Ajankohtaista

Vuoropuhelunäyttely VALO jatkaa Rauman taidemuseon Showcase-vitriininäyttelyiden sarjaa

Maija Eskon teos VALO.

Showcase-vitriininäyttelyt ovat osa Rauman taidemuseon 50-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja ne esittelevät paikallista taidetta museon vaihtuvien näyttelyiden ohella. Näyttelysarja koostuu neljästä näyttelystä, joiden taiteilijat valittiin avoimen haun kautta. Nyt vuorossa on Maija Eskon ja Mari Aspolan yhteistyössä toteutettu näyttely VALO. Näyttely on esillä taidemuseon aulassa 13.7.–26.9.2021.

Näyttely on syntynyt taiteilijoiden vuoropuheluna, fyysisesti samassa tilassa työskennellen. Koronan takia vuodella siirtynyt näyttelyaika on syventänyt taustalla olevaa keskustelevaa prosessia, antanut sille aikaa ja pelkistänyt toteutusta. Kokonaisuus on rakennettu tilan, vitriinin ja ikkunasta tulevan valon ehdoilla. Paperiin leikattujen aukkojen kautta valo kuljettaa katsetta, vie tilasta toiseen ja avaa mennessään vieressä olevia tai kulman taakse kätkeytyviä tiloja. Valo tekee näkyväksi sen mitä haluamme tai uskallamme nähdä. VALO muuttuu koko ajan ikkunasta tulevan päivänvalon mukaan. Valon rakentamaa tilaa on mahdollista tarkastella vitriinin edestä, sivulta tai päältä.

Mari Aspola on taidegraafikko ja kuvataideopettaja. Syvälle kuvaan katsominen on hänelle tapa työskennellä. Ilmaisun perustaa ovat värit ja muodot, ne eivät ole irrallisena kuvassa vaan kaiken läpäisevänä arjessa.

Maija Esko on tekstiilitaiteilija ja kuvataideopettaja, jonka töissä avautuu näkymiä kerroksellisen kuvapinnan kautta. Esineiden, materiaalin ja muodon merkitysten ymmärtäminen on keskiössä. Sitä kautta rakentuva kuvallinen kerronta on tarinallista, omakohtaista ja sopivasti häiritsevää.

www.raumantaidemuseo.fi