Ajankohtaista

Rauman taidemuseo vei verkkoon kevään näyttelynsä

Hanna Koikkalaisen teos Lakkautettu kylä, Loimolajärvi.

Rauman taidemuseo on tuonut verkkoon koronapandemian vuoksi suljetut näyttelynsä Hanneriina Moisseisen Kannas ja Hanna Koikkalaisen Lakkautettu kylä. Verkkonäyttely sai nimen Poikkeustila 1939-1944 näyttelyitä yhdistävän teeman vuoksi: ne käsittelevät Suomen sotia ja evakkohistoriaa poikkeuksellisista näkökulmista arkistoja ja muistitietoa hyödyntäen. Kyseessä on ajanjakso, jolloin Suomessa oli edellisen kerran poikkeustila. Näyttelyissä äänen saavat naiset, lapset, sodassa haavoittuneet sotilaat, kotitalot, järvivedet, puut ja eläimet. Ne kiinnittävät huomion arkiseen huolenpitoon ja muistuttavat ihmisen poikkeuksellisesta kyvystä selviytyä.

Näyttely löytyy osoitteesta www.poikkeustila-39-44.fi.

Hanneriina Moisseinen: Kannas

Nykytaiteilija Hanneriina Moisseinen toi Rauman taidemuseoon esille kolme installaatiota, jotka on rakennettu palkitun sarjakuvateos Kannaksen (2016) alkuperäisistä piirroksista, arkistokuvista ja muusikko Eero Grundströmin luomasta äänimaisemasta. Sarjakuva oli ensimmäistä kertaa esillä koko laajuudessaan. Poikkeustila 1939-1944 -verkkonäyttelyyn Hanneriina Moisseinen ja Eero Grundström toteuttivat taidemuseon installaation sarjakuvakonserttina. Teos sisältää voimakasta materiaalia.

Hanneriina Moisseinen (s. 1978, Joensuu) on kuvataiteilijataustainen sarjakuvataiteilija. Hänet on palkittu Sarjakuvataiteen valtionpalkinnolla (2016), Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -nimikkopalkinnolla (2017) ja Kalevalaseuran Akseli Gallen-Kallela -tunnustuspalkinnolla (2018). Kannas (2016) on hänen neljäs sarjakuvateoksensa.

Hanna Koikkalainen: Lakkautettu kylä

Rauman taidemuseossa esillä ollut Lakkautettu kylä on Hanna Koikkalaisen soiva valokuvanäyttely, joka käsittelee lähtemisen ja paikan jättämisen tematiikkaa valokuvan ja musiikin keinoin. Näyttelyn musiikista ja äänistä vastaa muusikko Anne-Mari Kivimäki. Näyttelyssä yhdistyvät vanhat ja uudet kuvat luovutetusta Karjalasta, evakkojen muistot sekä luonnon elementit. Näyttely käsittelee Suistamon kylän historiaa ja nykyisyyttä. Ehkäpä pystymme katsomaan nykyajan siirtolaisia toisin kun muistamme oman historiamme?

Hanna Koikkalainen (s. 1980, Imatra) on valokuvataiteilija, joka käsittelee teoksissaan kollektiivista muistia, muistoja, maiseman muutosta, kansanperinnettä ja tarinoita. Hänen Suomen ja Venäjän rajakyliä käsittelevä valokuvakirja Raja (2016) valittiin vuoden kauneimmaksi kirjaksi. Poikkeustila 1939-1944 -verkkonäyttelyyn haluttiin tuoda esiin Koikkalaisen lyyrinen estetiikka ja herkkä, aikoja viistävä kerronta sekä näyttelyn soiva luonne.

Kuvataidekasvatusnäyttely Muutto – kuvataidekasvatus evakossa

Yhteistyössä Rauman taidemuseon ja Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kuvataiteen sivuaineopiskelijoiden kanssa toteutettu kuvataidekasvatus näyttely Muutto – kuvataidekasvatus evakossa löytyy Rauman taidemuseon sivuilta.

www.raumantaidemuseo.fi/muutto.fi/m-u-u-t-t-o-kuvataidekasvatus-evakossa

 

Kuva: Hanna Koikkalainen, Loimolajärvi Suistamo