kehittämisen tulevaisuudesta.

Ilmoittaudu mukaan 22.3. mennessä lomakkeella tai ota yhteyttä toimisto@ravakka.fi, puh. 050 569 8779 (Mirja Junkola).

Tutustu kaikkiin teematilaisuuksiin osoitteessa ravakka.fi.

Rauman kaupungin verkkosivuille koottu koronatietopaketti yrittäjille

Rauman kaupungin verkkosivuilla on Koronavirustietoa yrityksille -sivu, jolle on koottu yrityksille ja yrittäjille hyödyllistä tietoa eri toimijoilta koronaviruksen aiheuttamiin tilanteisiin. Sivun osoite on www.rauma.fi/koronatietoa-yrityksille.

Visit Finland -webinaarit matkailutoimijoille

Visit Finland järjestää monia maksuttomia webinaareja matkailutoimijoille. Aiheet vaihtelevat markkinakohtaisista tilannekatsauksista uusiin tuotesuosituksiin ja verkkokaupan perustamiseen. Ilmoittaudu Visit Finlandin webinaareihin. Samoille sivuille päivittyvät myös webinaarien materiaalit ja tallenteet tapahtumien jälkeen.

Hyödynnä raumalaisten Doerz-verkkokauppa

Kuvituskuva: kuvakaappaus Visitrauman verkkokaupasta

Raumalaisille matkailutuotteille ja -palveluille on tammikuussa 2020 avattu yhteinen verkkokauppa, joka antaa paikallisille matkailuyrityksille ja -toimijoille erinomaisen mahdollisuuden myydä matkailupalveluita yksittäisille matkailijoille. Matkailijat taas löytävät raumalaiset matkailupalvelut helposti yhdestä ja samasta kauppapaikasta. Tuotteita voi ostaa milloin tahansa ja missä tahansa. Sivusto toimii myös markkinointikanavana Raumalle suuntautuvan matkan suunnitteluvaiheessa.

Verkkokauppa on osa Rauman matkailun kehittämistä. Vastuullisuusnäkökulmasta se mahdollistaa paikallisen kulttuurin ja perinteen tuottamisen sekä myymisen matkailijoille. Yrityksille se antaa uuden jakelukanavan ja mahdollisuuden hinnoitella palvelunsa uudella tavalla myös yksittäisille matkailijoille.

Verkkokauppa on helppo ja nopea ottaa käyttöön. Järjestelmään lisätyn tuotteen minimihinta on 10 €. Maksut kulkevat Doerz:sin kautta. Doerz tilittää maksut palvelun tarjoajalle, tilityksestä vähennetään komissio eli myyntipalkkio. Rauman kaupunki ei peri verkkokaupasta maksua, mutta muistathan tietoja täyttäessäsi merkitä, että toimit Visitrauman alueella.

Palvelun tuottaa Doerz Co Oy, ja verkkokaupan toimintaa koordinoi Rauman kaupungin matkailupalvelut.

www.doerz.com/visitrauma

Kannattaa myös tutustua muiden palveluntarjoajien toteutuksiin osoitteessa doerz.com.

Yhteinen lahjakorttikauppa Rauman alueen yrityksille

Rauman seudun paikalliset toimijat yhdistävät voimansa yritysten auttamiseksi. Tue raumalaista -verkkokauppa on yrityksille riskitön alusta lahjakorttimyyntiin. Yritykset voivat ilmoittautua mukaan osoitteessa www.tueraumalaista.fi.

Rauman Yrittäjät, Rauman kaupunki, Rauman Kauppakamari ja Rauman Nuorkauppakamari ovat yhteisen hankkeen takana. Paikallisena veturina sivustolle toimii mainostoimisto Mediakumppanit ja järjestelmän ylläpito tulee turkulaiselta Viestintäliigalta.

Mukaan lähteminen on tehty yrittäjille mahdollisimman helpoksi ja nopeaksi. Verkkokaupassa yritykset voivat myydä lahjakortteja tuotteisiinsa tai palveluihinsa yhteisessä markkinapaikassa, ilman mittavia investointeja tai sopimuksia maksupalveluiden tarjoajien kanssa.

