Ajankohtaista

Rauman taidemuseossa avautuu Omalla maallaan – Kyläkuvaaja Hanna Heinilä -valokuvanäyttely 16.10.

Hanna Heinilän omakuva, lukee Henrik Ibsenin näytelmää Merenneito, 1910-luku.

Rauman taidemuseossa 16.10. avautuva valokuvanäyttely “Omalla maallaan – Kyläkuvaaja Hanna Heinilä” esittelee luvialaisen Hanna Heinilän mestarillisia valokuvia 1910–20-luvuilta. Vaatimaton valokuvaaja ei esitellyt kuvia julkisesti elinaikanaan, tai edes juuri puhunut valokuvauksestaan. Kuvat ovat säilyneet sukualbumeissa ja kyläyhdistys Luvia Seoran arkistoissa. Nyt niitä esitellään laajasti taidemuseonäyttelyssä sekä samana päivänä ilmestyvässä julkaisussa, jonka kustantajana toimii taidekirjoihin erikoistunut Parvs.

Kyläkuvaaja Hanna Heinilä aloitti valokuvaamisen 16-vuotiaana kesällä 1906. Pian nuori nainen päätyi valokuvaamaan oman perhearkensa lisäksi koko Luvian elämänmenoa. Kuvat hätkähdyttävät leikkisyydellään, sommittelun tarkkuudella ja vuorovaikutuksella ympäristön kanssa. Niistä välittyy mennyt kulttuurimaisema sekä kyläyhteisön ja perhesuhteiden merkityksellisyys.

Näyttelyssä kuvat ovat esillä hopeagelatiinivedoksina sekä korkeatasoisina digitaalisina tulosteina. Vedokset ovat kahden valokuvaajan käsialaa. Valokuvataiteilija Katri Lassila on vedostanut käsin hopeagelatiinivedoksia pimiössä Heinilän alkuperäisistä lasinegatiiveista. Heinilän valokuvien digitaalisesta skannauksesta, kuvankäsittelystä ja giclée-vedoksista vastaa luvialainen valokuvaaja Matti Luotola. Näyttelyssä nähdään myös uusia teoksia Hanna Heinilän valokuvien inspiroimina valokuvataiteilija Päivi Setälältä sekä Katri Lassilalta.

Valokuvanäyttely on esillä Rauman taidemuseon alakerrassa 16.10.2021–30.1.2022 välisen ajan.

www.raumantaidemuseo.fi