Ajankohtaista

Juhlan lumoa – Teresia Lönnströmin juhlien eleganssia

Juhlapukuisia ihmisiä syömässä illallista pitkän pöydän ääressä.

Näyttely Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseossa 21.5. alkaen

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon uusi näyttely vie Lönnströmien ajan juhlan tunnelmaan. Teresia Lönnström kuului raumalaisen seurapiirielämän keskeisiin henkilöihin 1940-luvun lopulta 1970-luvulle. Hän järjesti mielellään juhlia ja tilaisuuksia kotonaan. Juhlien kirjo ulottui suurista illallisista pienempiin cocktailkutsuihin. Teresia Lönnströmin juhlat ovat esillä kotimuseon 21.5. avautuvassa näyttelyssä Juhlan lumoa – Teresia Lönnströmin juhlien eleganssia.

Teresia Lönnströmin huolella suunnitelluissa juhlissa oli suuren maailman tyyliä, kun iltapukuihin ja frakkeihin pukeutuneet vieraat kokoontuivat illallisille hänen kotiinsa. ”Juhlista otetuista valokuvista välittyvä tunnelma tuo mieleen vanhat Suomi-filmit”, näyttelyn koonnut amanuenssi Raija Heikola kertoo.

Juhlan lumoa -näyttelyssä on esillä valokuvia, muistoja ja muutamia Teresian juhla-asuja. Näyttely levittäytyy kotimuseon toisen kerroksen näyttelytilasta myös museon interiööriin. Ruokasaliin on katettu näyttelyn ajaksi illalliskattaus Lönnströmien monogrammilla koristellusta astiastosta. Interiööriin sijoitetut juhla-asut ovat uniikkeja, helsinkiläisen Ateljee Kaarlo Forsmanin Teresialle suunnittelemia pukuja.

Teollisuusneuvos Teresia Lönnström (1895–1986) johti raumalaista Lönnströmin metalliteollisuusyritystä kolmekymmentä vuotta. Hän toimi yhtiöiden johdossa miehensä Rafael Lönnströmin jälkeen vuodesta 1944 vuoteen 1973. Teresia Lönnström osallistui laajasti yhdistys- ja hyväntekeväisyystoimintaan ja hänet tunnetaan myös taiteen ja kulttuurin mesenaattina.

Juhlan lumoa – Teresia Lönnströmin juhlien eleganssia -näyttelyn on koonnut amanuenssi Raija Heikola ja sen ulkoasun on suunnitellut graafikko Jari Nieminen.

www.lonnstromintaidemuseo.fi

 

Kuva: Illallinen Teresia Lönnströmin kotona hänen syntymäpäivänään 1955.