Ajankohtaista

Porin Taiteilijaseura Rauman taidemuseossa 12.10.2019-06.1.2020

TOS O! Valtavan virran varrelta Veijo Setälä Sightseeing -teos.

Rauman taidemuseon uusi näyttely TOS O! Valtavan virran varrelta on avoinna 12.10.2019-6.1.2020.

Porin Taiteilijaseura tarjoaa vuosinäyttelyssään kattauksen tuoretta satakuntalaista nykytaidetta, jossa taiteen eri tekniikat ovat laajasti edustettuina maalaustaiteesta aina interaktiiviseen mediataiteeseen saakka. Näyttelyn 17 taiteilijasta tai taiteilijaryhmästä osa on jo vakiintuneen uran tehneitä, osa vasta uransa alkuvaiheessa olevia tekijöitä. Teokset ovat pääosin valmistuneet parin-kolmen viime vuoden aikana, ja osa niistä toteutuu vasta paikan päällä suoraan tilaan.

Näyttelyn taiteilijat ovat Tapio Haapala, Anni Hurmila, Anne Kimiläinen, Ari Koivisto, Kari Kärkiluoma, Marko Lampisuo, Jonna Lepistö, Maria Leppänen, Timo Lintula, Sanna Pajunen, Samu Raatikainen, Päivi Setälä, Veijo Setälä, {TES}, Hanna Tammi, Pasi Vainionpää, Mikko Ängeslevä.

Kokonaisuus perustuu avoimeen hakuun, jossa taiteilijat ovat esitelleet taustamateriaaleja omasta tuotannostaan. Näin ollen näyttelyllä ei ole erityistä teemaa, vaan teosten aihepiirit sivuavat inhimillisen elämän koko kirjoa, hyvin yksilöllisestä varsin yleismaailmalliseen. Mukana on niin identiteettitutkielmia ja luonnonhavainnointeja kuin tulkintoja maailman epäjärjestyksestä ja tulevaisuuden uhista. Rinnalla kulkevat kuitenkin myös pyrkimykset riskienhallintaan ja ongelmanratkaisuihin.

Näyttelyn symboliksi nousee se Kokemäenjoen jokivarren avara vaikutuspiiri, joka ulottuu Kokemäeltä Porin ja Pohjois-Satakunnan seutukunnille. Sen välityksellä Porin Taiteilijaseura tarjoaa vierailullaan Vanhan Rauman idyllisessä ja inspiroivassa taidemuseossa oman erityisen näkökulmansa tämän päivän maailman satakuntalaisuuteen: Kokemäenjoki on puhdistumassa aiempien vuosikymmenten alennustilasta valtavaksi voimavaraksi ja luovuuden virraksi. Eli kohteliaasti ja ytimekkäästi porilaisittain ilmaistuna, hieman ylpeyttäkin mukana äänessä: Tos o, pir hyvänäs!

Rauman taidemuseo, Kuninkaankatu 37, www.raumantaidemuseo.fi.

 

Kuva: Veijo Setälä, Sightseeing (2019)