Ajankohtaista

Lumen-valotaidetapahtumassa nähdään kansainvälisiä mappauksia, suomalaisia suosikkeja, paikallista osaamista ja pysyvä taideteos

Rauman kaupungintalo valaistuna Lumen-valotaidetapahtuman aikana.

Rauman Energia, Osuuskauppa Keula ja Rauman kaupunki järjestävät Lumen-valotaidetapahtuman Raumalla 10.–13.1.2024. Monipuoliset teokset levittäytyvät keskustan alueelle, ja ne ovat päällä päivittäin klo 17–21. Kirjaston teos on valaistuna klo 19–21. Tapahtuma-alueen kartta on julkaistu osoitteessa lumenrauma.fi.

– Tapahtumakokonaisuuteen panostetaan pitkällä tähtäimellä, ja suunnitelmallisuus näkyy tapahtuman sisällössä. Nähtävää ja koettavaa riittää tänäkin vuonna kaikenikäisille. Lumen tuo toivottua elävyyttä ja valovoimaa tammikuun pimeisiin iltoihin, Rauman kaupungin museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari kertoo.

Kansainväliset taiteilijat Ari Dykier (Puola) ja Tatsuru Arai (Japani/Saksa) on kutsuttu mukaan Mapsion-videomappauskilpailusta mediataiteilija Niko Tiaisen valitsemina. Mappaukset nähdään Tarvonsaaren koululla ja Vanhalla Raatihuoneella. RaumArs-taitelijaresidenssiin on kutsuttu argentiinalainen mediataiteilija Jorge Castro, jonka teos on nähtävillä Kuninkaankatu 24:n ikkunoissa.

Rauman kaupungintalon koko sisäpiha muuttuu kukkien valomereksi. Pääsponsori Rauman Energian Flower power – kukkavoimaa! -teoksen toteuttaa helsinkiläinen valotaiteilija Immanuel Pax. Lisäksi vanha kaupungintalo saa ympärilleen värit ja äänet.

Vesi ja musiikki luovat lumoavan kokonaisuuden Rauman teatterin edustalle. Tanssivat vedet -esityksiä voi ihailla päivittäin klo 17, klo 17.30, klo 18, klo 18.30, klo 19, klo 19.30, klo 20, klo 20.30 ja klo 20.50. Esitykset mahdollistaa Rauman Energia.

Niko Tiaisen Vuoksi-teos on osa Karin Kampuksen taideohjelmaa. Kyseessä on pysyvä taideteos, joka heijastetaan kampuksen julkisivuun. Teos on esillä Lumen-tapahtuman jälkeen erikseen ilmoitettavan aikataulun mukaisesti.

Kitukrännissä nähdään kuvataiteilija Mollu Heinon Eleet-teos, jossa käsiparit viestivät avoimuudesta, hyväksynnästä ja halusta kommunikaatioon.

Rauman taidemuseon sisäpihalle luodaan lasereiden avulla valokatto, joka on koettavissa tapahtuman ajan.

– Pääkirjastolla nähdään interaktiivinen soitettava teos Kaanon. Myös Pyhän Ristin kirkon pihalle rakentuu lumoava maisema, Lumen Rauman tuottaja Annukka Ketola lisää.

Yksi tapahtuman toteuttajista on raumalainen tapahtumatekniikkaan erikoistunut Mixa. Mikko Kiviharju toteuttaa neljän teoksen kokonaisuuden ja vastaa tapahtuman teknisestä tuotannosta. Mixan tiimiin kuuluvat valosuunnittelijat Joonas Nordlund ja Tommi Löytty sekä mediataiteilija Niko Tiainen.

– Lumen-valotaidetapahtuma sisältää showmaisuutta, hienovaraista valon leikkiä, rohkeita pintoja, interaktiivisuutta, tilallisia kokemuksia ja valaistuja kohteita. Kokonaisuus tarjoaa mielenkiintoista nähtävää kävelyn lomassa. Teoksiin voi käydä tutustumassa halutessaan vaikka joka ilta tapahtuman ajan, Ketola toteaa.

Lumen-valotaidetapahtuma Raumalla 10.-13.1.2024. Teokset päällä klo 17-21 (kirjasto 19-21).