Kohderyhmät

Rauman kaupunki on määritellyt pitsikaupungin joululle ja sen markkinoinnille viisi erilaista kohderyhmää. Kohderyhmien määrittely auttaa paikallisia toimijoita tuotteistamisessa ja kohdentamaan markkinointia tietyille ostajakunnille. Kohderyhmiä ovat jouluihmiset, lapsiperheet ja lapset, pariskunnat ja ystävykset, ryhmät.

Jouluihmisille, joka on yksi kohderyhmistä, tarjonnan tarvitsee visuaalisesti olla jouluista tunnelmaa luova. Jouluihmiset ovat innoissaan joulusta ja ostavat joululahjatavaraa ympäri vuoden. Mikä tahansa tuote, jossa on joulu näkyvillä visuaalisesti esimerkiksi tuotepakkauksessa kiinnostaa tätä kohderyhmää.

Lapsiperheet haluavat lapsille ja koko perheelle suunnattuja helposti saavutettavissa olevia tapahtumia sekä aktiviteetteja. Lapsiperheet ostavat todennäköisemmin ruoka- ja juomatuotteita, koska lapsille tulee herkästi nälkä ja jano. Lapsiperheet myös odottavat kokevansa joulun taian tapahtumakohteissa. Elämyksen tuottaminen onnistuu helposti esimerkiksi tarinallistamisen avulla. Yritys voi esimerkiksi hyödyntää joulun ydintarinaa ja keksiä omalle tuotteelleen tonttuihin liittyvän tarinan, jota kertoo tuotetta myydessään. Lapsiperheet tulevat seuraamaan myös lavaohjelmaa.

Pariskunnat ja ystävykset tulevat nauttimaan kiireettömästä ja rennosta jouluntunnelmasta. Tämä kohderyhmä haluavaa käydä kahviloissa ja ravintoloissa ja hyödyntää joulutorin tarjoamia palveluita. He kävellen katsovat kaikki kohteet ja tekevät herätejouluostoksia.

Ryhmiä voivat olla erilaiset matkailijaryhmät, kuten esimerkiksi yhdistykset, kaveriporukat tai työkyvyn ylläpitoon liittyvät ryhmät. Ryhmät tulevat pääasiassa tutustumaan Rauman joulutoriin ja seuraamaan Joulevangeeljum-musiikkinäytelmää. Ryhmät sopivat ennakkoon aikataulut ja kohteet usein kuukausia etukäteen. Yritysten olisi suunnattava ryhmille kohdistuvien jouluisen tarjonnan markkinointia jo hyvissä ajoin etukäteen. Jos sinulla on jouluun liittyvä ryhmäpaketti-idea, ole yhteydessä Rauman kaupungin matkailuneuvojaan Johanna Sainioon sähköpostitse osoitteeseen johanna.sainio@rauma.fi tai soittamalla 02 8343512.