Ajankohtaista

Marelan elämät -juhlanäyttely avautuu Rauman museon Marelassa

Marela laivanvarustajan kotimuseon koristeellinen ulkoverhous.

Laivanvarustajan kotimuseo Marelan avautumisesta yleisölle tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta. Marelan 40 vuotista taivalta museona juhlitaan uuden näyttelyn myötä. Juhlanäyttely Marelan elämät avautuu yleisölle perjantaina 13.5.2022. Juhlanäyttely keskittyy Marelassa eri aikoina eläneiden henkilöiden elämään, lisäksi julkaistaan Marelan rakennushistoriaa esittelevä verkkonäyttely.

Rauman kaupunki osti Marelan kiinteistön vuonna 1978, silloisten omistajien tarjottua kiinteistöä kaupungille vuotta aiemmin. Ostopäätöstä edelsi vilkas keskustelu kaupungin päätöksenteon eri tasoilla, ja jo varhaisessa vaiheessa esiin tuli ajatus siitä, että Marelasta voitaisiin tehdä kaupungin loistokkaasta purjelaivamerenkulunajasta kertova kotimuseo. Museo avautui juhlallisin menoin 17.4.1982.

Näyttelyä varten museo on haastatellut Marelassa asuneita ja työskennelleitä henkilöitä ja erityisesti 1940–1970-luvuilta on saatu paljon uutta tietoa liittyen esimerkiksi tilojen käyttöön ja käyttäjiin ja siitä minkälaista elämä Marelassa tuolloin oli. Arkistolähteistä on selvitetty Marelan asukkaita eri aikoina ja uusia tietoja on saatu kaivettua esiin myös kauempaa historiasta.

Vuona 2021 valmistuneen Marelan rakennushistoriallisen selvityksen ja muiden lähteiden perusteella on tuotettu verkkonäyttely, joka esittelee tontin rakennushistoriaa. Rakennushistoriaa esitellään näyttelyssä valokuvien ja tekstin kautta, lisäksi merkittävää tietoa on saatu Rauman kaupungin rakennusvalvonnan arkiston rakennus- ja muutospiirustuksista sekä Kansallisarkistossa säilytettävistä palovakuutusasiakirjoista.

www.rauma.fi/museo