Ajankohtaista

Pitsiviikko tarjoaa yhdeksän päivää kaupunkifestivaalitunnelmaa 22.7. alkaen

Ihmisiä Pitsiviikolla.

Tänä kesänä 53. kerran järjestettävä Rauman Pitsiviikko käynnistyy lauantaina 22.7. klo 10 perinteisillä avajaisilla Helsingintorilla. Yhdeksän päivää kestävä kaupunkifestivaali tarjoaa ohjelmaa kaiken ikäisille raumalaisille ja kaupunkiin saapuville matkailijoille. Ohjelmatarjontaa järjestetään kymmenien eri toimijoiden voimin.

Pitsiviikon ohjelmakattaus on monipuolinen ja sisältää esimerkiksi useita edellisiltä vuosilta tutuiksi tulleita tapahtumia. Perinteikkäämpää ohjelmaa edustavat avoimet pihat ja pihakirppikset Vanhassa Raumassa, Rauman Marttayhdistyksen lapskoussimyynti ja Posellin pitsinäyttelyt.

– Kaupungintalon tornista kajahtaa iltasoitto joka päivä klo 20. Rauman giält kuullaan muun muassa Ossi Paavolan esittämissä raumalaisissa jaarituksissa vaihtuvissa paikoissa päivittäin klo 14, vastaava kulttuurituottaja Outi Lehtorinne kertoo.

Tänä vuonna Pitsiviikolla järjestetään useita teemaopastuksia ja -kierroksia ympäri Raumaa. Lapset pääsevät tutustumaan Piian päivään Kirstissä, seikkailemaan Vanhan Rauman Pönthiittinen -kirjan maisemissa sekä kuulemaan jännittäviä tarinoita kummituskierroksella. Aikuisilla on mahdollisuus osallistua muun muassa Häplä-parkouriin, kansallispukujen tuuletukseen ja Amazing Rauma -kaupunkisuunnistukseen.

– On mahtavaa huomata, miten eri tahot ovat lähteneet innolla järjestämään ohjelmaa Pitsiviikolle. Tämä on aidosti koko kaupungin yhteinen festivaali, Lehtorinne sanoo.

Viime vuoden tapaan Savilanpuistossa riittää ohjelmaa keskiviikosta perjantaihin. Keskiviikkona 26.7. järjestetään Youth of Savila -tapahtuma. Lavalle nousee raumalaisia nuorten bändejä, ja iltaa tähdittää hittiyhtye KUUMAA. Torstaina 27.7. lavalle astelevat Pitsimissi 2023 -finalistit. Pitsimissin kruunauksen jälkeen kuullaan Rauman soittokunnan konsertti. Mustan pitsin yönä perjantaina 28.7. Savilanpuistossa esiintyvät Vilma Alina ja Don Johnson Big Band.

– Kiinnostavia poimintoja ohjelmasta ovat myös kaikille avoin International Picnic with Bloom Parpansalin puistossa, pääkirjaston kirjastokirppis, Taidetrion tanssi- ja säveltaide-esitykset sekä Pitsiviikon päättävä puistojooga. Ohjelmassa on mukana myös yli 25 taiteilijoiden työhuonetta ja taidenäyttelyä, Lehtorinne lisää.

Markkinat täyttävät kaupunkikeskustan

Kalatorin käsityöläismarkkinoiden järjestäjä on vaihtunut, ja tämän vuoden markkinoista vastaa U:gin Torimyynti. Käsityömyyjiä on ilmoittautunut tapahtumaan jo yli kolmekymmentä.

– Iloinen hulina täyttää Kalatorin perjantaina 28.7. klo 12–22 ja lauantaina 29.7. klo 10–16. Uusi järjestäjä saattaa tuoda uusia tuulia, mutta myös perinteistä pidetään kiinni, kulttuurituottaja Heini Järvenpää sanoo.

Markkinatunnelmasta saadaan nauttia keskustan alueella enemmänkin, kun Kansainväliset Suurmarkkinat rantautuvat Pitsiviikolle keskiviikosta lauantaihin 26.–29.7. Perjantaina markkinat laajentuvat Mustan pitsin yön markkinoihin, jotka jatkuvat pitkälle myöhäisiltaan.

Lasten ohjelmaan on panostettu entistä enemmän

Maanantaina 24.7. vietetään lasten iltapäivää Roskaduo-konsertin ja Muurikki ja metsänväki – satuseikkailun merkeissä Tammelassa osoitteessa Eteläpitkäkatu 17.

Lapsiperheet pääsevät nauttimaan myös Savilanpuisto soi! -konsertista perjantaina 28.7. Päivän aloittaa Taikuri Lauri Nordberg, jonka jälkeen lavalle astuu koko perheen suosikki Pikku Papun Orkesteri. Orkesterin jälkeen Savilanpuistossa luovat tunnelmaa Ruffle Armyn jättisaippuakuplat.

– Muun muassa pahvilaatikkomaailma Männistön lippakioskilla, muskarit Marelassa ja vauvojen luontokylvyt Sinilinnun pihalla ovat lapsille suunnattuja uusia toteutuksia. Pitsiviikon päätösviikonloppuna järjestetään myös Kuopankaivajat-teatteriesitys sekä naamiotanssia lapsille, Järvenpää kertoo.