Vastuullisuus matkailussa

Rauma valittiin mukaan Visit Finlandin valtakunnalliseen vastuullisen matkailun kehittämistyön pilottitoteutukseen. Matkailukohteille suunnatun Sustainable Finland -kehittämispolun avulla matkailukohteet toimivat systemaattisesti ja pitkäjänteisesti kestävän matkailun edistämisessä. Vastuullisuustrendi on tullut jäädäkseen matkailualalle ja sen merkitys kasvaa koko ajan. Kestävä matkailukohde on koko alueen myyntivaltti ja tulevaisuuden kysytyin kohde. Lue ajankohtaisjuttu vastuullisesta matkailusta.

Rauman matkailu järjesti lokakuussa 2019 kaksi vastuullisen matkailun työpajaa Rauman matkailutoimijoille. Jos et päässyt osallistumaan työpajoihin, mutta haluaisit vielä mukaan, ota yhteyttä irene.villanen@rauma.fi.

Matkailu on merkittävä tulonlähde ja työllistäjä Rauman seudulla

Matkailutoimiala tuotti Rauman seutukunnalle vuonna 2018 välitöntä tuloa 64,4 miljoonaa euroa ja sen työllistävä vaikutus oli 466 henkilötyövuotta. Luvut ovat noin kolmannes koko Satakunnan vastaavista luvuista. Rauman seutukuntaan kuuluvat Rauma, Eurajoki, Eura ja Säkylä.

– Raumalla matkailu on merkittävä tulonlähde ja työllistäjä. Se työllistää erityisesti nuoria ja opiskelijoita, mikä on Raumallakin tärkeää. Verrattuna muuhun Satakuntaan, meillä matkailutulon vaihtelut ovat muuta maakuntaa huomattavasti pienempiä. Se on yksi todiste siitä, että matkailulla on aluerakennetta tasapainottava merkitys, matkailupäällikkö Irene Villanen kertoo.

Tuloksia selvitettiin Matkailutulo ja -työllisyys Satakunnassa 2018 -tutkimuksessa, joka toteutettiin yhdessä Varsinais-Suomen vastaavan tutkimuksen kanssa. Maakuntatasolla matkailun vaikutuksia tutkittiin laajemmin eli välittömän matkailutulon lisäksi laskettiin alan kerrannainen vaikutus talouteen ja työllisyyteen. Koko Satakunnan matkailutulo vuonna 2018 oli yli 320 miljoonaa euroa ja työllistävä vaikutus 1913 henkilötyövuotta.

– Matkailu lisää paikallisten hyvinvointia ja mahdollistaa monipuolisemman palvelurakenteen paikkakunnalle. Tutkimus todistaa myös matkailun taloudellisen merkityksen suuremmaksi ja nopeammin kasvavaksi kuin rekisteröidyt yöpymiset antavat ymmärtää, Villanen sanoo.

Matkailutulo ja -työllisyys Varsinais-Suomessa sekä Turun ja Vakka-Suomen seutukunnissa 2014–2019 -tutkimus on tehty osana Turun, Porin, Rauman ja Uudenkaupungin Lounaisrannikkoyhteistyötä (LOURA). Tutkimuksen tekivät tutkijat Ari Karppinen ja Saku Vähäsantanen. Tutkimukseen on käytetty vuonna 2011 kehitettyä alueellisesti räätälöityä matkailutulon ja -työllisyyden ALMAnum-mallia, joka on sovellettavissa useisiin maakuntiin ja seutukuntiin.

Tutkimuksen aineisto: Lyhennetty ALMAnum matkailumalli Satakunta kesäkuu 2019

Esitemateriaali

Matkailuesitteitä.

 

Rauman esitteitä voi vapaasti hakea Rauman matkailuneuvonnasta omaan kohteeseen.

  • Rauma-esite on matkailun pääesite. Esitteestä on viisi kieliversiota; suomi, englanti, ruotsi, saksa, ranska.
  • Raumanmeri 2020 -karttaesite esittelee Rauman saariston tarjoamia mahdollisuuksia. Esite on kaksikielinen (suomi/englanti).
  • Vanha Rauma & Sammallahdenmäki -karttaesitteestä on kaksi kieliversiota; suomi ja englanti.
  • City-opas kartta on peruskartta keskustan alueesta.

Visitrauma.fi

Jos huomaat, että sivuilla on virheellistä tietoa tai jotkin tiedot ovat mielestäsi puutteellisia, otathan yhteyttä niin korjataan tiedot. Otamme mielellämme vastaan myös uusia kuvia, joihin saamme täydet käyttöoikeudet.

Lähettäessäsi meille materiaalia (esim. pdf-tiedoston) Visitrauma.fi-sivuille, varmistathan, että materiaali on mahdollisuuksien mukaan saavutettava.