Ajankohtaista

Rauman museon ja taidemuseon näyttelyt avautuvat yleisölle kesäkuussa

Marela laivanvarustajan kotimuseon koristeellinen ulkoverhous.

Rauman museo ja Rauman taidemuseo avaavat ovensa yleisölle kesäkuun alusta lähtien. Poikkeusoloista johtuen molempien museoiden näyttelykalenteriin on jouduttu tekemään muutoksia kesän ja syksyn osalta. Sulusta huolimatta Rauman museolle on rakentunut myös uusia näyttelyitä sekä Vanhalle Raatihuoneelle että Marelaan. Ne tarjoavat yleisölle uutta nähtävää museoiden taas avautuessa.

Rauman museon kesä

Maanantaina 1.6. Vanhalla Raatihuoneelle avautuu ”Raatihuone 100 vuotta sitten” -näyttely, joka kertoo Raatihuoneen näyttelystä 100 vuotta sitten. Esillä on runsaasti museon kokoelmiin vuosien 1891-1920 kertynyttä esineistöä ja näyttelyn esille pano perustuu vuonna 1921 julkaistuun Rauman museon ensimmäiseen painettuun näyttelyesitteeseen. Näyttely on avoinna syksyyn saakka.

Pitsiviikon juhlanäyttely Meidän Pitsiviikko on siirretty kesälle 2021. Suomen muinaismuistoyhdistyksen juhlavuoden kiertonäyttely piti avautua lokakuussa, mutta näyttelyn aikatauluja suunnitellaan uudestaan parhaillaan. Uutta Rauman avajaispäivää ei vielä tiedetä.

Marelassa avautuu puolestaan tiistaina 2.6. ”Thellasta pitsiviikkoon – pitsinnypläys Raumalla 1890-1970-luvuilla” -näyttely. Tämä näyttely jatkaa museon raumalaisen pitsinnypläyksen historiasta kertovien näyttelyiden sarjaa tuoden nypläyksen tarinaa jo lähelle nykypäivää. Omien kokoelmien lisäksi näyttelyyn on saatu lainaan näyttäviä tekstiilejä Helsingin kaupunginmuseosta ja Espoon museosta. Thella Frankenhaeuserille kuuluneita pitsitekstiilejä on lainassa Designmuseosta ja Porvoon museosta.

Nyt avautuvassa näyttelyssä esitellään pitsinnypläyksen vaiheita 1900-luvun alusta 1960-luvulle. Pitsinnypläystaidon säilyminen elävänä meidän päiviimme on noiden vuosikymmenen aikana tehdyn aktiivisen elvytystyön ansiota. Näyttelyn pääpaino on 1900-luvun alkupuolen pitseissä, joista on myös koottu pitsikauppa ja -näyttely interiööri.

Näyttely on toteutettu tutkija Helena Honka-Hallilan kanssa, näyttelytekstit pohjautuvat hänen tekemäänsä tutkimustyöhön. Tekstiilien konservoinnista ja näyttelyn suunnittelusta on vastannut Rauman museon tekstiilikonservaattori Elzbieta Djupsjöbacka.

www.rauma.fi/museo

Rauman taidemuseon kesä

Rauman taidemuseo avautuu yleisölle tiistaina 2.6. Ohjelmistossa jatkavat suomalaista sota- ja evakkohistoriaa käsittelevät näyttelyt Hanna Koikkalaisen ”Lakkautettu kylä” sekä Hanneriina Moisseisen ”Kannas”. Näyttelyt ovat esillä 9.8. saakka. Taidemuseon näyttelykokonaisuus on rakennettu myös verkkoon.

Taiteilija Anna Erikssonin provokatiiviseen esikoiselokuvaan perustuva näyttely ”M” siirtyy syksyyn. Näyttely avautuu yleisölle 5.9.2020 ja se on esillä 22.11.2020 saakka. Uusista teoksista koostuva kokonaisuus jatkaa elokuvan rohkeita teemoja, jossa Eriksson tutkii seksuaalisuuden ja kuoleman yhteyttä.

Rauman taidemuseon 50-vuotisjuhlanäyttely avautuu yleisölle 12.12.2020. Se esittelee raumalaisen monilahjakkaan taiteilijan Kosti Koskisen tuotantoa eri vuosikymmenillä. Keskeisessä roolissa ovat Koskisen muistiinpanot ja tekstit, jotka ovat esillä ensimmäistä kertaa. Ne valottavat myös Rauman taidemuseon syntyvaiheita värikkäällä tavalla.

www.raumantaidemuseo.fi