Näe & koe

Pitsi

Rauma on uniikki pitsikaupunki, joten vierailun aikana kannattaa käydä tutustumassa upeisiin pitseihin. Voit tutustua pitsiin pitsinäyttelyssä, seurata nyplääjää työssään sekä ostaa tuliaisiksi tai omaan käyttöön pitsituotteita ja –tarvikkeita.

Pitsiliinoja

Pitsiä löydät seuraavista kohteista:

  • Vanhan Raatihuoneen (Kauppakatu 13) museossa on esillä pitsinnypläykseen liittyvää esineistöä. Museon yhteydessä on museokauppa Kistupuad, josta löytyy mm. erilaisia pitsituotteita.
  • Nyplääjät ry:n puoti Pits-Priiassa (Kauppakatu 29) on nähtävillä upeita pitsituotteita. Nyplääjä on usein myös paikalla kertomassa nypläämisestä lisää. Puodista saat hankittua erilaisia pitsituotteita sekä nypläyksessä tarvittavia malleja, lankoja yms.
  • Rauman Pitsiviikkoa vietetään vuosittain heinäkuussa. Viikon aikana voit tutustua mm. pitsiyhdistysten näyttelyihin. Tarkempi näyttelyohjelma ja Pitsiviikon tapahtumat.

Rauman giäl

”Knyplämine on enkla asi: men äärest viäre ja viärest ääre ja muist pannt tarppeks kiarui spindelin gondeihi.” Rauman murteen syntyvaiheista ei ole tarkkaa tietoa, mutta satamakaupunkiin vaikutteita tuoneiden merimiesten ansiosta siinä on paljon muiden kielien sanastoa. Ominaista on muun muassa sanojen pätkiminen ja jaarittelu.

Rauman giäl elää Raumalla isoissa ja pienissä yksityiskohdissa. Rauman giältä näkee kaupungilla mm. kylteissä ja sitä saattaa kuulla myös esimerkiksi Pystökaffeella Kauppatorilla aamuisin, kun toriparlamentti kokoontuu pohtimaan päivän polttavia asioita.