Ajankohtaista

Pidetään häät –näyttely avautuu Rauman museon Marelassa 28.4.

Rauman museon Marelan vaihtuvien näyttelyiden tilassa avautuu Pidetään häät -näyttely perjantaina 28.4. klo 12. Laivanvarustajan kotimuseo sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 24.

Uusi näyttely esittelee paikallisia häämuistoja, museon kokoelmien aarteita ja länsisuomalaisia hääperinteitä 1800-luvulta 1990-luvulle.

– Häitä on vietetty jo vuosisatoja. Yllättävän monet perinteet ovat kulkeneet mukana juhlassa vuosisatojen ajan. Toisaalta moni asia on myös muuttunut aina hääpuvun väristä ja suosituimmasta häiden ajankohdasta lähtien, museointendentti Hanna-Leena Salminen kertoo.

Hää-aiheista näyttelyä ryhdyttiin suunnittelemaan Rauman museossa jo muutama vuosi sitten.

– Alun perin uuden näyttelyn oli tarkoitus avautua viime vuonna, mutta Naisten työt -näyttelyn esilläoloa päätettiin jatkaa koronan aiheuttamien pitkien sulkujen vuoksi, Salminen toteaa.

Idea häihin liittyvän näyttelyn järjestämisestä tuli museovirkailija Satu-Miia Rajamäeltä. Hän on tutkinut opinnoissaan satakuntalaisia hääperinteitä.

– Inspiraationa toimi myös Rauman museon kokoelmien häihin liittyvät aarteet, kuten kauniit morsiuspuvut eri ajoilta sekä kihlautumiseen ja hääjuhliin liittyvä esineistö. On hienoa tuoda näitä aarteita taas yleisön nähtäville pitkästä aikaa, Salminen sanoo.

Näyttelyssä on esillä myös Lapin Kuolimaan kylässä kiertänyt miehen lainahääpuku, joka on lainattu Lapin kotiseutumuseosta.

– Puku on ollut käytössä 1800-luvulla, ja useita sen käyttäjiä tiedetään nimeltä, Salminen lisää.