Ajankohtaista

Suunnittelija Paola Suhonen kuratoi kesän 2021 pitsinäyttelyn Raumalla

Paola Suhonen kuratoi Pitsinäyttelyn Raumalla 2021.

Rauman museo, taidemuseo ja Pitsiviikko ovat solmineet yhteistyösopimuksen suunnittelija Paola Suhosen kanssa vuodelle 2021. Suhonen kuratoi museoiden yhdessä toteuttaman laajan pitsinäyttelyn ja tuo omaa asiantuntemustaan kaupunkifestivaali Pitsiviikon kehittämisen tueksi.

Rauman taidemuseossa järjestetään tulevana kesänä ainutlaatuinen näyttelykokonaisuus. Rauman museo ja taidemuseo yhdistävät osaamisensa pitsinäyttelyn toteuttamisessa. Kesän 2021 päänäyttelyssä kulttuurihistorialliset sisällöt kytketään tähän päivään. Paola Suhosen kanssa tehty yhteistyösopimus kattaa pitsinäyttelyn kuratoinnin yhdessä näyttelytyöryhmän kanssa sekä Pitsiviikon kehittämiseen tähtäävän työn.

– Ensimmäiset keskustelut yhteistyön tiimoilta on jo käyty. Rauman museolle pitsinäyttely merkitsee jatkumoa jo 1970-luvulta asti Pitsiviikon yhteydessä järjestettyjen näyttelyiden sarjalle, Rauman museon vs. museointendentti Minna-Liisa Salonsaari kertoo.

Paola Suhonen tunnetaan vaatesuunnittelijana ja muotoilijana, Ivana Helsingin suunnittelijana ja johtajana, taiteilijana, musiikin tekijänä, yrittäjänä, elokuvaohjaajana sekä Superwood-festivaalin luotsaajana. Hänellä on laajasti kokemusta ja osaamista suunnittelu-, taide-, muotoilu- ja elokuva-alalta.

Pitsi on vaatesuunnittelijalle moniulotteinen asia. Suhosen mukaan pitsissä yhdistyvät käsityöperinne, muoti ja taiteellisen ilmaisun mahdollisuudet.

– Aihe haastaa minussa tekijänä monia eri puolia ja odotan mielenkiinnolla, miten suunnitelmat lähtevät toteutumaan. On suuri kunnia olla mukana tekemässä näyttely- ja tapahtumakokonaisuutta, johon minulla kytkeytyy omakin muisto. Ensimmäinen muotinäytös, johon osallistuin koulun ulkopuolella, jo ennen Ivana Helsingin perustamista, oli Rauman Pitsiviikolla vuonna 1997, Suhonen muistelee.

– Kokonaisuudessa lähden pohtimaan tasa-arvon, kestävän kehityksen ja elämyksellisyyden kysymyksiä, jotka ovat minulle tekijänä erittäin tärkeitä. Ihmiset kaipaavat muistoja ja yhteisiä, jaettuja kokemuksia kesästään, ja näinä aikoina kokemusten tarve on korostunut entisestään.

Suhonen taitaa kuratoinnin sekä brändityön. Hanke tarjoaa museoille ja Pitsiviikolle hienon mahdollisuuden toteuttaa rajat ylittävää yhteistyötä. Kulttuurihistoriallisen museon ja taidemuseon yhteistyö luo mahdollisuuden tarkastella pitsiä uudenlaisesta näkökulmasta.

– Paola Suhosella on useiden tuottamiensa hyvin menestyneiden tapahtumien myötä näkemystä kaupunkifestivaalin kehittämistyöhön. Suhosen mukanaolo tuo uudenlaista näkemystä myös pitsinäyttelyiden toteuttamiseen ja yhteistyöhön kulttuurihistoriallisen museon ja taidemuseon välille, Minna-Liisa Salonsaari ja Rauman taidemuseon museointendentti Heta Kaisto toteavat.

Pitsinäyttely avautuu yleisölle 12.6. ja on esillä 26.9. saakka.

– Näyttelysuunnitelmaa viedään eteenpäin, vaikka emme voikaan vielä tietää, millainen koronatilanne Suomessa on tulevana kesänä ja millaisten rajoitusten kanssa Raumalla silloin toimitaan. Isoa näyttelykokonaisuutta on kuitenkin ryhdyttävä valmistelemaan riittävän ajoissa, ja aina on varauduttava myös muutoksiin, Minna-Liisa Salonsaari kertoo.