Ajankohtaista

Lumen-valotaidetapahtuma tarjoaa yleisölle loistavaa valo- ja mediataidetta

Lumen-valotaidetapahtuma kaupungintalon sisäpihalla 2022.

Lumen-valotaidetapahtuma järjestetään Raumalla kolmatta kertaa 31.12.2022–7.1.2023. Tapahtumassa on esillä useita kiinnostavia valo- ja mediateoksia, yhteisöllistä taidetta sekä valaistuja kohteita.

Kaupungintalon sisäpihan ja Kalatorin lisäksi Lumen näkyy myös Vanhassa Raumassa. Teokset ovat nähtävillä päivittäin klo 18–22. Valotaidetapahtuman reitti alkaa Rauman taidemuseolta ja päättyy kaupungintalon sisäpihalle. Taiteilijoiden teosten lisäksi reitin varrelle sijoittuu kuusi valaisukohdetta ja kaksi yhteisöteosta.

– Tänä vuonna mukana on valmiita teoksia, muutamia uusia toteutuksia sekä erilaisia valaisukohteita, jotka lisäävät valovoimaista tunnelmaa, tuottaja Annukka Ketola sanoo.

Teosten takana taiteilijoita ja yhteisöllisiä työpajoja

Kaupungintalon sisäpihalle sijoittuvassa ulkogalleriassa ovat esillä kuvataiteilija Tapio Haapalan Rinnakkaisuus-teos, kuvataiteilija Mollu Heinon ja Emil Filmanin yhteisteos sekä kuvanveistäjä Anne Roinisen Varjot-teos.

Kalatorilla nähdään mediataiteilija Niko Tiaisen videomappausteos, joka peilaa Osuuskauppa Keulan historiaa. Lisäksi Niko Tiainen on työstänyt 10 paikallisen taiteilijan kanssa yhteisteoksen Vanhan Raatihuoneen julkisivulle.

– Videomappaus on menetelmä, jossa rakennuksiin ja muihin kolmiulotteisiin kohteisiin heijastetaan animaatiota. Taiteenmuoto kiinnostaa taiteilijoita, sillä valo on ekologinen ja näyttävä taiteentekemisen muoto, Ketola kertoo.

Rauman taidemuseon edustan betonitolppia koristavat taiteilija Tarmo Thorströmin pitsiteokset, jotka johdattavat yleisön kohti Kalatoria.

Laivanvarustajan kotimuseo Marelan ikkunaa koristaa tapahtuman ajan Toimelan toimintakeskuksen kahdeksan asiakkaan ja taiteilija Janne Parviaisen yhdessä suunnittelema valoteos. Työpajaan osallistuneiden piirroksista muodostuu ikkunaan uv-valolla hehkuva kokonaisuus.

Mixa valaisee kuusi kohdetta

Taideteosten lisäksi tapahtumassa on kuusi Vanhaan Raumaan sijoittuvaa valaisukohdetta, joiden toteutuksesta vastaa äänentoisto- ja valaisupalveluja tuottava raumalainen yritys Mixa.fi. Kyseisten kohteiden sisällöntuotannon lisäksi Mixa.fi huolehtii koko Lumen-tapahtuman teknisestä toteutuksesta.

Yksi valaisukohteista löytyy osoitteesta Kalatori 1, jossa Osuuskauppa Keulan perustamisesta päätettiin vuonna 1903. Myös Kalatorilla sijaitseva Rauman Energian 1900-luvun alun alkuperäisasussaan edelleen oleva muuntamo sekä Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot valaistaan. Lisäksi Amarillo eli Rauman Seurahuone vuodelta 1890 loistaa juhla-asussa. Rauman taidemuseo ja vanha kaupungintalo kuuluvat myös valaisukohteisiin.

Tekniikasta vastaava yrittäjä Mikko Kiviharju Mixa.fi:stä toivoo, että teoksia katsellaan etäältä, jotta tapahtumatekniikka pysyy turvassa ja toimii moitteetta koko tapahtuman ajan.

– Valaisukohteet tulevat olemaan näyttäviä. On ilo olla mukana toteuttamassa tänäkin vuonna hienoa ja iloista tapahtumaa Raumalle, Mikko Kiviharju toteaa.

Lumen-valotaidetapahtuman reittikartta julkaistaan joulukuun aikana osoitteessa lumenrauma.fi.

Kuva tammikuun 2022 tapahtumasta.