Ajankohtaista

Rauman suurin kesätapahtuma Pitsiviikko alkaa lauantaina 23.7.

Yleisö kuuntelemassa Pitsiviikon konserttia Rauman taidemuseon sisäpihalla.

Tänä kesänä 52. kertaa järjestettävä kaupunkifestivaali Pitsiviikko käynnistyy tulevana lauantaina 23.7. Yhdeksän päivää kestävä tapahtuma pitää sisällään yli 130 tilaisuutta ja tapahtumaa – tarjontaan mahtuu niin näyttelyitä, työpajoja, lastentapahtumia, taidetta kuin musiikkiakin. Tapahtuman ohjelmaa on mukana järjestämässä kymmeniä eri toimijoita.

– Tapahtumatarjonnasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Luvassa on monipuolinen kattaus perinteistä ohjelmaa kuin myös jotain täysin uuttakin, Rauman kaupungin vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

Pitsiviikko tarjoaa monipuolisia elämyksiä. Perinteikkäämpää ohjelmaa edustaa esimerkiksi ulkoilmassa nautittava Rauman Marttayhdistyksen valmistama lapskoussilounas Pyhän Ristin kirkon pihamaalla. Maksullista lounasta pääsee nauttimaan arkipäivinä 25.–29.7. Marttayhdistys on mukana Pitsiviikolla tänä kesänä 50. kertaa. Rauman giält kuullaan muun muassa Ossi Paavolan esittämissä raumalaisissa jaarituksissa, joita kuullaan ympäri kaupunkia joka päivä aina samaan aikaan klo 14.

– Uutuutena Pitsiviikolla on luvassa esimerkiksi kädentaitotyöpajoja sekä aikuisille että lapsille Tammelan pihamaalla. Työpajoja on tarjolla useampana päivänä. Uusiksi on laitettu myös ilmaisohjelmaa tarjoava Savilanpuiston konserttialue, jossa järjestetään ohjelmaa kolmena peräkkäisenä iltana keskiviikosta perjantaihin, Stenfors sanoo.

Raumalaiset nyplääjäyhdistykset järjestävät tänä vuonna yhteisnäyttelyn. Nyplääjät ry:n näyttely Pitsit juhlan pyörteissä sekä Pitsikeskus Emelian Yhdessä-näyttely valtaavat Posellin koko Pitsiviikon ajaksi.

Taitokeskuksen järjestämät Käsityöläismarkkinat palaavat parin vuoden tauon jälkeen Pitsiviikon ohjelmaan. Markkinakojut aukeavat Kalatorilla perjantaina 29.7. Tunnelmallinen tapahtuma kokoaa käsityöyrittäjiä eri puolilta Suomea. Markkinoilla on myynnissä käsin valmistettuja kotimaisia käsitöitä lauantaihin 30.7. asti.

Markkinatunnelmasta saadaan nauttia keskustan alueella enemmänkin, kun Kansainväliset Suurmarkkinat rantautuvat Pitsiviikolle keskiviikkona 27.7. ja ovat avoinna lauantaihin 30.7. asti. Perjantaina 29.7. markkinat laajentuvat vielä Mustan pitsin yön markkinoihin, jotka jatkuvat pitkälle myöhäisiltaan.

Vanhan Rauman pihoihin ja pihakirppiksiin pääsee tutustumaan koko tapahtuman ajan

Vanha Rauma Yhdistys ry järjestää jälleen 23.–31.7. avoimet pihat ja pihakirppikset -tapahtuman. Tällä kertaa mukana on yhteensä 36 Vanhassa Raumassa sijaitsevaa pihaa. Tapahtuman tarkoituksena on tarjota raumalaisille ja matkailijoille mahdollisuuden tutustua Vanhan Rauman elämänmenoon.

Avoimet pihat on merkitty karttaan. Karttaan voi tutustua joko sähköisesti (pdf) tai sen voi napata paperisena mukaansa mukana olevilta pihoilta tai korjausrakentamiskeskus Tammelasta.

Pihat ovat auki asukkaan aikataulun mukaan. Avoimen pihan tunnistaa, kun portilla on Vanha Rauma Yhdistyksen kyltti ja portti on auki.

Savilanpuistossa luvassa musiikkia kaikille ikäryhmille

Savilanpuisto täyttyy jälleen maksuttomista ja ikärajattomista konserteista ja tapahtumista. Keskiviikkona 27.7. YOUTH OF SAVILA -nuortentapahtumassa esiintyvät Rauman lähialueen bändien lisäksi supersuosittu Robin Packalen. Torstaina 28.7. lavalla käydään pitsimissikilpailu sekä kuullaan musiikkia Rauman Soittokunnalta.

Mustan pitsin yönä 29.7. kuullaan Savilanpuisto soi! -tapahtuman päiväkonsertissa lastenmusiikkia Naattiorkesterilta. Illan konsertin käynnistää fiftarirockia soittava AT’s Roots & Ramblin’, jonka jälkeen esiintyvät pop-folkduo Eva + Manu sekä karismaattinen laulaja Pete Parkkonen.

– Savilanpuiston konsertit vetävät jälleen paljon yleisöä alueelle, joten oman suosikin keikalle kannattaa tulla ajoissa, Stenfors vinkkaa.

Ohjelmaan voi tutustua Pitsiviikon nettisivuilla

Pitsiviikon koko ohjelmaan voi tutustua Pitsiviikon nettisivuilla osoitteessa pitsiviikko.fi. Tapahtuman koko ohjelma on järjestetty verkkosivuille päiväkohtaisesti, mutta jaettu myös neljään kategoriaan – tapahtumat ja tilaisuudet, pitsi- ja käsityönäyttelyt, museokohteet sekä taiteilijoiden työhuoneet ja taidenäyttelyt. Poimintoja ohjelmasta julkaistaan myös Pitsiviikon sosiaalisen median kanavissa, Facebookissa osoitteessa facebook.com/Pitsiviikko sekä Instagramissa @pitsiviikko.

– Pitsiviikon ohjelma löytyy myös kesäkuussa julkaistusta Paperilehdestä. Paperilehti on ollut kesän ajan jaossa Rauman seudulla toimivan Osuuskauppa Keulan toimipisteissä sekä Rauman keskustan liikkeissä, hotelleissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Paperille painetun ohjelman saattaa saada mukaansa vielä myös Rauman museon toimipisteistä, Tammelasta tai Rauman kaupungin matkailuneuvonnasta. Lehteä jaetaan niin kauan kuin sitä riittää, Stenfors kertoo.