Ajankohtaista

Uusi kansainvälinen nykytaiteen triennaali – Rakas tylsyys 8.6.–15.9.

Rauman taidemuseo ja Hauenguanon kaivo.

Tulevana kesänä ensimmäistä kertaa järjestettävä Rauma Triennale haastaa pohtimaan, mitä arvoa on tylsyydellä – ilmiöllä, jolta digitalisoituva, globalisoituva ja ärsykkeitä tulviva nykyhetki pyrkii kaikin keinoin välttymään.

Rauma Triennale 2019 – Rakas tylsyys koostuu teemanäyttelystä, paikallisen koululaisryhmän kanssa toteutettavasta kuunnelmasta sekä näyttelyn aukiolokuukausille ajoittuvasta ohjelmasta.

Rauman taidemuseoon sijoittuvan ja julkiseen tilaan levittäytyvän näyttelyn teoksissa tylsyys on läsnä monin tavoin: työläänä tekniikkana, sisällöllisenä verkkaisuutena ja hidasta tarkastelua vaativana ulkomuotona. Teokset houkuttelevat viipymään äärellään. Ne muistuttavat tylsyyden olevan paitsi pitkäveteisyyttä, ikävystymistä ja yksitoikkoisuutta myös lepoa, lekottelua ja keskittymistä.

Triennaalia tekemään on kutsuttu myös paikallinen koululaisryhmä, joka toteuttaa kuunnelman lastenkirjailija, sanataideopettaja Karoliina Suoniemen ja äänisuunnittelija Jukka Hervan ohjauksessa. Kuunnelman lähtökohtana on ajatus maailmasta ilman internetiä. Se pohtii kysymyksiä ajasta, sen kulumisesta ja käyttämisestä, tylsyydestä sekä läsnäolosta.

Näyttely esittelee nykytaidetta piirroksista valokuvaan ja kuvanveistosta videotaiteeseen. Mukana ovat taiteilijat Nabil Boutros (EG/FR), Emma Jääskeläinen, Hertta Kiiski, Maija Luutonen, Paulien Oltheten (NL), Sari Palosaari, Jaan Toomik (EE) ja Elina Vainio. Triennalen kuraattoreina vuonna 2019 toimivat Anna-Kaisa Koski ja Anna Vihma.

Rauma Triennale jatkaa Rauman taidemuseon vuosina 1977–2016 järjestämää Itämeren alueen nykytaiteen biennaalia. Tapahtuma on vakiinnuttanut asemansa yhtenä alueen keskeisimmistä nykytaidetapahtumista ja se järjestetään tästedes kolmen vuoden välein. Rauman taidemuseo sijaitsee Vanhan Rauman puukaupunkialueella, joka on UNESCOn maailmanperintökohde.

Rauma Triennale 2019 – Rakas tylsyys on avoinna yleisölle 8.6.–15.9.2019. Triennaalin järjestää Rauman taidemuseo ja sitä tukee Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

www.raumatriennale.fi