Näe & koe

Meren äärellä sijaitseva Poroholma on puistomainen ja merelliset perinteet säilyttänyt lomakeskus lähellä kaupungin keskustaa. Poroholman purjelaivasatama on kotisatama kolmelle historialliselle purjelaivalle, priki Gerdalle, kuunari Kathrinalle ja kaljaasi Maritalle.

Priki Gerda

Priki Gerda on Suomen suurin purjehduskuntoinen purjelaiva, ja lisäksi Suomen ainoa raakapurjealus. Priki Gerda on viralliselta nimeltään Gerda Gefle ja se rakennettiin Ruotsin Gävlessä 1995-2005. Alus on replika saman nimisestä rahtipurjelaivasta, joka valmistui sekin Gävlessä 1869. Aluksessa on kaksi 30-metristä mastoa, purjeita 15 ja köyttä yhteensä yli 5 kilometriä.

Gerda palvelee Poroholmassa juhlatilana, karaokeravintolana ja laivahostellina. Purjelaivan tilat ovat vuokrattavissa ympäri vuoden. Alus soveltuu juhliin, kokouksiin ja muihin yksityistilaisuuksiin jopa 60 henkilölle. Majoitustilaa aluksessa on 40 henkilölle. Tilaussauna soveltuu kuudelle henkilölle ja saunan yhteydessä oleva kabinetti 10 henkilölle.

M/Aux Kathrina

Kathrina on 3-mastoinen kuunari, joka on laskettu vesille 1949 ja kuuluu perinnepurjelaivarekisteriin. Arne Lindberg, Kathrinan ensimmäinen päällikkö, purjehti 3-4 hengen miehistöllä Itämerta Suomen, Ruotsin ja Tanskan välillä kuljettaen mm. kahvia, polkupyöriä, terästä, hiiltä, viljaa, puutavaraa ja kalkkia. Vuosina 1953-1971 Kathrina kuljetti n. 300 000 tonnia hiekkaa Suomen rakennusteollisuudelle.1970-luvun alussa Kathrina myytiin Richard Thompson Coonille. Hän aloitti pitkäaikaisen ja perusteellisen kunnostustyön muuttaakseen sen lastilaivasta matkustaja-alukseksi.

Nyt jo yli 60-vuotias matkustaja-alukseksi katsastettu M/Aux Kathrina tekee purjehduskauden aikana tilaus- ja yleisöristeilyjä Helsingissä. Kuunari Kathrinan ravintola Kathrinan messi palvelee Raumalla keskikesällä ja Helsingissä talvikaudella.

M/Aux Marita

M/Aux Marita on vuonna 1947 rakennettu kaljaasi, joka kuuluu perinnelaivarekisteriin. Alun perin laiva on rakennettu rahtilaivaksi. Sillä kuljetettiin mm. hiekkaa Porvoon saaristosta Helsinkiin. Kaljaasi Maritan kannella toimii kesäkaudella purjelaivaravintola Captain Jack’s. Purjelaivaravintolassa tarjoillaan muun muassa burgereita ja salaatteja.