Ajankohtaista

Rauman taidemuseon vuoden 2020 näyttelyohjelma julkistettu

Rauman taidemuseo ja Hauenguanon kaivo.

Rauman taidemuseo täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Esiin nostetaan nykytaiteilijoita ja raumalaista kuvataidetta sekä esitellään ajankohtaisia ilmiötä, poikkitaiteellisia näkökulmia, historiallisia kerroksia ja herätellään keskustelua.

Kevätkauden aloittaa kaksi näkökulmaa Karjalaan: Hanna Koikkalaisen Lakkautettu kylä 25.1.–10.5. sekä Hanneriina Moisseisen Kannas 25.1.–22.3. pureutuvat Suomen sotahistoriaan yhdistelemällä arkistoja ja nykytaidetta näyttelyissään. Osaksi Koikkalaisen näyttelyä rakentuu myös raumalaista evakkohistoriaa käsittelevä valokuvainstallaatio. Loppukeväällä museon yläkertaan ja piharakennuksiin rakentuu Turun yliopiston Rauman kampuksen (OKL) kuvataiteen sivuaineopiskelijoiden osallistava taidekasvatusnäyttely, jonka näyttelyaika on 18.4.–10.5.

Kesällä Rauman taidemuseossa on esillä ajankohtainen tekijä. Raumalaissyntyisen taiteilijan Anna Erikssonin yksityisnäyttely M perustuu Erikssonin esikoiselokuvaan, joka on herättänyt suurta huomiota kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Eriksson esittää elokuvassa roolihenkilöä M, joka on saanut inspiraationsa Marilyn Monroesta. Teos on groteski, rohkea ja omaperäinen tutkielma feminiinisen seksuaalisuuden ja kuoleman yhteydestä. Näyttely on auki 30.5.–9.8.2020, ja kuraattoreina toimivat Matti Pyykkö ja Heta Kaisto. Museon piharakennuksissa nähdään raumalaisen taiteilijan Sanna Saarisen 25-vuotisjuhlanäyttely.

Syksyllä juhlitaan Rauman taidemuseon 50-vuotissyntymäpäivää juhlanäyttelyllä Kosti Koskinen – Kommentteja Kadunmiehen päiväkirjaan. Näyttely saa innoituksen raumalaisen taiteilijan Kosti Koskisen vuosina 1973–1974 kirjoittamasta päiväkirjasta, jonka taiteilija nimesi ”Kadunmiehen päiväkirjaksi”. Se paljastaa ainutlaatuisia näkymiä raumalaiseen kulttuurihistoriaan sekä syvämietteisen taiteilijan elämään. Näyttely kokoaa yhteen eri alojen asiantuntijoita ja taiteilijoita kommentoimaan Kosti Koskisen taiteilijan vakaumusta ja työtä. Näyttely toteutuu osana Rauman taideyhdistyksen Ars Rauma -sarjaa, ja se on auki 29.8.2020–10.1.2021. Kuraattoreina toimivat Henna Paunu ja Heta Kaisto.

raumantaidemuseo.fi