Matkailutoimijoille

Tällä sivulla ilmoitamme Rauman matkailun ajankohtaisista asioista alueen matkailutoimijoille.

Sivun aiheet:

Vastuullinen matkailu – Sustainable Travel Finland – työpajat yrityksille marraskuussa

Työpajoja on kaksi samansisältöistä:

  1. ke 11.11.2020 klo 9-16 (muutettu koronatilanteen takia lähitapaamisesta webinaariksi)
  2. (sama sisältö kuin koko päivässä, jaettuna kahdelle päivälle)
    • 2a. ti 24.11.2020 klo 9-12, webinaari osa 1, aamupäivän ohjelma
    • 2b. ke 25.11.2020 klo 9-12, webinaari osa 2, iltapäivän ohjelma

Työpajojen tarkempi ohjelma sekä ilmoittautuminen webinaareihin viimeistään päivää ennen tapahtumaa: https://www.lyyti.fi/reg/Sustainable_Travel_Finalnd__tyopaiva_1106. Ilmoittautuneille lähetetään linkki tilaisuutta edeltävänä päivänä.

Lisätietoja: Minna Uusiniitty-Kivimäki, minna.uusiniitty-kivimaki@samk.fi, puh. 044 710 3552.

Tilaisuuden järjestävät Visit Pori, Visit Rauma, LH Geoparkin ja SAMKin matkailuhankkeet.

Rauma-elämyksen kehittäjä -koulutus

WinNova järjestää Raumalla Rauma-elämyksen kehittäjä -koulutuksen 25.1.-31.10.2021.

Yhteistyö ja yhteiskehittäminen ovat tässä ajassa tärkeitä. Valmennuksen aikana osallistuja löytää uusia verkostoja ja kehittämiskumppaneita, kehittää itselle tärkeitä asioita ja on myös mukana Rauma-elämyksen kehittämisessä. Työskentelytapa on dialoginen ja sparraileva.

Valmennus on suunnattu kaikille yrityksensä tai organisaationsa tuotteita, palveluja tai toimintamalleja kehittäville. Yhteisenä tavoitteena kaikilla on se, että Rauma tarjoaisi jokaiselle paikalliselle tai ulkopaikkakuntalaiselle matkailijalle entistä upeampia elämyksiä.

Hakuaika koulutukseen on 01.09.2020-17.1.2021.  Valmennuksessa on kahdeksan 4h (12-16)  tapaamista sekä henkilökohtaista ohjausta.

Lue lisää Rauma-elämyksen kehittäjä -koulutuksesta WinNovan nettisivuilta.

100 syytä matkailla Suomessa -kampanja laajenee kotimaanmatkailun tukemiseksi

Työ- ja elinkeinoministeriön tuella toteutettava Vinkkipankki+ mahdollistaa matkailuyritysten suoran näkyvyyden Suoma ry:n koordinoimalla 100syytä.fi-sivustolla. Sivusto on jo neljättä kertaa toteutettavan valtakunnallisen matkailukampanjan ydin, ja sen kävijämäärät tulevat ylittämään tämän hetken tulosten perusteella koko viime kesän ennätyksellisen kävijämäärän vielä heinäkuun aikana. Sivusto tarjoaa monipuolista inspiraatiota kotimaan matkailuun, ja uusi Vinkkipankki+-laajennus mahdollistaa jokaisen Suomessa tapahtuvaa matkailua palvelevan yrityksen mukaantulon valtakunnallisen näkyvyyden omaavaan kampanjaan pienellä 300 € (+alv) panostuksella.

Ilmoittautuminen mukaan käy helposti sähköisen ilmoittautumislomakkeen ja esittelypaketissa olevien ohjeiden avulla. Vinkkipankki+ on dynaaminen ja jatkuvasti päivittyvä alusta, joka tarjoaa kuluttajille monipuoliset hakuvalinnat alueen, yritystyypin, yrityksen sijainnin tai kuluttajan oman sijainnin perusteella.

Jokainen yritys saa kohdekortin, johon kerätään tiedot yrityksen Google My Business tilin (maksuton) kautta sekä viimeisimmät julkaisut yrityksen Instagram-tililtä. Kun yritys merkitsee Instagram-julkaisunsa tunnisteella #100syytämatkaillasuomessa, hakee Vinkkipankki+ automaattisesti viisi uusinta julkaisua yrityksen kohdekortille. Hyvä kuva puhuu aina puolestaan, mutta kannustamme yrityksiä sisällyttämään Instagram-julkaisuihinsa nyt entistä enemmän konkreettisia tuotteita, tarjouksia tai tapahtumatietoja, joihin kuluttaja voidaan ohjata Vinkkipankki+:n kautta. Tavoitteenamme on tällä tavoin edistää matkailukohteiden konkreettisten palveluiden ja
tarjonnan myyntiä. Vinkkipankki+:n erityisenä tavoitteena on lisätä syyskesän myyntiä ja saada myös kuluttajat huomaamaan, että kotimaanmatkailuun on hyviä syitä myös perinteisen ydinlomakauden ulkopuolella. Toisaalta tämä edellyttää, että yritykset pitävät ovensa auki ja lumettoman kauden tarjonnan esillä mahdollisimman pitkälle syksyyn. 100syytä-kampanja jatkuu tänä vuonna lokakuun loppuun saakka ja Vinkkipankki+ elää aina oikeassa hetkessä sivuille päivittyvien, yritysten ajankohtaisten Instagram-julkaisujen myötä.

