1990 – Musta pitsi valtaa Rauman yön

Ja niin kaikkien aikojen ensimmäinen Mustan pitsin yö avasi Rauman 20. pitsiviikon 20. heinäkuuta 1990. Kauppatorin esiintymislavalla pääosassa pyörähteli musta pitsi musiikin ja näyttävien koreografioiden siivittämänä. Mustaan pitsiin perustui myös näyttävä juhla-asukavalkadi, jonka asuista yleisö sai äänestää mieluisinta.

Mustaa pitsiä on Raumalta vaikea löytää, vaikka Pitsiviikko alkaa Mustan pitsin yöllä. Perinteinen raumanpitsi on Pits-Priian Mirja Piiroisen mukaan pellavanväristä tai valkoista. ”Nyplääjät eivät tykkää tehdä mustaa pitsiä, kun siinä väsyvät silmät.”

Paikallislehden artikkeli vuodelta 1990

Räväkkyyttä Pitsiviikkoon toden totta saatiin – iltashow’n alkaessa kauppatori oli ääriään myöten täynnä ihmisiä, ja myös Kalatorilla ja sivukaduilla tungeksi väkeä yön pikkutunneille asti. Vanhan Rauman liikkeissä kävi niin kova vilske, että kauppiaat saivat hätistellä asiakkaita ulos puolenyön jälkeen.

Mustan pitsin yö ei ollut ainoa Pitsiviikon oheistapahtuma, joka löi itsensä läpi koko maan tiedotusvälineissä. Samana vuonna Pitsiviikon yhteydessä ensi kertaa järjestetyn Rauma Bluesin 5-vuotiskonsertti myi Otanlahteen pystytetyn juhlateltan täyteen, ja raumalainen bluestapahtuma pääsi vihdoin kaiken kansan tietouteen.

Ääniklipissä Heikki Horila kertoo Mustan pistin yön synnystä. Äänitys: Tomi Salminen 2019.

1991 – Välimeren tunnelma villitsee Pitsiviikon

Vuonna 1991 Mustan pitsin yöllä ja Pitsiviikolla oli teema: espanjalaisuus näkyi muun muassa espanjalaisten pitsinnyplääjien vierailuna. Kuvat: Rauman museo

Arkena vain tuhmat tytöt kulkevat kadulla mustassa pitsissä, pikkutytöt valkoisessa. Paitsi Rauman Pitsiviikolla. Se on poikkeus.” 

Helsingin Sanomat 2.8.1991

Mustan pitsin yönä valitaan myös mister! ”Trimmatut lihakset ja häikäisevä hymy eivät tosin ole Rauman ensimmäisen Misterin valintakriteereitä, vaan kyse on raumalaisessa ravintolassa (Pikku Ritari) järjestettävästä leikkimielisestä kilpailusta. Ehdokkaiden taitoa ja tyyliä on mitattu jo kahdessa osakilpailussa. Miltäs tämä kuulostaa: herrat juoksevat kaksi metriä, juovat pienen huurteisen, juoksevat taas kaksi metriä, syövät HK:n sinisen, juoksevat kaksi metriä, nauttivat taas olusen ja pinkaisevat takaisin. Toinen koitos on pyöräily – lastenpyörillä kypärät päässä ja ajohanskat kädessä. Mustan pitsin yönä selviää voittaja, Mr Ritari, sekä kaksi perintöprinssiä, mutta yön kilpailulajit ovat vielä salaisia.” 

Uusi Rauma 21.7.1991

Toista kertaa järjestetty Mustan pitsin yö houkutteli Vanhan Rauman kadut täyteen väkeä ja erityisesti naisväki panosti mustaan pitsiin myös pukeutumisessaan. Kuvat: Virpi Nurmi, Rauman Museo

1992 – 550-vuotias Rauma kietoutuu pitsiin

Rauman 550-vuotisjuhlan kunniaksi 22. Pitsiviikko keskittyi raumanpitsiin. Rauman museoon koottiin Raumanpitsin kauppateitä -näyttely, joka esitteli raumalaisen pitsin vaiheita 1700- ja 1800-luvuilla. Pitsin kauppateihin viittasi myös Mustan pitsin yön teema, Yli meren sinisen sametin. Uusia näyttelykohteita saatiin Lönnströmin taidemuseon piharakennuksesta sekä kaupungintalon vitriinistä.

Mustan pitsin yö oli kolmantena vuotenaan saavuttanut valtakunnallisen ja jopa maailmanlaajuisen maineen, sillä pitsivieraita saapui Australiasta ja Uudesta-Seelannista asti. Pitsiyön kävijämääräksi arvioitiin jopa 50 000 juhlijaa, kun arvio vuotta aiemmin oli 30 000 – hyvin toiseksi vuodeksi sekin. Koskaan aikaisemmin ei Rauman katuja ole nähty näin mustanaan väkeä.

Erityistä hilpeyttä herätti Poriin kulttuuritoimenjohtajaksi siirtyneen Birgit Jaakolan ideoima Mustan jatsin yö. ”Menetkö seuraavaksi Karkkilaan ja perustat Mustan makian yön?”, paikallislehtien palstoilla vitsailtiin. Olihan Jaakola Mustan pitsin yön äitihahmo.

