Vastuullisuus

Vastuullisuus on arvo, jota ylläpidämme Rauman matkailussa. Vastuullisuuden eri osa-alueet näkyvät myös Pitsikaupungin joulussa. Vastuullisen matkailun osa-alueista voit lukea (Visit Finland Vastuullinen matkailu). Haluamme tehdä Raumasta houkuttelevan ja ympärivuotisen vierailukohteen. Luomalla kestäviä ja vastuullisia tapahtumakokonaisuuksia, mahdollistamme elämän edellytykset myös seuraaville sukupolville.

Ekologinen kestävyys

Kierrätämme samoja jouluvaloja ja somisteita edellisiltä vuosilta.

Valaistukset toteutetaan vastuullisesti ja harkitusti. Kaupungin jouluvalot toimivat led-tekniikalla, joka kuluttaa vähän energiaa. Rauma tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Valaistusten ja teosten esilläoloajat ja asennukset on suunniteltu aiheuttamaan mahdollisimman vähän häiriötä alueen asukkaille. Valaistuksen on suunniteltu ympäristöönsä sopiviksi.

Huolehdimme parhaamme mukaan siitä, että Vanhan Rauman kulttuurisesti arvokas maailmanperintökohde pysyy puhtaana ja roskattomana koko joulun ajan.

Sosiaalinen vastuu

Joulukalenteri-ikkuna nro. 19 punaisessa talossa valkokarminen ikkuna jossa somistuksia.

Työllistämme paikallisia yhdistyksiä ja nuoria joulun järjestämisessä. Teemme yhteistyötä paikallisten oppilaitosten kanssa. Haluamme, että Rauman joulu tehdään yhdessä, kaikkien kaupunkilaisten avulla. Osallistumalla joulun tapahtumiin, tuet paikallisia tulevaisuuden osaajia, nuoria raumalaisia.

Hieno esimerkki yhteisöllisestä jouluperinteestä on asukkaiden joulukalenteri-ikkunat Vanhassa Raumassa. Paikalliset kuorot, lauluryhmät, orkesterit sekä tanssiryhmät esiintyvät Joulevangeeljumissa ja tuottavat vapaaehtoisina musiikkinäytelmää yhteistyössä alan ammattilaisten kanssa. Raumalaisten yhteistöllisyys on joulun kantava ja kestävyyttä lisäävä voima.

Taloudellinen vastuu

Pitsikaupungin joulua on toteuttamassa mahdollisimman laaja joukko paikallisia yrityksiä ja toimijoita. Tavoitteemme on, että kasvava määrä matkailutuloa jää aluelle. Pitsikaupungin joulu -hanketta toteutetaan taloudellisesti läpinäkyvästi. Kasvatamme matkailutuloa alueella edistämällä matkailun ympärivuotisuutta.

Kulttuurinen kestävyys

Nyplättyä pitsiä pöytäliinan reunassa.

Rauma on kulttuuriperinnöltään ainutlaatuinen kohde, ja siksi onkin erityisen tärkeää, että Raumassa harjoitetaan matkailutoimintaa, joka huomioi kulttuuriperinnön säilyttämisen ja elinvoiman.

Pitsikaupungin joulun tuotannot ja valaistukset suunnitellaan hyvällä maulla Vanhan Rauman arvokkaaseen tunnelmaan sopiviksi. Haluamme ylläpitää kaupunkilaisille tärkeitä historiallisia perinteitä, kuten joulurauhan julistusta.

Pitsikaupungin joulun visuaalisuudessa näkyy Rauman perinteinen pitsinnypläys-perinne, jota on harjoitettu todistettavasti ainakin 1700-luvulta lähtien. (Raumanpitsi – Rauma Lace)

Kannustamme myös yhteistyökumppaneitamme nostamaan Rauman kulttuuriperintöä ja tuottamaan kulttuurisesti vastuullisia tapahtumia.