Rautakausi

Rautakaudesta, esihistoriasta ja arkeologiasta kiinnostuneiden kannattaa suunnistaa suoraan Euraan. Esihistorian opastuskeskus Nauravasta Lohikäärmeessä vierailija saa monipuolisen kuvan viikinkiajan elämästä, ja samalla voi päästä kokeilemaan vaikkapa muinaisia tekstiilinvalmistustekniikoita. Nauravan Lohikäärmeen yhteydessä on myös tasokas matkamuistomyymälä, josta voi hankkia teemaan sopivia kotiinviemisiä ennen suuntaamista kaivauspaikoille. Rauman seudun ainoa muinaislinna Kauttuan Linnavuori, rautakautinen hauta-alue Käräjämäki sekä Luistarin rautakautinen kalmisto sijaitsevat kaikki lyhyen ajomatkan päässä toisistaan. Kysy myös opastettuja esihistoriakierroksia, tai vieraile tilauksesta auki olevassa Härkänummen viikinkikylässä.

Luistarin muinaispuisto ja näyttelytila

Luistarin rautakautinen kalmisto on Suomen laajin tutkittu ruumiskalmisto. Näyttelytilassa on esillä valokuvanäyttely Luistarin kaivauksista 1969 – 92 ja kaivauslöydöistä. Kohde on avoinna kesäisin ja tilauksesta.

Kauttuan Linnavuori

Rauman seudun ainut muinaislinna löytyy Eurasta. Linnavuorelta valvottiin Eurajoen ja Pyhäjärven liikennettä yli 1000 vuotta sitten. Esinelöydöt osoittavat sen olleen käytössä ainakin merovingiajalla (600 – 800 jKr). Kohde on avoinna ympäri vuoden.

Käräjämäki

Euran käräjämäen laella käytiin tarinan mukaan keskiajalla käräjiä. Tuomarin ympyrän käräjäkivet ovat kuitenkin osoittautuneet arkeologisissa kaivauksissa rautakautiseksi hautakiveykseksi. Kohde on avoinna ympäri vuoden.