Uusi aika

Tammela

Vanhan Rauman korjausrakentamiskeskus Tammela (Eteläpitkäkatu 17) on toiminnallinen näyttelykeskus Vanhan Rauman ytimessä. Tammelassa esitellään, miten vanhaa kulttuurihistoriallisesti arvokasta hirsirakennusta korjataan ja ylläpidetään. Avoinna ympäri vuoden (tarkista aukioloajat) ja tilauksesta.

Rauman Pyhän Ristin kirkko

Keskiajalla Raumalla vaikutti fransiskaaniluostari, jonka kirkoksi rakennettiin 1400-luvulla Pyhän Ristin kirkko. Vuonna 1816 valmistui kirkon uusklassinen torni, joka tehtiin osaksi Pyhän Kolminaisuuden kirkon raunioista. Tämä toinen kirkko tuhoutui tulipalossa vuonna 1640. Avoinna ympäri vuoden.

Vuojoen kartano Eurajoella

Arkkitehti C.L Engelin piirtämä Vuojoen kartano on eräs Suomen arvokkaimmista rakennustaiteellisista kokonaisuuksista. Kartano toimii monipuolisena kokous- ja kulttuurikeskuksena, joka tarjoaa upean ympäristön erilaisille yritystilaisuuksille ja kokouksille. Kartanon rooliopastetut historiakierrokset ovat myös vertaansa vailla.

Välimaan Perinnetorppa Eurajoella

Torpalla päästään mukaan maatilan touhuihin. Välimaan väki opastaa vieraansa mukaan maatalon elämään tekemällä oppimisen kautta, eikä kenelläkään varmasti tule olemaan tylsää. Kannattaa muistaa myös vuoden kierron mukaiset tapahtumat.

Euran Kemikalio

Astu sisään kylän kapeimmasta ovesta. Euran kemikalio on palvellut asiakkaitaan yhtäjaksoisesti jo yli 70 vuotta. Tänä päivänä kemikalio yhdessä hurmaavan Hammin talon, sen puutarhan sekä jokivarressa sijaitsevan Jokigallerian kanssa muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden, jossa vierailija pääsee hengähtämään ja nauttimaan erilaisista hoidoista ja elämyspaketeista.

Kauttuan Ruukinpuisto Eurassa

Ruukinpuiston alue on eittämättä yksi edustavimmista historiallisista teollisuusalueista Satakunnassa. Maaherra Lorenz Creutzin perustaman rautaruukin jäljissä alueesta kehittyi vilkas teollisuusyhteisö, ja myös nykypäivänä alue palvelee sekä matkailijoita, tapahtumanjärjestäjiä että siellä asuvia paikallisia. Alueella toimivat sekä alueen teollisuushistoriaa esittelevä Kauttuan tehtaitten museo että muun muassa Eurajoen kosken partaalla kohoava Alvar Aallon suunnittelema Jokisauna kahviloineen ja tilaussaunoineen.

Rauman merimuseo ja Rauman historialliset saaristokohteet

Esihistorian ystävää hemmotellaan Raumalla. Tasokas merimuseo, jossa sijaisee myös navigointisimulaattori, tarjoaa monipuolista tietoa merenkulun historiasta. Museon esinekokoelman ohella kävijät voivat tutustua myös ”tietomajakoihin”, joista voi esinetiedon lisäksi selata myös laajoja aihekokonaisuuksia ja tietokantoja. Merellisiin maisemiin halajavien kannattaa vierailla Rauman saaristokohteista. Kylmäpihlajan majakkasaarelle,  Kuuskajaskarin loma- ja linnakesaarelle sekä Reksaaren luontosaarelle pääsee kesäaikana säännöllisillä saaristoliikenteen vuoroilla.

Rauman seudun kotiseutumuseot

Kotiseutumuseot monipuolisine kokoelmineen ovat paikka tutustua maaseudun elämään ja siihen, kuinka ennen vanhaan elettiin. Mielenkiintoisia tarinoita paikallisista suuruuksista, muistin lokeroita kutkuttelevia esinelöytöjä ja maaseudun tunnelmaa tarjoavat Rauman alueella sijaitsevat Lapin kotiseutumuseo, kotiseutumuseo Muina sekä Kodisjoen museot, jonka läheisyydessä sijaitsee myös hurmaava Väinö ja Hilma Ylenin taiteilijakoti näyttelyineen. Eurajoella Irjanteen museoiden kokoelmat pitävät sisällään maatalousmuseon, koulumuseon, kotiseutumuseon ja asekokoelman. Euran alueelta taas löytyvät Hinnerjoen museot, Kiukaisten Wanha Pappila sekä Panelian rivimylly ja kotiseutumuseo.

Kohteiden yhteystiedot sekä aukioloajat löydät kohteiden omilta nettisivuilta.