Ajankohtaista

Erikoismuseot avoinna Pitsiviikolla

Vanhoja puhelimia puhelinmuseossa.

Rauman Pitsiviikolla on avoinna erikoismuseoita, jotka ovat muuten harvoin auki. Tutustumassa kannattaa käydä Savenvalajan verstaalla, Vanhan Rauman puhelinmuseossa sekä Kameramuseossa.

Rauman museon kohde Savenvalajan verstas (Nummenkatu 14) on avoinna 19.–23.7. kello 14–18. Museoon on vapaaehtoinen pääsymaksu. Savenvalaja Gustaf Löfmanin verstaan päätuotteena ovat olleet uunikaakelit. Ruskeaksi lasitettuja kaakeleita valmistettiin punasavesta. Sileän kaakelin lisäksi tehtiin muotilla koristekaakeleita, joita käytettiin uunien kulmissa ja yläosissa. Sivutuotteena olivat dreijatut vadit. Savenvalajien työhuoneet oli paloturvallisuussyiden vuoksi sijoitettava kaupungin ulkopuolelle ja Löfmanin verstaallekin on vanhasta kaupungista matkaa muutama sata metriä. Verstas uuneineen ja irtaimistoineen sekä tuotenäytteineen on säilynyt alkuperäisessä asussaan. Verstaan yhteydessä oli myös savenvalajan asunto.

Vanhan Rauman puhelinmuseo (Eteläpitkäkatu 22) on yksityisen keräilijän kokoelma. Näyttely esittelee puhelinhistoriaa puhekoneiden ja muun materiaalin muodossa pihapiiriin tunnelmallisessa tilassa. Kokoelma pohjautuu yli 50 vuoden aikana kerättyyn materiaaliin, joista vanhin esine on vuodelta 1886 ja uusimmat 2010-luvulta. Museossa pääsee näkemään ja kokeilemaan menneen ajan tekniikan toimintaa. Tilaan mahtuu kerrallaan enintään 10 henkilöä. Puhelinmuseo on avoinna 17.–25.7. kello 11–19.

Kameramuseossa (Isokatu 8) on esillä laaja valikoima kameroita, elokuvakoneita, objektiiveja ja lisävälineitä Daquerosta digitekniikkaan. Varhaisimmat esineet ovat 1800-luvulta ja nuorimmat 1990-luvulta. Kameramuseo on avoinna 17.–25.7. kello 12–16.