Veneitä Syvärauman pienvenesatamassa.

Raumalla on monta erilaista vierassatamaa. Vain reilun kahden kilometrin päässä kaupungin keskustasta palvelevat Poroholma ja Syväraumanlahti.

Poroholman viiden tähden leirintäalueella, Selkämeren rannalla, on muun muassa kioski, kahvila, kaksi ravintolaa ja venelaiturit. Saunaankin pääsee. Kahvilan terassilla ja Poroholman Rantatalolla on suvella livemusiikkia. Auringonlaskua on mukava seurata rantaterassilla.

Marina Vista toimii Syväraumanlahdella. Vierassatamassa on polttoainejakelu, vesitankkaus ja septitankin imutyhjennys. Laiturilla on suuri terassi, ravintola, kahvila ja sauna. Kesäiltaisin Marina Vistassa voi kokea upeat auringonlaskut sekä livemusiikin tunnelmaa.

Poroholman ja Marina Vistan välittömässä läheisyydessä ovat muun muassa Otanlahden uimaranta ja urheilukeskus, maauimala Makis, Rauman kesäteatteri, Nokan Taidetorppa ja Kiikartorni. Alueesta on muodostunut Rauman merellisen elämän keskus.

Syväraumanlahden pienvenesatamasta löytyy myös erikoisuus. R-kioskilla on yksi venepaikka paatilla saapuvia asiakkaita varten.

Kahden maailmanperintökohteen kaupunki

Vuonna 1442 kaupunkioikeudet saanut Rauma on ehdottomasti näkemisen arvoinen kaupunki, johon tutustumiseen kannattaa varata ainakin pari päivää.

Vanha Rauma valittiin ensimmäisenä suomalaisena kohteena Unescon maailmanperintöluetteloon. Vanhassa Raumassa on erikoisliikkeitä, kahviloita, ravintoloita, keskiaikainen kivikirkko, museoita ja käyntikohteita sekä satamäärin raumalaisten koteja.

Rauma on harvinainen poikkeus, sillä myöhemmin samalle listalle lisättiin myös Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue. Se sijaitsee Rauman Lapissa noin 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Rauma on satama-, teollisuus-, koulu-, kulttuuri- ja urheilukaupunki, jossa tapahtuu kesällä paljon: Pitsiviikko, Mustan pitsin yö, jääkiekon Pitsiturnaus, Rauma Blues, Festivo, Blue Sea Film Festival, Auringonlaskun Festivaali ja niin edelleen.

Ja vielä tämä: Rauma on yksi Suomen aurinkoisimmista kaupungeista!

Vierassatamat matkailusaarissa

Rauman matkailusaarista Kylmäpihlajassa, Kuuskajaskarissa ja Reksaaressa on vierassatamat.

Kylmäpihlajan majakkasaarella on rantakahvila, majakkaravintola, grillikatos, sauna ja kylpytynnyrit sekä wc- ja suihkutilat. Kesäsesongin aikaan ravintola on avoinna aamusta iltamyöhään. Kylmäpihlaja on avomeren reunalla, mutta vierassatama on suojainen. Majakan tornista avautuu mahtava merimaisema.

Kuuskajaskarin linnakesaarella on kesällä kahvilaravintola terasseineen, grillikatoksia, nuotiopaikka sekä wc-, suihku- ja saunatilat. Saaren kiertävän retkeilyreitin varrella näkee suuren kasarmin, rannikkotykin, merivalvontatornin, juoksuhautoja ja muita muistoja armeijan ajoista – sekä hienoja merimaisemia ja rantakallioita.

Omalla venellä voi suunnata Reksaaren Karttuun, jossa kesäkahvila on auki heinäkuussa kello 13-19 tiistaista sunnuntaihin, ja viikonloppuisin pääsee löylyihin. Kartun vierassatamassa on kesäkahvilan lisäksi saunoja, grillauspaikka, kuivakäymälä ja vesipiste. Lapsiperheiden suosimalla saarella on myös retkeilyreittejä.

– Vanha sauna on lämmin ainakin lauantaina ja sunnuntaina kello 15-17. Meillä käy eniten lapsiperheitä ja sellaisia, joilla on omia muistoja tästä paikasta, kertoo yrittäjä Joanna Tapola.

Pienemmän saunan saa lämmitettyä aika nopeasti. Tapola vinkkaa tarkistamaan ajankohtaiset tiedot Reksaaren Facebookista (Karttu Reksaari 2025) tai Instagramista (@reksaari2025).

Retkisatamat Nurmeksessa

Saarista suurimmassa eli Nurmeksessa omalla paatilla pääsee Pihluksen ja Päivärannan retkisatamiin, joissa on kuivakäymälä ja nuotiopaikkoja. Nurmeksen retkeilypoluilla näkee monipuolista luontoa. Myös entisaikojen saaristolaiselämä on helposti havaittavissa.

Nurmeksessa ja Reksaaressa noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatetta. Minkä saareen viet, sen sieltä myös tuot.

Varsinaisia uimarantoja ei saarissa ole, mutta Kartun ja Kuuskajaskarin kartoista löytyy merkittyjä uimapaikkoja.