Nypylät

Nypylät ovat yleensä puisia ja noin 10-12 senttimetrin pituisia. Nypylöitä on valmistettu myös luusta ja muovista, ja eri maissa nypylän muoto ja koko vaihtelevat jonkin verran. Nyplättäessä samassa työssä voi olla keskenään erimallisia nypylöitä. Yleensä nypylöitä ei käsitellä, mutta alaosan voi halutessaan suojata sisäkäyttöön tarkoitetulla puuvahalla. Kurssitöiden tekemiseen tarvitset yhteensä 28 nypylää eli 14 paria.

Pitsinnypläyksessä käytettäviä nypylöitä

Nuppineulat ja neulatyyny

Käytä ohuita, lasipäisiä laadukkaita nuppineuloja. 100 kappaleen pakkaus riittää kurssitöiden nypläämiseen. Käytä neulatyynyä, jonka voit kiinnittää nypläystyynyyn. Varmista, ettei neulatyynystä irtoa kuituja. Esimerkiksi huopamateriaalista valmistettu neulatyyny ei sovellu nyplääjälle.

Nypyläpidike ja tikapuut

Nypyläpidike ja tikapuut pitävät nypylät järjestyksessä silloin, kun niillä ei nyplätä. Nypyläpidike on puinen lasta, jossa on kuminauha. Tikapuut virkataan keskipaksusta villaisesta neulelangasta virkkuukoukulla numero 3 tai 4. Virkkaa noin 30 senttimetrin ketjusilmukoita, ja niihin *pylväs, 2 kjs, jätä väliin 2 kjs*. Toista *-*. Varmista, että nypylöiden paksut päät mahtuvat tikapuiden reikien läpi. Tikapuita voi olla käytössä samanaikaisesti useita.

Tikapuiden virkkausohje virkkausmerkein

Tikapuiden virkkaaminen

Sakset

Käytännöllisimmät ovat pienet, teräväkärkiset sakset.

Pistelypiikki ja pistelyalusta

Tarvitset pistelypiikkiä mynsterin valmistamiseen. Piikki on melko ohut, paras on saman vahvuinen kuin käytettävät nuppineulat. Pistelyalustaksi sopii huokoinen rakennuseristelevy, esimerkiksi styroxlevy. Malli pistellään prespanille eli sähkömiehen pahville.

Pyyhe

Pyyhe suojaa nypläystyynyä lialta ja kulumiselta sekä auttaa pitämään nypylät paikoillaan. Vohvelikankaiset ja froteiset pyyhkeet ovat parhaita, koska niiden pinta ei ole liukas.

Tussi

Mynsterin piirtämisessä tarvitset ohutta, 01-numeroista, veteen liukenematonta (permanent) mustaa tussia.