Ajankohtaista

Rauman taidemuseossa uusi näyttely TOISAALLA

Kirsi Jaakkolan Uudelleenjärjestys -maalausveistos (2019), akryyli ja muste levylle, kuva Jari Sorjonen.

Rauman taidemuseon näyttely TOISAALLA on Tapio Haapalan, Mollu Heinon, Arja-Riitta Ihalaisen, Kirsi Jaakkolan ja Samu Raatikaisen yhteisnäyttely. Näyttely on avoinna 16.2.-12.5.2019.

Taiteen tekeminen on aina hapuilua uuden ja tuntemattoman edessä. Jonkin erilaisen tavoitteleminen luo taiteen tekemiseen jännitteen, jolloin ilmaisun tavoitteet, kyseenalaistaminen ja materiaalisuus tasapainottelevat. Toisaalla-näyttely venyttää maalauksen rajoja ja esittelee erilaisia tunnetiloja. Maalatut pinnat sulkevat sisäänsä muodon, ne lomittuvat, nousevat pintaan, avaavat taustan avaruutta tai kertovat tarinaa. Viiden taiteilijan tuoreet teokset kertovat tilanteista ja maailmoista, jotka ovat jossain muualla, toisaalla.

Tapio Haapala hallitsee muodon. Tässä näyttelyssä Haapalan teosten mittakaavat kaatavat totutun ja tilan suhde teosten ideaan poimii katsojan mukaan miettimään, voisiko tällaista olla jossain toisaalla. Mollu Heinon maalausten pimeys piirtää dystooppisia näkyjä samalla kun yölliset kuutamot lainaavat romantiikan jylhistä tunnelmista. Kirsi Jaakkolan värit rullaavat toistensa sisään ja alle. Kirkkaat perusvärit ja murretut varjot luovat tasoja, jotka tarjoavat katsojalle leikin, mahdollisuuden osallistua sommitteluun ja maalauksen rakenteen pohdiskeluun. Arja-Riitta Ihalainen kokoaa pelot ja toiveet tummien telttamajojensa suojaan. Samu Raatikaisen monumentaaliset, materiaalisia kokeiluja tarjoavat suuret maalaukset ovat pohjimmiltaan kollaaseja luonnosta, poikkileikkauksia kartoittamattomasta. Raatikainen työskentelee Taiteen edistämiskeskuksen apurahalla.

www.raumantaidemuseo.fi

 

Kuvassa Kirsi Jaakkolan Uudelleenjärjestys, maalausveistos (2019). Akryyli ja muste levylle. Kuva Jari Sorjonen.