Ajankohtaista

Uusi Kolmijoen kulttuurireitti kiertää kesäistä Ala-Satakuntaa

Taiteilija Heli Laaksosen Ojanpohjan Madonnat -taideteos. Kolme värikästä hahmoa.

Rauman Kodisjoki, Lapijoen varrella sijaitseva Kuolimaan kylä sekä Hinnerjoki Eurassa näyttävät heinäkuussa maaseudun parhaat puolet. Kolmijoen kulttuurireitiksi nimetty uusi lähimatkailukohde kulkee kuvankauniissa satakuntalaisessa maalaismaisemassa ja tarjoaa 40 kilometrin säteellä museoelämyksiä, gallerioita, ITE-taidetta ja ammattitaidetta, kansatiedettä, paikallishistoriaa, traktoreita, puimureita, lampaiden rapsutusta, pientä ostettavaa, kahvia ja vohveleita. Reitin kohteissa on suven iloja niin lapsille kuin aikuisillekin, yllätyksiä sekä ensi kertaa tienoilla ajeleville että kaiken nähneille kulttuurinkuluttajille.

Hinnerjoella loksauttaa suut auki suuri ja monipuolinen museoalue – sekä taidegalleriaksi muuntuva Kivinavetta 17 taiteilijan voimin. Kodisjoella saa henkistyä Väinö Ylenin patsastaiteesta ja nykytaiteilijain teoksista Väinö ja Hilma Ylenin sielukkaassa kotimuseossa. Rauman Lapin Kuolimaalla avaa 17.7. ensi kertaa ovensa ikivanhassa luhtiaitassa Jokivarren Aitan galleria, kesäkahvila ja tapahtumapiha. Kolmijoen kulttuurireitin pääsymaksut liikkuvat maltillisesta maksuttomaan. Kohteiden aukioloajat vaihtelevat; paras päivä lähimatkailla on sunnuntai.

Väinö ja Hilma Ylenin kansanperinnetaidenäyttely

Kodisjoella on iloittu kymmeniä vuosia ITE-taiteilija Väinö Ylenin patsastaiteesta. Muun muassa viljelijänä, myllärinä ja muurarina työskennellyt Väinö Ylen (1908-2000) muutti navettansa aikanaan galleriaksi ja veisti yleisön nähtäväksi yli 200 sielukasta betoniteosta. Väinö ja Hilma Ylenin kotimuseossa (Kodisjoentie 1535, Kodisjoki, Rauma) kohtaavat suloisesti pysähtynyt aika ja vaihtuvat nykytaiteilijoiden näyttelyt. Museolla on myös vohvelikahvila. Kohde on avoinna 26.6.-2.8. ke, to, la, su klo 12-16 ja 20.-26.7. joka päivä klo 12-16. Pääsymaksu 5 € / 3 €.

Jokivarren Aitan kesäkahvila, galleria ja tapahtumapiha

Jokivarren Aitan (Hinnerjoentie 1108, Lappi, Rauma) kesäkahvila, galleria ja tapahtumapiha on aivan uusi kohde Rauman Lapin Kuolimaalla. Vuonna 1745 rakennettu aitta on jo itsessään nähtävyys, samoin sitä ympäröivä avara viljavainio ja laidunmaa lampaineen. Sen seinille ripustavat töitään hollantilainen taiteilija Judith van Grunsven, designer Katri Oikarinen, kuvataiteilija Taina Kuittinen ja runoilija Heli Laaksonen. Kohteen avajaiset ovat perjantaina 17.7. klo 18-20, jolloin ohjelmassa on teosesittelyitä, poniajelua ja kehruunäytös. Kohde on muutoin avoinna 18.-19.7. ja 25.-26.7. klo 15-20 sekä 20.-24.7. klo 17-20.

Hinnerjoen museoalue ja Kivimakasiini

Hinnerjoen museoalueeseen (Luotteenperäntie 13, Eura), maatalous- ja kotiseutuesineistöineen, sepänpajoineen, aittoineen ja riihineen, kannattaa tutustua ajan kanssa. 1500 kahvikupin kokoelma ja kokonainen seinällinen puumerkkejä hiljentävät tutkiskelemaan yksityiskohtia. Pääsymaksu 5 € / 3 €.

Hinnerjoen Kivimakasiinissa (Hinnerjoen kirkkotie, Eura) 17 taiteilijaa kokoaa työnsä. Valokuvia, kollaaseja, veistoksia, käsitöitä, keramiikkaa. Kohde on maksuton.

Hinnerjoen kohteet ovat avoinna 1.7.-7.8. ti-pe klo 12-16 sekä sunnuntaisin klo 13-15 30.8. saakka.