Ajankohtaista

Rauman taidemuseon syksyn ohjelmistossa avautuu kolme uutta näyttelyä

Petri Eskelisen teos Laumaeläin, 2019.

Rauman taidemuseossa avautuu lauantaina 15.10. kolme uutta näyttelyä. Pinnalassa ovat esillä syksyn ajan kuvanveistäjä Petri Eskelisen laaja yksityisnäyttely Replikaatiokriisi sekä pienempänä kokonaisuutena taidegraafikko Tommi-Wihtori Roströmin juhlanäyttely Taivalluksia. Taidemuseon Verstas-tilaan rakentuu kuvataiteilija Juuso Joutsin ja performanssitaiteilija Otto Leivon kokeellinen Halo Kaisto – Sivussa -installaatio, joka on esillä kolmen viikon ajan.

Joutsin ja Leivon teoskokonaisuuteen kuuluu myös yleisölle avoimia performansseja avajais- ja lopetusviikonloppuna.

Luvassa sanatonta vuorovaikutusta ja empatiakoneita

Kuvanveistäjä Petri Eskelinen tutkii taiteessaan maailmaa luonnontieteilijän tai keksijän lailla. Hän on tunnettu käsityötaidostaan, jonka mekaaniset, puusta rakennetut veistokset heräävät eloon käyttäjien avulla.

– Olen nähnyt oman tekemiseni jonkinlaisina kokeina, joiden tuloksista olen usein itsekin ollut yllättynyt. Usein teokseni jollain tavalla pyrkivät syventymään ajatukseen, miten jokin on elävä, tai miten jokin eloton vaikuttaa elävältä ja millaiset liikkeet saavat aikaan elämän tunnun mekaanisessa teoksessa, Petri Eskelinen kuvailee työskentelyään.

Rauman taidemuseossa avautuva Eskelisen yksityisnäyttely Replikaatiokriisi esittelee laajasti taiteilijan tuotantoa. Esillä on piirroksia, videoita ja veistoksia, joissa voi oppia, kuinka halataan, tai eläydytään muihin olioihin vaikkapa seuraten kasvien tekemiä valintoja.

– Toivon, että näyttely tulee aiheuttamaan riemunkiljahduksia lapsissa ja lapsenmielisissä. Eskelisen lempeä ja utelias tapa katsoa ja tutkia maailmaa juhlii leikkiä kaiken luovan työn, myös tieteellisen tutkimuksen, innovaatioiden ja kaikenlaisen keksimisen taustalla, Rauman taidemuseon museointendentti Heta Kaisto pohtii.

Replikaatiokriisi-näyttely on esillä 15.1.2023 saakka.

Tommi-Wihtori Roströmin 50-vuotisjuhlanäyttely sekä performanssitaidetta

Rauman taidekoulun opettajana ja Rauman taiteilijaseuran puheenjohtajana toimivan taidegraafikko Tommi-Wihtori Roströmin Taivalluksia-yksityisnäyttely esittelee taiteilijan uraa Rauman kuvaajana. Tänä vuonna 50 vuotta täyttänyt taiteilija ammentaa teoksiinsa inspiraationsa merestä ja Rauman luonnosta.

– Tommi-Wihtori Roström on yksi tunnistettavimpia Rauma-kuvaajia. Hänen teoksissaan kalliot, rantaviivat ja Unajan maalaismaisema merkitsevät kotia ja tunnemaisemaa. Niiden kohdalla pohtii, onko kaikki tulevaisuus aina kehitystä parempaan. Joskus varhain tutuksi tulleet kuvat kannattelevat ihmistä elämässä, Kaisto sanoo.

Taivalluksia-näyttely on esillä 15.1.2023 saakka.

Rauman taidemuseon Verstas-tilaan avautuu kokeellinen, monimediallinen installaatio, joka yhdistelee kuvataidetta ja performanssitaidetta. Raumalaislähtöiset taiteilijat Juuso Joutsi ja Otto Leivo ovat luoneet fiktiivisen Halo-hahmon, jonka avulla he käsittelevät sivullisuuden ja toiseuden tematiikkaa.

– Juuso Joutsin ja Otto Leivon yhteistyö muistuttaa lempeää artivismia, jossa taiteilijat valtaavat julkista tilaa kritisoidakseen sosiaalista eriarvoistumista. He ovat keksineet omaperäisen tavan käsitellä sivullisten ääniä, jotka eivät tule kuulluiksi yhteiskunnassa, Kaisto kuvailee installaatiota.

Teos on esillä kolmen viikon ajan, jonka aikana toteutetaan myös performansseja, joihin myös yleisö voi osallistua. Performansseja toteutuu lauantaina 15.10. klo 14 Hauenguanon aukiolla, sunnuntaina 16.10. klo 14 Pinnalan pihalla sekä perjantaina 4.11. klo 16.30 ja sunnuntaina 6.11. klo 15.00 Verstas-tilassa.

Tarkempia tietoja löytyy taidemuseon nettisivuilta osoitteesta www.raumantaidemuseo.fi.

 

Kuvassa Petri Eskelisen teos Laumaeläin, 2019, kuva Erica Nyholm.