Mustan pitsin yön tunnelmaa.

1993 – Urheilujuhlan tuntua
1994 – Inflaatio iskee Pitsiviikkoon?

Urheilutapahtumat toivat Pitsiviikolle täysin uudenlaisen yleisön, mutta talven aikana huhut koko Pitsiviikon lopettamisesta velloivat villinä. Lopettamisen sijaan kutistuivat niin budjetti kuin koko Pitsiviikko: vuonna 1994 Pitsiviikko oli totutusta poiketen vain kuuden päivän mittainen. Pois Pitsiviikon ohjelmasta jäi korkeatasoinen ulkomaisten pitsien näyttely, jonka oli määrä esitellä irlantilaisia pitsejä. Posellin näyttelyssä esillä oli raumanpitsien lisäksi saksalaisia ja virolaisia pitsejä.

Lopettamishuhuista huolimatta – tai ehkä niiden ansiosta – Pitsiviikko veti jälleen Rauman täyteen väkeä, ja prännvahditkin palasivat Vanhan Rauman kaduille lähes sadan vuoden tauon jälkeen. Kotimajoitukselle olisi ollut tarvetta jo tuolloin, sillä uutisotsikoiden mukaan ainakin 500 hotellihuonetta olisi myyty lisää, jos olisi ollut, mitä myydä. Väenpaljouden keskellä töitä tehtiin lähes kirjaimellisesti kädet savessa: kulttuuritoimenjohtaja Riitta Tohkala ryhtyi pitsiyönä siistimään omin käsin kaupunkia roskista, joita kertyi kolmessa tunnissa kaikkiaan viisi säkillistä.

Omistautuneisuus ja talkoohenki ovatkin leimanneet Rauman pitsiviikkoa syntyhetkistä tähän päivään asti.

1995 – Mustan pitsin yön kohtalon hetket

90-luvulla Raumalla herätettiin eloon Naantalista tuttu Unikeko-perinne. Vuonna 1995 Rauman kolmannen unikeon tittelin sai Danny. Tai oikeastaan häntä ei edes tarvinnut herättää, sillä herra ei ollut ehtinyt edellisen illan keikaltaan vielä nukkumaankaan. Äänensä säilymiseen vedonnut Danny tyytyi uimisen sijaan kahlaamaan Keskuspuiston altaassa Unikeko-lakki päässään. ”Huijausta, olisi nyt pukenut simmarit ylleen ja pulahtanut veteen”, kuului yleisöstä.

Lähde: Sanomalehti Länsi-Suomi
1996 – Pitsiyhteisön suuri pettymys

Taidemuseon tilat valjastettiin pitkästä aikaa Pitsiviikon näyttelykohteeksi, kun Nyplääjien näyttely palasi Pinnalaan 10 vuoden tauon jälkeen. Pitsiväen keskuudessa suurinta kohua aiheutti Turussa järjestetty Pitsikongressi – mitä nekin järjestäjät ovat mahtaneet ajatella, kun ei Pitsikongressin kodiksi valittu Raumaa, Suomen pitsipääkaupunkia? Kävi arvon kongressiväki sentään pyörähtämässä Rauman pitsihumussa bussilla.

Vaikka pitsiväki joutui pettymään, musiikin ystäviä hemmoteltiin. Samaan aikaan Pitsiviikon kanssa Raumalla soivat vanhat tutut tapahtumat Rauma Blues ja Rauman musiikkiviikot – Festivo. Dannykin palasi konsertoimaan Pitsiviikon vieraille, ja kauppatorin lavalla pikkuväkeä viihdytti M.A. Numminen yhdessä Pedro Hietasen kanssa.

1997 – Kosteaa mustaa pitsiä
1998 – Pitsiviikon jatko puhuttaa jälleen

Aiempina vuosina ajankohdasta toiseen loikkinut Mustan pitsin yö päätettiin nyt järjestää pysyvästi Pitsiviikon lopussa. Pitsiviikkoa varjosti kuitenkin jälleen huhut tapahtuman lopettamisesta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Vesa Heino katsoi, että Pitsiviikko oli nykyisessä muodossaan aikansa elänyt, ja Mustan pitsin yöstäkin oli tullut pelkkä ryyppyjuhla. Ensi vuonna Pitsiviikon syrjäyttäisi täysin uusi tapahtuma, Pitsi ja meri -99. Kulttuuritoimenjohtaja Tohkala antoi kuitenkin Heinon ehdotukselle täystyrmäyksen paikallislehtien palstoilla käydyssä keskustelussa.

Ennenaikaisia olivat myös epäilyt nypläystaidon hiipumisesta Raumalla. Kansalaisopistolla pyörineet nypläyspiirit olivat joka ilta täynnä, ja nuorten omiin nypläyskerhoihin olisi enemmän osallistujia mitä Pits-Priian tilat antoivat periksi. Pitsinnypläyksen ohessa 28. Pitsiviikolla henkiin heräsivät myös Rauman giäl ja historia, kun Muurhaoda miähinä tunnettu parivaljakko Nyyper (Tapio Niemi) ja Brander (Hannu Heino) esittivät raumankielisen vuoropuhelunsa Maailmambitto Vanhas Raumas historiallisella Spärrin pihalla.

1999 – Vuosituhannen viimeinen huipennus