Ajankohtaista

Nastja Säde Rönkön suuri videoteos nähdään syksyllä historiallisessa teollisuusmiljöössä

Nastja Säde Rönkkö ja Aake Kivalo kuvaamassa videoteosta Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseolla marraskuussa 2021.

Nastja Säde Rönkön moniosainen videoinstallaatio Selviytymisopas maailmanlopun lapselle on viides Lönnströmin taidemuseon tuottama nykytaiteen Lönnström-projekti. Taiteilija on valmistellut teosta vuosien 2021–2022 aikana, ja teos saa ensiesityksensä Raumalla 22.10.–4.12.2022.

Kunnianhimoisessa videoinstallaatiossa on 26 osaa. Osien lukumäärä perustuu englanninkielisiin aakkosiin, joista jokaiselle on omistettu oma videojakso. Teoksen ytimessä on ajatus maapallon elämään merkittävästi vaikuttavasta tapahtumasta tai muutoksesta. Miten voimme valmistautua tuntemattomaan ja mikä olisi tällaisen tilanteen edellä pelastamisen arvoista? Millaisessa yhteiskunnassa eläisimme käännekohdan jälkeen?

Kuvitteellisen, käänteentekevän muutoksen jälkeisiä aikoja peilaava installaatio esitetään Raumalla tyhjillään olevassa teollisuuskiinteistön osassa, jonka Lönnströmin taidemuseo on saanut näyttelyn ajaksi käyttöönsä. Tila on alun perin toiminut Lönnström-yhtiöiden laajan teollisuusalueen ja sittemmin Oraksen tehtaiden henkilöstötilana. Pitkään käyttämättömänä ollut halli on visuaalisesti vaikuttava ja se synnyttää teoksen teemaan sopien assosiaatioita katoavuudesta ja hetkellisyydestä. Raumalla tullaan kokemaan ainutkertainen tilaisuus nähdä Rönkön tähänastisen uran suurin installaatio miljöössä, joka on osa kaupungin teollisuushistoriaa.

Teos on esillä 22.10. alkaen maanantaista perjantaihin klo 15–19 ja lauantaista sunnuntaihin klo 12–17 osoitteessa Kaivopuistonkatu 33.

Nastja Säde Rönkkö (s. 1985) on palkittu helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee monialaisesti mediataiteen, performanssin, yhteisötaiteen ja tekstin parissa. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja kansainvälisesti.

www.lonnstromintaidemuseo.fi

 

Kuva: Arja Roivainen. Nastja Säde Rönkkö ja Aake Kivalo kuvaamassa videoteosta Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseolla marraskuussa 2021.