100syyta.fi -kampanjasivusto

Rauman kaupungin verkkosivuille koottu koronatietopaketti yrittäjille

Rauman kaupungin verkkosivuilla on Koronavirustietoa yrityksille -sivu, jolle on koottu yrityksille ja yrittäjille hyödyllistä tietoa eri toimijoilta koronaviruksen aiheuttamiin tilanteisiin. Sivun osoite on www.rauma.fi/koronatietoa-yrityksille.

Visit Finland -webinaarit matkailutoimijoille

Visit Finland on tarjonnut keväällä monia maksuttomia webinaareja, joiden tallenteet ja materiaalit ovat nähtävissä Visit Finlandin nettisivuilla jälkikäteen.

Visit Finland järjestää monia webinaareja myös syksyn aikana. Aiheet vaihtelevat markkinakohtaisista tilannekatsauksista uusiin tuotesuosituksiin ja verkkokaupan perustamiseen. Ilmoittaudu Visit Finlandin webinaareihin. Samoille sivuille päivittyvät myös webinaarien materiaalit ja tallenteet tapahtumien jälkeen. Webinaarit ovat maksuttomia.

Hyödynnä raumalaisten Doerz-verkkokauppa

Kuvituskuva: kuvakaappaus Visitrauman verkkokaupasta

Raumalaisille matkailutuotteille ja -palveluille on tammikuussa 2020 avattu yhteinen verkkokauppa, joka antaa paikallisille matkailuyrityksille ja -toimijoille erinomaisen mahdollisuuden myydä matkailupalveluita yksittäisille matkailijoille. Matkailijat taas löytävät raumalaiset matkailupalvelut helposti yhdestä ja samasta kauppapaikasta. Tuotteita voi ostaa milloin tahansa ja missä tahansa. Sivusto toimii myös markkinointikanavana Raumalle suuntautuvan matkan suunnitteluvaiheessa.

Verkkokauppa on osa Rauman matkailun kehittämistä. Vastuullisuusnäkökulmasta se mahdollistaa paikallisen kulttuurin ja perinteen tuottamisen sekä myymisen matkailijoille. Yrityksille se antaa uuden jakelukanavan ja mahdollisuuden hinnoitella palvelunsa uudella tavalla myös yksittäisille matkailijoille.

Verkkokauppa on helppo ja nopea ottaa käyttöön. Järjestelmään lisätyn tuotteen minimihinta on 10 €. Maksut kulkevat Doerz:sin kautta. Doerz tilittää maksut palvelun tarjoajalle, tilityksestä vähennetään komissio eli myyntipalkkio. Rauman kaupunki ei peri verkkokaupasta maksua, mutta muistathan tietoja täyttäessäsi merkitä, että toimit Visitrauman alueella.

Palvelun tuottaa Doerz Co Oy, ja verkkokaupan toimintaa koordinoi Rauman kaupungin matkailupalvelut.

www.doerz.com/visitrauma

Kannattaa myös tutustua muiden palveluntarjoajien toteutuksiin osoitteessa doerz.com.

Yhteinen lahjakorttikauppa Rauman alueen yrityksille

Rauman seudun paikalliset toimijat yhdistävät voimansa yritysten auttamiseksi. Tue raumalaista -verkkokauppa on yrityksille riskitön alusta lahjakorttimyyntiin. Yritykset voivat jo ilmoittautua mukaan osoitteessa www.tueraumalaista.fi.

Rauman Yrittäjät, Rauman kaupunki, Rauman Kauppakamari ja Rauman Nuorkauppakamari ovat  yhteisen hankkeen takana. Paikallisena veturina sivustolle toimii mainostoimisto Mediakumppanit ja järjestelmän ylläpito tulee turkulaiselta Viestintäliigalta.

Mukaan lähteminen on tehty yrittäjille mahdollisimman helpoksi ja nopeaksi. Verkkokaupassa yritykset voivat myydä lahjakortteja tuotteisiinsa tai palveluihinsa yhteisessä markkinapaikassa, ilman mittavia investointeja tai sopimuksia maksupalveluiden tarjoajien kanssa.

