Ajankohtaista

Lönnströmin kotimuseon pääsiäiskattaus on ihailtavissa verkossa

Pääsiäiskattaus Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseossa. Vihreitä laseja pöydässä.

Lönnströmin kotimuseossa on perinteisesti katettu pääsiäisen ajaksi juhlava kattaus museon ruokasaliin. Tänä vuonna pääsiäiskattaus on toteutettu videona ja kattausta voi ihailla kotisohvalta käsin.

Kattauksen värit on valittu Teresia Lönnströmin mieltymysten mukaan. Astiastona on kullansävyinen Arabian Hovi-astiasto ja kattauksen täydentävät smaragdinvihreät Moserin kristallilasit. Myös kattauksen kukka-asetelman värimaailma pohjautuu Teresia Lönnströmin lempiväreihin vihreään, keltaiseen ja vaaleanpunaiseen. Asetelman suunnitteli ja toteutti raumalainen Valla Fiini -kukkakauppa.

Kattauksen 1960-luvun lautasten Hovi-koristeen on suunnitellut Arabian muotoilija Olga Osol, joka tunnetaan myös suositun Myrna-koristeen luojana. Kultauksin koristellut vihreät kristallilasit ovat korkeatasoista tsekkiläistä Moserin kristallia. Kuninkaallisten suosima Moser (per. 1857) toimi aikoinaan Itävalta-Unkarin keisarin hovihankkijana.

Pääsiäiskattaus oli esillä kotimuseossa keväällä 2018 ja siitä on nyt toteutettu videokooste ilahduttamaan tämän kevään poikkeusoloissa vietettävää pääsiäistä. Pääsiäiskattaus on katsottavissa Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon YouTube-kanavalla.

Teollisuusneuvos Teresia Lönnström (1895–1986) johti raumalaista Lönnströmin metalliteollisuusyritystä vuosina 1944–1973. Hänellä oli tapana järjestää juhlia kauniissa kodissaan. Huolella järjestetyissä tilaisuuksissa oli suuren maailman tyyliä. Teresia Lönnström osallistui laajasti yhdistys- ja hyväntekeväisyystoimintaan ja oli luonnollisesti raumalaisen seurapiirielämän keskeisiä henkilöitä.

Mobiilioppaat

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseoon ja esimerkiksi Lönnström-yhtiöiden historiaan voi tutustua myös verkossa museon tuottamien digisisältöjen kautta. Lapset voivat tutustua museoon Lönnströmin kotihiiren (musiikkipedagogi Venla Wallenius) hauskan video-opastuksen välityksellä.

Tämän kevään uutuutena on Lönnströmien puutarhasta tehty mobiiliopas. Opasta katsomalla voi ihailla kotimuseon puutarhaa käymättä paikan päällä. Oppaaseen on koottu myös vanhoja valokuvia 1940–60-luvuilta. Kuvat kertovat puutarhan historiaa ja näyttävät sen Lönnströmien ajan loistossa.

www.lonnstrominmuseot.fi/mobiilioppaat

 

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo on suljettu toistaiseksi.