Ajankohtaista

Pitsiviikon koko ohjelma on julkaistu – taiteen lajit kohtaavat pihajuhlissa

Pitsiviikon kävijöitä Kauppakadulla.

Rauman kaupunkifestivaali Pitsiviikko järjestetään 17.–25.7. jo 51. kerran. Tapahtuman ohjelma on poikkeuksellisesta ajasta huolimatta taiteen täyteinen, laaja ja monipuolinen. Kaivatun livemusiikin äärelle pääsee Pitsiviikon pihajuhlien iltakonserteissa, joissa on mukana upeita suomalaisen musiikin esittäjiä ja tekijöitä.

– Kaupunkifestivaalimme sai alkunsa Rauman taidemuseolla viisi vuosikymmentä sitten järjestetyistä pitsinäyttelyistä. Tänä vuonna Pitsiviikko juhlii koko viikon ajan yhdessä 51-vuotiaan taidemuseon kanssa pihajuhlien merkeissä. Konserteissa kuullaan moniteemaista musiikkia ja päiväohjelman kohokohdat kiertyvät Pitsiviikon ytimen eli huikean käsityöohjelman ympärille. Iltakonsertit toteutetaan taidemuseon sisäpihalla rajatulla yleisömäärällä, Rauman kaupungin vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

Pihajuhlissa puuhataan ja jammaillaan

Pitsiviikon pihajuhlien ohjelma on jaettu kahteen osaan. Päivisin taidemuseon piha on täynnä toimintaa esityksistä työpajoihin. Käsityöohjelman pääteemana ovat kierrätys ja materiaalien uusiokäyttö. Teema näkyy erilaisten luentojen, puheenvuorojen, työnäytöksien ja -pajojen sisältöinä.

– Kierrätysmateriaalista valmistetaan muun muassa hiusdonitseja, tuunataan vaatteita ja tehdään farkkuasusteita. Tietoiskuja ja luentoja pitävät muun muassa vaatetussuunnittelija Aija Rouhiainen, Tuunaajamutsi sekä Taito Satakunnan käsityöneuvojat. Käsityöohjelman lomassa paikalliset esiintyjät ilahduttavat yleisöä esityksillään, Stenfors taustoittaa.

Iltaisin järjestettävien konserttien sarjan aloittavat Aino Venna ja Jorma Uotinen yhtyeineen. Viikon mittaan lavalla nähdään MALLA, ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliolan Jori Otsa & Mah’orkka ja raumalainen 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä jazzbändi Sofronoff.

SuomiLOVEsta tutut Johanna Iivanainen ja Osmo Ikonen esiintyvät omilla kokoonpanoillaan pihajuhlien ohjelmassa. Modernia kansanmusiikkia kuullaan Wimme & Rinne -kokoonpanolta, pop-kanteletta soittavalta Ida Elinalta sekä folkista inspiroituneelta Tilhet, Pajut ja muut -yhtyeen duolta.

Mustan pitsin yönä 23.7. esiintyvät paikallisten esiintyjien lisäksi näyttelijämuusikko Veeti Kallio sekä Paola Suhosen Lone Deer Laredo -yhtye. Lauantaina 24.7. pihajuhlien lavan valtaavat muotinäytösmallit ja ensimmäisellä livekeikallaan esiintyvä raumalainen Neili.

Pitsiviikon pihajuhlien maksuttomiin iltakonsertteihin mahtuu 160 katsojaa. Paikkavaraukset tulee tehdä etukäteen. Paikkoja voi varata konserttikohtaisesti maanantaista 5.7. klo 9 alkaen Rauman kaupungin verkkokaupassa tai soittamalla kaupungin palvelupiste Pyyrmaniin, puh. 02 834 5000. Mikäli paikkoja on vapaana vielä tapahtumapäivänä ennen konsertin alkamista, portilta voi päästä sisään jonotusjärjestyksessä.

Ohjelmaan voi tutustua Pitsiviikon nettisivuilla

Esiintyjiin ja kattavaan ohjelmaan voi tutustua Pitsiviikon nettisivuilla pitsiviikko.fi. Tapahtuman koko ohjelma on järjestetty verkkosivuille päiväkohtaisesti, mutta jaettu myös neljään tuttuun kategoriaan – tapahtumat ja tilaisuudet, pitsi- ja käsityönäyttelyt, museokohteet sekä taiteilijoiden työhuoneet ja taidenäyttelyt.

– Pitsiviikon aikana kannattaa tutustua raumalaisten museoiden näyttelytarjontaan, vierailla viehättävissä ja kiinnostavissa taiteilijakohteissa, ihastella nyplättyä pitsiä lukuisissa näyttelyissä sekä nauttia ympäri kesäistä kaupunkia levittäytyvän kaupunkifestivaalin pienistä ja isoista tapahtumista, Leila Stenfors sanoo.

Tapahtumaviikon aikana järjestetään erityisopastuksia näyttelyihin, kiinnostavia opastettuja kaupunkikierroksia sekä viihdyttävää markkinatunnelmaa. Ohjelmanostoja ja esiintyjäesittelyjä julkaistaan Pitsiviikon sosiaalisen median kanavissa ja nettisivuilla.

Pitsiviikko järjestetään koronatilanteen edellyttämä turvallisuus ja mahdolliset muutokset huomioiden. Pitsiviikon järjestäjät ja esiintyjät sitoutuvat turvallisuusohjeistuksen noudattamiseen. Myös tapahtumakävijöiden edellytetään noudattavan heille laadittuja turvallisuusohjeita ja toimivan järjestelyjen mukaisella tavalla yhteisen turvallisuuden takaamiseksi. Ajankohtaisin tieto tapahtuman turvallisuusjärjestelyistä löytyy Pitsiviikon nettisivuilta.

– Kokonaisuus on harkittu ja kaikissa tapahtuman järjestelyissä pyritään turvalliseen toteutukseen. Seuraamme koronatilannetta, toimimme yhteistyössä viranomaisten kanssa ja autamme siinä, että turvallisuusohjeistusten noudattaminen olisi tapahtumakävijöille mahdollista koko tapahtuman ajan. Turvallinen tapahtumaympäristö mahdollistaa Pitsiviikon elämyksistä nauttimisen tänäkin vuonna, Leila Stenfors toteaa.