Vastuullisuus matkailussa

Rauma valittiin mukaan Visit Finlandin valtakunnalliseen vastuullisen matkailun kehittämistyön pilottitoteutukseen. Matkailukohteille suunnatun Sustainable Finland -kehittämispolun avulla matkailukohteet toimivat systemaattisesti ja pitkäjänteisesti kestävän matkailun edistämisessä. Vastuullisuustrendi on tullut jäädäkseen matkailualalle ja sen merkitys kasvaa koko ajan. Kestävä matkailukohde on koko alueen myyntivaltti ja tulevaisuuden kysytyin kohde. Lue ajankohtaisjuttu vastuullisesta matkailusta.

Rauman matkailu järjesti lokakuussa 2019 kaksi vastuullisen matkailun työpajaa Rauman matkailutoimijoille. Jos et päässyt osallistumaan työpajoihin, mutta haluaisit vielä mukaan, ota yhteyttä irene.villanen@rauma.fi.

Matkailu on merkittävä tulonlähde ja työllistäjä Rauman seudulla

Matkailutoimiala tuotti Rauman seutukunnalle vuonna 2018 välitöntä tuloa 64,4 miljoonaa euroa ja sen työllistävä vaikutus oli 466 henkilötyövuotta. Luvut ovat noin kolmannes koko Satakunnan vastaavista luvuista. Rauman seutukuntaan kuuluvat Rauma, Eurajoki, Eura ja Säkylä.

– Raumalla matkailu on merkittävä tulonlähde ja työllistäjä. Se työllistää erityisesti nuoria ja opiskelijoita, mikä on Raumallakin tärkeää. Verrattuna muuhun Satakuntaan, meillä matkailutulon vaihtelut ovat muuta maakuntaa huomattavasti pienempiä. Se on yksi todiste siitä, että matkailulla on aluerakennetta tasapainottava merkitys, matkailupäällikkö Irene Villanen kertoo.

Tuloksia selvitettiin Matkailutulo ja -työllisyys Satakunnassa 2018 -tutkimuksessa, joka toteutettiin yhdessä Varsinais-Suomen vastaavan tutkimuksen kanssa. Maakuntatasolla matkailun vaikutuksia tutkittiin laajemmin eli välittömän matkailutulon lisäksi laskettiin alan kerrannainen vaikutus talouteen ja työllisyyteen. Koko Satakunnan matkailutulo vuonna 2018 oli yli 320 miljoonaa euroa ja työllistävä vaikutus 1913 henkilötyövuotta.

– Matkailu lisää paikallisten hyvinvointia ja mahdollistaa monipuolisemman palvelurakenteen paikkakunnalle. Tutkimus todistaa myös matkailun taloudellisen merkityksen suuremmaksi ja nopeammin kasvavaksi kuin rekisteröidyt yöpymiset antavat ymmärtää, Villanen sanoo.

Matkailutulo ja -työllisyys Varsinais-Suomessa sekä Turun ja Vakka-Suomen seutukunnissa 2014–2019 -tutkimus on tehty osana Turun, Porin, Rauman ja Uudenkaupungin Lounaisrannikkoyhteistyötä (LOURA). Tutkimuksen tekivät tutkijat Ari Karppinen ja Saku Vähäsantanen. Tutkimukseen on käytetty vuonna 2011 kehitettyä alueellisesti räätälöityä matkailutulon ja -työllisyyden ALMAnum-mallia, joka on sovellettavissa useisiin maakuntiin ja seutukuntiin.

Tutkimuksen aineisto: Lyhennetty ALMAnum matkailumalli Satakunta kesäkuu 2019

Esitemateriaali

Matkailuesitteitä.

 

Rauman esitteitä voi vapaasti hakea Rauman matkailuneuvonnasta omaan kohteeseen.

  • Rauma-esite on matkailun pääesite. Esitteestä on viisi kieliversiota; suomi, englanti, ruotsi, saksa, ranska.
  • Raumanmeri 2020 -karttaesite esittelee Rauman saariston tarjoamia mahdollisuuksia. Esite on kaksikielinen (suomi/englanti).
  • Vanha Rauma & Sammallahdenmäki -karttaesitteestä on kaksi kieliversiota; suomi ja englanti.
  • City-opas kartta on peruskartta keskustan alueesta.

Visitrauma.fi

Jos huomaat, että sivuilla on virheellistä tietoa tai jotkin tiedot ovat mielestäsi puutteellisia, otathan yhteyttä niin korjataan tiedot. Otamme mielellämme vastaan myös uusia kuvia, joihin saamme täydet käyttöoikeudet.

Lähettäessäsi meille materiaalia (esim. pdf-tiedoston) Visitrauma.fi-sivuille, varmistathan, että materiaali on mahdollisuuksien mukaan saavutettava.