Ajankohtaista

Kuvanveistäjä Katri Paunun esikoisnäyttely esittelee taiteilijan kansainvälisen uran kynnyksellä

Kuvanveistäjä Katri Paunun teos.

Raumalaissyntyinen kuvanveistäjä Katri Paunu (s. 1993) on materiaalipohjaisen taiteen kiinnostavimpia nousevia tekijöitä. Rauman taidemuseon kevään päänäyttelyssä TULVA – THE FLOOD esitellään Paunun monumentaalisia veistoksia, reliefejä ja suihkulähteitä. Esillä ovat Paunun maisterityöt Oslon kansallisesta taideakatemiasta, josta hän valmistui vuonna 2021, sekä uusia teoksia, joista viimeisimmät ovat syntyneet alkuvuonna 2023. Näyttely on nuoren taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely suomalaisessa taidemuseossa.

– Katri Paunun TULVA – THE FLOOD on poikkeuksellisen kypsä esikoisnäyttely nuorelta taiteilijalta. Näyttelyssä näkyvät vaikutteet kansainvälisistä taidekorkeakouluista niin Amsterdamista kuin Oslosta, mutta myös kotiseudun luontovaikutteet, jotka yhdessä ovat luoneet hänelle omaleimaisen taiteellisen ilmaisukielen, kuvailee näyttelyn kuraattorina toimiva museointendentti Heta Kaisto avautuvaa kokonaisuutta.

TULVA – THE FLOOD avautuu yleisölle lauantaina 18.2.2023 ja se on avoinna 14.5.2023 saakka Rauman taidemuseossa.

Luonto puhuttelee

Keramiikka valikoitui Katri Paunun päämateriaaliksi, koska se yhdisti hänen rakkautensa maalaukseen, arkkitehtuuriin ja kuvanveistoon. Keramiikassa yhdistyivät taidehistorialliset perinteet, mutta myös houkutus hylätä ne ja kokeilla uutta.

– Minua kiinnostaa yhdistellä keramiikkaa muihin materiaaleihin ja elollisiin asioihin. Installaationi leikittelevät muotojen avulla, kokeellisilla prosesseilla ja painottavat aistien moniulotteisuutta taiteen kokemisen välineenä, kuvailee Katri Paunu lähestymistään veistotaiteeseen.

Perinteisten taiteen lajien rinnalla taiteilijaa ohjaa vahva yhteys luontoon. Paunun teokset pohdiskelevat ihmisen yhteyttä erilaisiin elämisen ja olemisen muotoihin. Luonnonelementit ovat läsnä tulen polttaman saven yhdistyessä veteen ja höyryn sekoittuessa ilmaan. Erityisen roolin näyttelyssä saakin vesi.

– Minulle tulva merkitsee ylitsevuotavaa runsautta ja luonnonvoimaa, mutta siihen voi liittyä myös yhteiskunnallinen ja ekologinen taso. Tulvan voi ajatella uhkaavana kaaoksena, mutta myös hedelmällisenä alkuna jollekin uudelle, Paunu kertoo nimestä näyttelyn takana.

www.raumantaidemuseo.fi