Langan puolaaminen

Tarvitset lankaa yhtä nypylää kohti suunnilleen kolme kertaa valmiin pitsin pituuden verran, nypyläparille kaksinkertaisen määrän. Puolaa tarvittava lankamäärä ensin kokonaan yhdelle nypylälle ja siitä puolet toiselle nypylälle. Näin muodostuu nypyläpari. Estä langan purkautuminen nypylästä juoksusolmun avulla. Lanka voidaan puolata nypylään käsin, apulangan avulla tai puolauskoneella.

Kierrä nypläyslankaa nypylälle käsin muutama kierros ristikkäin. Kierrä lanka niin, että se menee nypylän päältä, itsestä poispäin. Lanka on puolattu pareihin oikein, kun oikeapuoleisen nypylän lanka tulee alakautta ja vasemmanpuoleisen yläkautta.

Nypylät tyynyllä.
Langan puolaaminen
Juoksusolmu ja langan päästäminen

Puolaaminen apulangan avulla

Tarvitset apulangaksi kiristämistä kestävää lankaa, esimerkiksi kalalankaa. Kiinnitä apulangan toinen pääty tukevaan esineeseen, esimerkiksi pöytään tai ovenkahvaan. Toiseen päähän voi tehdä joko pienen lenkin, jonka läpi mahtuu sormi, tai kiinnittää esineen, esimerkiksi napin, josta on helppo pitää lankaa kireällä. Kierrä nypläyslankaa nypylälle muutama kierros ristikkäin.

Pidä apulankaa vasemmassa kädessäsi ja nypylää oikeassa. Kierrä kerran apulanka nypylän ympärille niin, että nypylä pystyy liikkumaan apulankaa pitkin edestakaisin. Pidä puolattavaa lankaa vasemman kätesi peukalon ja etusormen välissä, jotta pystyt ohjaamaan ja kiristämään lankaa. Pidä nypylää poikittain apulankaan nähden.

Nypylää itsestään pois päin työnnettäessä pidetään nypylästä kiinni, jolloin se liikkuu apulankaa pitkin, muttei pyöri. Itseä päin vedettäessä nypylän annetaan pyöriä apulankaa pitkin, jolloin nypläyslanka kiertyy nypylälle. Tätä liikettä toistetaan niin kauan, kunnes lankaa on tarpeeksi.

Juoksusolmu ja langan päästäminen

Lankaan tehty juoksusolmu estää lankaa purkautumasta nypylästä. Tee solmu pitämällä nypylää oikeassa kädessäsi ja lankaa vasemmassa kädessäsi. Vie nypylä vaakasuoraan langan päälle ja pujota nypylä lankaan muodostuneen silmukan läpi. Kiristä varovasti. Kun lankaa täytyy löysätä, ota nypylä vaakasuoraan käteesi ja käännä poispäin itsestäsi. Visuaaliset ohjeet löytyvät alla olevasta kuvasta ja yllä olevasta videosta.

Piirroskuva juoksusolmun tekemisestä.